Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Gazeteci İrfan Uçar’ın 11 yıl önceki telefon görüşmeleri suç sayıldı

Gazeteci İrfan Uçar’ın 11 yıl önceki telefon görüşmeleri suç sayıldı

Evine yapılan baskın ile gözaltına alınan gazeteci İrfan Uçar, adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken 20 yıl önce önceki görüşmeleri suç olarak gösterildi.

Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Kerkut mahallesinde dün evine yapılan baskın ile gözaltına alınan gazeteci İrfan Uçar serbest bırakıldı. “Terör örgütü üyeliği” iddiası ile gözaltına alınan Uçar’ın sabah saatlerinde TEM Şubesi’nde ifadesi alındı. Uçar’ın mesleki faaliyetleri ve meslektaşları ile yaptığı görüşmeler suç olarak gösterildi.

Emniyet işlemlerinin ardından Uçar, Antep Adliyesi’ne sevk edildi. Uçar’a Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) hukuki destekte bulundu. Savcı Uçar’ın adli kontrol şartı ile serbest bırakılması talebiyle Antep 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk etti.

Mahkemede savunma yapan Uçar’ın avukatları, dosyada gizlilik kararı olduğuna dikkat çekerek “Biz delileri görüp tartışamıyoruz. Bu adil yargılama ilkesine aykırı. Dosyada üçüncü kişiler ve gizli tanığın soyut ve mesnetsiz iddiaları dışında delil olmadığı halde müvekkilimin evi zırhlı araçlar ile basıldı. İddiaların tamamı gazetecilik faaliyetleridir. Tutuksuz yargılanması yönünde karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Savunmaların ardından Uçar, yurtdışı yasağı ile serbest bıraktı.

“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİL”

Serbest kaldıktan sonra Mezopotamya Ajansı’na konuşan Uçar, “1998 yılından bu yana gazeteciyim. Dün sabaha karşı onlarca zırhlı araç ile evim basıldı ve arandı. Antep Emniyet’te ifadem alındı. 2004 ve 2005 yıllarına dair çalışmalarım suç olarak gösterildi. 2012 ve 2013 yılına ait telefon görüşmelerim sorgu konusu yapıldı. Gazeteci meslektaşlarım ile yaptığım görüşmeler soruldu. Hasan Cemal, Osman Kavala, Sidar Basut, Zulfikar Ali Aydın gibi gazeteciler ile yaptığım görüşmeler soruldu. Hakimlikte serbest kaldım. Evimde daha çalıştığım gazetenin nüshalarına ve kitaplara el konularak suç olarak gösterildi. Dayanışma gösteren hukuk ve basın örgütlerine dayanışmaları için teşekkür ederim. Gazetecilik suç değildir. Emniyet ve adliyeler gazeteciliğin konuşulduğu, tartışıldığı alanlar değildir” şeklinde konuştu.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version