Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da sol partiler ittifakı, ‘anayasaya aykırı’ göç yasasının iptali için Anayasa Konseyi’ne başvurdu

Fransa'da sol partiler ittifakı, 'anayasaya aykırı' göç yasasının iptali için Anayasa Konseyi'ne başvurdu


– Fransa’da muhalefet, anayasaya aykırılık iddiasıyla göç yasasını Anayasa Konseyi’ne taşıdı

Solcu parti Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) milletvekili Antoine Leaument, X’teki paylaşımında, muhalefetten NUPES ittifakını oluşturan partilerin, parlamentodan geçen tartışmalı göç yasasını Anayasa Konseyi’ne taşıdığını duyurdu.

‘ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİ VE EŞİTLİK İLKESİ GİBİ HAKLARIN İHLALİ’

Meclisteki farklı muhalif partilerin ortak basın açıklamasını paylaşan Leaument, bu yasadaki birçok maddeyi iptal ettireceklerini söyledi.

Partilerin yasayı iptal ettirmek üzere Anayasa Konseyi’ne taşıdıkları belirtilen açıklamada, göç yasasındaki çok sayıda maddenin, anayasaya aykırı olduğu değerlendirmesine yer verildi. Göç yasasının farklı maddelerinin, özel hayatın gizliliği ve eşitlik ilkesi gibi hakları ihlal ettiği belirtildi.

LE PEN DESTEKLEDİ

Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümetinin sunduğu tartışmalı göçmen yasasına, aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Cephe’nin de destek vermişti.

MACRON’UN PARTİSİ BÖLÜNDÜ

Macron’un merkez sağcı Rönesans Partisi’nden 37 milletvekili yasayı desteklememişti. Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau yasa yüzünden istifa kararı alıp “Benim bu metni savunmam mümkün değil” demişti.

YASADA NE VAR?

Bir yandan göçmenler üzerindeki baskıyı sıkılaştıracağı, bir yandan da “ucuz iş gücünün” önünü açacağı için tartışma yaratan yasaya göre ülkede yaşayan yabancılara kira desteği ve aile yardımları, bazı çalışma şartına bağlanıyor. Çalışan yabancılar Fransa’ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek. Bir işi olan yabancılar ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımlarına erişebilecek.

Güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşlar, Fransız vatandaşlığından çıkarılabilecek.

Bazı meslek gruplarına ayrıcalık taşıyan yasa aile birleşmelerini ise zorlaştırıyor. (AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version