Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

FRANSA| Montpellier’de toplu taşıma artık ücretsiz

FRANSA| Montpellier’de toplu taşıma artık ücretsiz


ENSAR NUR | TR724 HABER

Fransa’nın Montpellier kenti, toplu taşımayı tüm kent sakinleri için ücretsiz hale getirdi. Düzenleme yerel halk için geçerli yapılırken, ziyaretçiler ve turistler otobüs ve tramvaylarda yolculuk başına 1,60 Euro ödemeye devam edecek.

Fransa’nın güneyinde bulunan Montpellier şehri, Avrupa’da sakinleri için otobüs ve tramvay yolculuklarını ücretsiz hale getiren son şehir oldu.

İlk olarak, Estonya’nın başkenti Tallinn 2013 yılında bu uygulamayı başlatmış, ardından Lüksemburg 2020 yılında tüm ülkede toplu taşımayı herkes için ücretsiz hale getirmişti.

Perşembe akşamından itibaren Montpellier sakinleri özel bir kartla tramvay ve otobüslere ücretsiz binmeye başladı. Ziyaretçiler ve turistler ise yolculuk başına 1,60 Euro ödemeye devam edecek.

Sosyalist Parti’den Belediye Başkanı seçilen Michael Delafosse, 2020’de seçildiğinde 500 bin nüfuslu kentte toplu taşımanın ücretsiz olacağı sözünü vermişti.

Delafosse 2020’den bu yana kademeli olarak toplu taşımayı ücretsiz hale getirdi. Delafosse bu girişimin “Avrupa’nın iklim ve satın alma gücü konusundaki taahhüdünün” bir parçası olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı, “Diğer Avrupalı belediye başkanlarının da aynı tercihi yapmalarına yardımcı olmak için bir dernek kurduk” dedi.

AFP tarafından elde edilen rakamlara göre, Montpellier’de toplu taşımayı ücretsiz hale getirme girişiminden önce, sadece 86 bin kişi toplu taşımayı kullanmak için abonelik ödemişti. Ancak bu rakam, ücretsiz geçişin başlatılması ile üç katına çıkarak 260 bin aboneye ulaştı.

Belediye, 11’den fazla çalışanı olan şirketlerden alınan yeni ulaşım vergisinin ücretsiz ulaşım girişiminin finansmanına yardımcı olacağını söyledi.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version