Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Google, kullanıcıları gizli modda takip ettiği için tazminat ödeyecek

Google, kullanıcıları gizli modda takip ettiği için tazminat ödeyecek


Google, ‘gizli mod’ ile gezinen kullanıcıları izleyerek gizliliklerini ihlal ettiği iddiasıyla ABD’de açılan 5 milyar dolarlık bir davada davacılarla uzlaşmaya karar verdi.

Google arama motoru ile ‘gizli sekme’ kullanarak internette gezinen kullanıcıların izlendiği ve gizliliklerinin ihlal edildiği iddiasıyla Google’a karşı ABD’de açılan toplu davada şirketten en az 5 milyar dolar talep ediliyordu. Hukuk firması Boies Schiller Flexner tarafından 2020 yılında açılan toplu davada, Google’ın kullanıcıları gizli sekmede (Incognito window) ve diğer özel modlarda da izlemeye ve veri toplamaya devam ettiği iddia ediliyordu.

Kalifornia’da görülmesi beklenen mahkemeye, avukatlarının Google’in şikayetçilerle anlaştığını bildirmesi üzerine bu haftaiçi ara verildi. Anlaşmanın şartları henüz açıklanmazken avukatların Şubat 2024’e kadar resmi bir uzlaşı metnini mahkemenin onayına sunması bekleniyor. Mahkemenin hakimi, 2023 yılının Ağustos ayında Google’ın davayı düşürme talebini reddetmişti.

Google, kullanıcıların gizli modda da takip edildiği ve verilerinin toplandığı ile ilgili şirketin şeffaf olduğunu iddia etmiş, Şirket gizli modda elde edilen verilerin site sahipleri tarafından “içeriklerinin, ürünlerinin, pazarlamalarının ve daha fazlasının performansını daha iyi değerlendirme” noktasında kullanılabildiğini belirtmişti. Buna rağmen hakim, kullanıcıların Google’ın gizli moddaki tarama faaliyetleriyle ilgili bilgi toplamasına izin verdiği fikrine katılamayacağı ifade etmişti.

Teknoloji devi Google’ın başka davalar ile de başı dertte. Şirket, geçtiğimiz günlerde Google’ı Android cihazlarda Play Store’a yönelik rekabeti engellemekle suçlayan davada da uzlaşmak için 700 milyon dolar ödeyeceğini açıklamıştı. Google’in yanısıra Amazon ve Meta  gibi teknoloji devleri de çeşitli gizlilik yasalarının ihlal edildiği iddiasıyla soruşturma altında. Birçok büyük teknoloji firmaları, ABD başta olmak üzere birçok ülkede uygulamalarına yönelik artan bir incelemeyle karşı karşıya kalıyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version