Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hayat pahalılığı daha güzel anlatılamazdı; teşekkürler BDDK! 

Hayat pahalılığı daha güzel anlatılamazdı; teşekkürler BDDK! 


YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME  

İstanbul’a taşınan BDDK personeline maaşlarına ek olarak aylık 45 bin TL ‘hayat tazminatı’ ödeneceği haberi henüz yalanlanmadı. Söz konusu ‘uzmanların’ aylık gelirleri 85 bin lirayı aşacak gibi görünüyor. Allah bereket versin ancak insan ister istemez soruyor; İstanbul’da çalışan diğer devlet memurlarının suçu ne? Onlar neden ‘hayat tazminatı’ alamıyor? Anayasa’nın ‘eşitlik’ ilkesi sadece BDDK uzmanları için mi geçerli?  

Bu arada, Türkiye’de yaşanan hayat pahalılığı daha güzel anlatılamazdı; BDDK’ya ne kadar teşekkür etsek az!  

AKP rejimi esasında sadece ekonominin değil, ülkedeki herşeyin ayarlarını bozdu. Bir yerden sonra toparlamak da mümkün olmuyor. Zaten rejimin ‘toparlamak’ gibi bir derdi de yok; şu önümüzdeki yerel seçimleri sağ sağlim bir atlatsınlar; gerisi önemli değil… An itibariyle en önemli hedefleri yerel seçimlerde özellikle İstanbul ve Ankara’yı yeniden almak.

Halk fakirleşmiş, yoksulluk derinleşmiş, ekmek 10 lira olmuş, insanlar ev kirasını ödeyemez hale gelmiş; zerre kadar umurlarında değil… Emin olun; bu konular gündemlerindeki ilk 5 maddeden biri bile değil!

Halk da memnun zaten; son seçimde yüzde 52 oy aldı… Daha ne olsun!

Hazine’nin başına Mehmet Şimşek, MB’nın dümenine de Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesinin temel sebebi de yerel seçimler. Hazine tam takır olmasaydı Tayyip Erdoğan değil Şimşek’i getirmek, yüzüne bile bakmazdı. Daha 4 yıl önce Mehmet Şimşek’i ‘dolandırıcılıkla’ suçlayan Erdoğan değil miydi? 

Peki İstanbul ve Ankara’yı alabilir mi? Muhalefetin içler acısı haline bakınca ‘Hayır, alamaz’ demek çok mümkün gözükmüyor…  

Neyse, konumuza dönelim…  

Önemli bir haber vardı bugün internet sitelerinde… Ankara’dan İstanbul’a taşınan BDDK’nın ‘uzman’ personeline yapılacağı belirtilen aylık 45 bin liralık ‘hayat tazminatı’ ödemesiyle ilgili. Henüz yalanlanmayan habere göre hayat pahalılığından etkilenen BDDK personeline her ay ‘Hayat Tazminatı’ ödenmesi için kanun teklifine madde eklenmiş. 400 uzman personele tazminat olarak ayda 45 bin lira ek ödeme yapılacak! Yapılması planlanan ek ödemeyle en düşük BBDK uzman maaşının 85 bin lira civarında olması bekleniyor

Sayfalar dolusu makale, köşe yazısı vs. yazsan ülkede yaşanan enflasyonu, hayat pahalılığını daha güzel ve etkili anlatamazsın! Bu bakımdan BDDK’nın ‘uzman’ personeline teşekkür etmek lazım!

Haber doğruysa eğer, 40-45 bin TL’lik maaşlarının İstanbul’da yetmeyeceğini ve maaşlarına ek olarak 45 bin TL’ye daha ihtiyaçları olduğunu söylüyorlar…  

Haklılar…  

İstanbul’da bugün en kötü evin kirası 15 bin liradan başlıyor. Rakam, semtine göre 30 bin liraya kadar çıkıyor. Lüks sitelerden vs. bahsetmiyoruz; bu rakamlar ‘oturulabilecek’ semtlerdeki ortalama 2+1 evlerin aylık kira fiyatları. Semt değişip, evler büyüdükçe rakam 40 bin lirayı buluyor. 

4 kişilik bir ailenin açlık sınırı ise TÜRK İŞ’in verilerine göre 14 bin lira. En iyi ihtimalle 20 bin lira kiraya verdiniz, 14 bin lira da mutfak için harcadınız. Aldığınız maaş 40 bin lira. Size ne kaldı; 6 bin lira! Faturalar, ulaşım, eğitim, sağlık harcamaları… Dolayısıyla 40 bin lira maaş alan bir memurun İstanbul’da geçinmesi zor; gerçekten zor…  

İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre de İstanbul’da yaşamanın maliyeti geçen yılın aynı ayına göre yüzde 76,69 arttı. İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti 45.956 lira olarak hesaplandı. 

İşte bu nedenle BDDK uzmanları 40 bin lira olan maaşlarına 45 bin TL ‘ek ödeme’ istiyor! 85 bin lirayla ancak geçinebileceklerini düşünüyor…  

AKP rejiminin ülkeyi getirdiği nokta tam da burası işte… Değil asgari ücret, onun iki hatta 3 katı maaş alanlar bile İstanbul’da geçinemeyecek hale geldi!

İktisatçı Prof. Dr. Burak Arzova, konuyla ilgili bir haberi alıntılayarak yaptığı paylaşımda, “Haber doğruysa, 400 uzman personele her ay ödenecek ücrete ek, yaşam tazminatı bir profesör maaşı! Türkiye’de ücret adaletsizliği hiç bu kadar belirgin olmamıştı.” diyor. 

İçler acısı bir durum…

Ücret adaletsizliği daha güzel nasıl anlatılabilirdi ki!  

Haftada 30 saat derse giren bir ücretli öğretmenin aylık maaşı 10 bin lirayı bile bulmuyor! Asgari ücret 11 bin 402 lira. Yani rejim, öğretmenine bir asgari ücreti bile çok görüyor… Bir profesör maaşı, BDDK uzmanının ‘ek ücreti’ kadar! Kadrolu öğretmenlerin maaşları 25 bin lira civarında. Pratisyen hekimler 31 bin lira maaş alıyor.  

Meselenin bir de ‘eşitlik’ boyutu var…  

BDDK’nın uzmanları İstanbul’da 40-45 bin lira ile geçinemiyorken, daha az maaş alan öğretmenler, doktorlar, akademisyenler, memurlar nasıl geçinecek? BDDK personeline verilen ‘hayat tazminatı’ neden diğer memurlara da verilmiyor?

Anayasa’nın eşitlik ilkesine ne oldu? BDDK’nın uzmanlarını diğer ‘memurlardan’ ayıran nedir? Bizim bilmediğimiz, özel bir görevleri mi var?

  

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version