Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Freedom House’dan yeni rapor: Türkiyeli gazetecilere sürgünde de rahat yok

Freedom House’dan yeni rapor: Türkiyeli gazetecilere sürgünde de rahat yok


Özgürlük ve demokrasi araştırmalarıyla bilinen Freedom House, sürgündeki gazetecilerle ilgili yayınladığı raporda, ‘uluslar ötesi’ baskıların gazetecileri doğrudan tehliyeke attığı belirtildi. Raporda, sürgündeki gazetecilerin güvenliklerini tehdit eden en baskıcı 6 ülkenin Türkiye, Çin, Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Ruanda olduğu aktarıldı.

Freedom House, sürgündeki gazeteciler ile ilgili yeni bir rapor hazırladı. Raporda, siyasi baskılar sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan gazetecilere karşı yapılan yıldırma politikalarının sürgünde de devam ettiğine dikkat çekildi. “Uluslar ötesi baskı gazetecileri doğrudan tehlikeye atmakta ve sürgünden haber yapmanın zaten yıldırıcı olan zorluklarını daha da ağırlaştırmaktadır.” denildi.

Sürgündeki gazetecilerin güvenliklerini tehdit eden en baskıcı 6 ülkenin Türkiye, Çin, Rusya, İran, Suudi Arabistan ve Ruanda olduğu aktarılan raporda, ülkelerini terk ederek Türkiye’de sürgünde yaşamak zorunda kalan gazetecilerin de kalıcı güvenliklerinin tehlikede olduğuna dikkat çekildi.

Sürgün 16 gazeteciyle görüşüldü

Freedom House, gazetecilerin yaşadıkları tehlikeyi ve endişe verici bir hale gelen durumu gün yüzüne çıkarmak için dünyanın farklı yerinden 16 gazeteci ile görüştü.

Sürgündeki gazetecilerin, güvenliklerinin garanti altında olmadığına dikkat çekilen raporda, aralarında Türkiye’nin de olduğu en az 26 hükümetin yurt dışındaki gazetecileri ‘sınır ötesi baskılarla hedef alarak güvenliklerini ve çalışmalarını ciddi tehlikeye attığı’ belirtildi.

Raporda, ABD’de çalışan ancak ismini vermek istemeyen Türkiyeli bir gazetecinin açıklamalarına da atıf yapıldı. Türk gazeteci, kendilerine yönelik ısrarla yapılan karakter suikastı kampanyalarının Türkiye’deki aileleriyle aralarında gerginliklere yol açtığını ve bu durum neticesinde zamanla ‘görünmez olmaya çalıştıklarını’ söyledi.

Banka hesaplarına bloke konuluyor

Freedom House, ayrıca görüştüğü bir Türk gazetecinin ABD’deki iki banka hesabının Türkiye hükümeti tarafından kendilerine yöneltilen asılsız ‘terörizm’ suçlamaları nedeniyle kapatıldığını bildirdi.

Freedom House’a konuşan başka bir Türkiyeli gazeteci Amberin Zaman ise, “Şu anki rolümün, Türkiye’deki insanların yazamadığı, yazamayacağı hikayeleri yazmak olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version