Colorado Yüksek Mahkemesi salı günü Donald Trump’ı 2024 seçimlerinden diskalifiye etti. Üst mahkeme ABD Anayasası’nın ayaklanma maddesi uyarınca Trump’un başkan seçilemeyeceğine karar verdi.
6 Ocak 2021’deki Kongre Binası’na yapılan saldırıyı bir ayaklanma olarak değerlendiren ve Trump’u da bu isyana karıştığı için suçlu bulan mahkeme, eski başkanın isminin Colorado eyaleti başkanlık ön seçim oy pusulasından çıkarılmasına hükmetti. Böylece ilk kez bir başkan adayının ABD Anayasasının isyan ve ayaklanma maddesi uyarınca Beyaz Saray’a çıkması uygun bulunmadı. Colorado Yüksek Mahkemesi kararı 4’e karşı 3 oy ile aldı.
ABD başkanlığı seçim anketlerinde Biden’in önünde favori olan Trump, kararın bozulması için ABD Yüksek Mahkemesi’ne başvuracağını açıkladı. ABD Yüksek Mahkemesi’nde Trump ve Cumhuriyetçilerin aleyhine bir karar çıkması beklenmiyor. Trump ilk başkanlığı döneminde ABD Yüksek Mahkemesine 3 yeni üye atamıştı.
BAŞKANLIĞA ENGEL TEŞKİL ETMİYOR
Colorado eyaletinde alınan kararın Trump’un başkan olmasına engel teşkil etmeyeceği düşünülüyor. Trump, Cumhuriyetçi adaylar arasındaki önseçimde açık ara önde olduğu için Colorado’da seçime katılamasa bile Cumhuriyetçi partinin başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ayrıca Colorado eyaletinde seçimi demokrat Biden’in kazanması beklendiği için alınan kararın Trump’un başkanlık şansına direkt bir etkisi bulunmuyor.
Ancak diğer birçok eyalette de Trump’ın adaylığını engellemeye çalışan benzer davaların olması Cumhuriyetçileri endişelendiriyor. Diğer eyaletlerde, özellikle de Cumhuriyetçilerin kazanması beklenen ya da seçimin başa baş gideceği bölgelerde benzer mahkeme kararlarının çıkması durumunda Trump’un işi zora girebilir.
Olası böyle bir senaryoda Trump tarafı karara itiraz edip Federal Yüksek Mahkeminin yolunu tutarsa Trump aleyhine alınan kararlar Yüksek Mahkeme son sözü söyleyene kadar uygulanamayacak, yani Trump’un ismi oy pusulalarında olmaya devam edecek.
MAHKEMELER TRUMP’A YARIYOR
Trump’un ilk başkanlık döneminde atadığı 3 üye ile Yüksek Mahkeme’de dengelerin önemli ölçüde Cumhuriyetçiler lehine değiştiği biliniyor. Başkanlık seçimine 1 yıldan daha az zaman kalmışken Amerikan toplumundan ciddi anlamda destek gören ve seçimin favorisi görülen Trump’un önünün hukuki yollarla kesilmesine pek ihtimal verilmiyor. Fakat 2024 yılında birçok mahkeme ve suçlamayla başetmek zorunda kalacak olan Trump hakkında ortaya çıkacak ifşaatlerin seçmenin fikrini ve seçimin kaderini etkileyebileceği ifade ediliyor. Şu ana kadar Trump hakkındaki suçlama ve iddiaların eski ABD başkanına olan desteği azaltmayıp tam aksine artırdığı görülüyor.
DEMOKRATLARDA ENDİŞE ARTIYOR
Mevcut ABD Başkanı Joe Biden’in onay oranının yüzde 40’ların altına düşmüş olması ve seçim anketlerinde özellikle de ‘swing state‘lerde Trump’un ciddi oranda arkasında kalmış olması sebebiyle Demokratlarda her geçen gün endişe artıyor.
The Washington Post’a göre Biden kendi ekibine memnuniyetsizliğini ifade etti ve anket sonuçlarının kabul edilemez olduğunu söyledi. The New York Times tarafından yapılan anketde İsrail-Filistin meselesinde de durumun farklı olmadığı görülüyor. Amerikalı seçmen Biden’in başkanlığından memnun değil ve Trump’a birçok konuda daha çok güveniyor.
Demokratlar bir yandan seçime daha uzun bir sürenin olduğunu ve anketlerin yanıltıcı olabileceğini hatırlatırken diğer yandan da artık ciddi stratejik değişikliklere ihtiyaç olduğunu dillendiriyorlar.
TRUMP BU KEZ GÖÇMENLERİ HEDEF ALDI
Cumartesi günü belgesiz göçmenleri “Ülkemizin kanını zehirliyorlar. Asya’dan, Afrika’dan, Güney Amerika’dan, dünyanın her yerinden ülkemize akın ediyorlar.” diyerek hedef alan Trump, ırkçı ve yabancı düşmanı olmakla suçlandı. Kullandığı dilin Hitler’i çağrıştırdığı yönündeki eleştirileri ise Nazi diktatörünün otobiyografik manifestosunu hiç okumadığı konusunda ısrar ederek reddetti. Trump seçilmesi halinde yasadışı göçü engelleme, yasal göçü de kısıtlamanın sözünü verdi.
SUNAK DA GÖÇMENLERE YÜKLENDİ
Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de gçömen yasalarını katılaştıran başbakan Rishi Sunak, İtalya Başbakanı Meloni’nin partisinin düzenlediği Roma Konferansında bir konuşma yaptı. “Düşmanlar toplumumuzu istikrarsızlaştırmak için insanları kasıtlı olarak kıyılarımıza sürüklüyorlar” dedi. İtalya Başbakanı Meloni’yi eski İngiltere başbakanı ‘Demir Lady’ lakaplı Margaret Thatcher’e benzeten Rishi Sunak, “Thatcher’in radikalizmini uygulamaktan cekinmemeliyiz” dedi. Artan mülteci sayısının bazı ülkeleri “boğabileceği, bunaltabileceğini” belirtti.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***