Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Fransa’da sağa kayışın ayak sesleri: Tartışmalı göçmen yasası onaylandı, Macron’un partisi bölündü

Fransa'da sağa kayışın ayak sesleri: Tartışmalı göçmen yasası onaylandı, Macron'un partisi bölündü


– Yabancılara karşı en cömert düzenlemelere sahip olan Avrupa ülkelerinden Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un hükümetinin sunduğu tartışmalı göçmen yasası parlamentoda onaylandı. Ancak aşırı sağcı Marine Le Pen’in partisi Ulusal Cephe’nin de destek verdiği yasa, Macron’un partisinde sol kanadın ayrışmasına yol açtı.

SAĞLIK BAKANI: BU METNİ SAVUNMAM MÜMKÜN DEĞİL

Bir grup vekil tasarıya karşı oy kullanırken, Sağlık Bakanı Aurelien Rousseau istifa kararı aldı. Eski bir komünist olan Rousseau, Le Monde gazetesine açıklamasında “Benim bu metni savunmam mümkün değil” dedi.

MUHAFAZAKÂRLAR DA ZAFER İLAN ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı’nın merkez sağcı partisinin muhafazakâr ve aşırı sağcı muhalefet ile “uzlaşması” olarak eleştirilen tasarı, Avrupa siyasetindeki sağa kayışın Fransa’daki yansıması olarak yorumlanıyor. Tasarının kabul edilmesi sonrasında muhafazakârların da metnin aslında kendilerine ait olduğunu savunarak zafer ilan etmesi dikkat çekti.

MACRON’UN PARTİSİNDEN 37 VEKİL DESTEKLEMEDİ

Macron’un merkez sağcı Rönesans Partisi’nde ise tasarıya sol kanattan tepki yükseldi. Bu kanadın parlamentoda sesi en yüksek çıkan temsilcilerinden Sacha Houlie tasarıya karşı oy kullandı. Oylamada, Macron’un partisinden toplamda 20 vekil karşı oy verirken, 17 vekil de oturuma katılmadı. Parti içi tepkiler nedeniyle, Fransa Cumhurbaşkanı’nın kalan görev süresinde zaten çoğunluğa sahip olmadığı parlamentoda zorlanabileceği yorumları yapılıyor.

MACRON ‘SAVUNMA KONUŞMASI’ YAPACAK

Macron’un, gün içinde hükümetinin yeni göçmen yasasını savunmak için televizyon üzerinden bir konuşma yapacağı açıklandı.

YASA NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Bir yandan göçmenler üzerindeki baskıyı sıkılaştıracağı, bir yandan da “ucuz iş gücünün” önünü açacağı için tartışma yaratan tasarı, 186 “hayır” oyuna karşı 349 “evet” oyla kabul edildi.

Metne göre, ülkede yaşayan yabancılara kira desteği ve aile yardımları, bazı çalışma şartına bağlanıyor. Çalışan yabancılar Fransa’ya geldikten 3 ay sonra, çalışmayanlar ise 5 yıl sonra kira desteğinden faydalanabilecek.

Aynı şekilde bir işi olan yabancılar ülkeye geldikten 30 ay sonra, işi olmayanlar ise 5 yıl sonra aile yardımlarına erişebilecek. Tasarı metnine göre ayrıca güvenlik güçlerine karşı suç işleyen çifte vatandaşlar, Fransız vatandaşlığından çıkarılabilecek.

BAZI MESLEK GRUPLARINA AYRICALIK TANINIYOR

Ülkede işçi açığı olan meslek grupları için özel bir oturum kartı verilmesini öngören tasarı, göç kotaları oluşturmayı kapsıyor.

Tasarı metnine göre, Fransa’da doğan yabancı ailelerin çocuklarının, Fransız vatandaşlığını 16-18 yaşları arasında talep etmeleri ve daha önce suç işlememiş olmaları gerekecek.

AİLE BİRLEŞİMİ ZORLAŞTIRILIYOR

Aile birleşimi için gerekli koşulları zorlaştıran tasarı kapsamında, eğitim için Fransa’ya gelen yabancı öğrencilerden depozito alınacak. Bu depozito söz konusu öğrencilerden biri hakkında Fransız topraklarından uzaklaştırma kararı alındığında geri dönüş masraflarını karşılamayı amaçlıyor.

Parlamentonun üst kanadı olan Senato’da kabul edilen tasarı, görüşülmek üzere Ulusal Meclis’e gönderilmişti. Yasanın yürürlüğe girebilmesi için Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Fransa’da bir yasa tasarısının nihai olarak kabul edilmesi için Parlamento’nun iki kanadı olan Ulusal Meclis ve Senato’dan onay alması gerekiyor. 14 parlamenterden oluşan karma komisyon, tartışmalı göç yasa tasarısı konusunda ortak bir metin konusunda mutabık kalmıştı. (DIŞ HABERLER, AA)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version