Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Erdoğan, Atina’da Miçotakis ile buluştu: Ege’yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim

Erdoğan, Atina'da Miçotakis ile buluştu: Ege'yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atina’da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile buluşmasında “Biz Ege’yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Atina’daki buluşmasında ilişkilerin geliştirilmesi mesajı verdi.

Erdoğan, “Biz Ege’yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Açık söylüyorum bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok” dedi.

Miçotakis de “Sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorunda. Güzel bir geleceği yaratmak durumundayız.” diye konuştu.

Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin beşinci toplantısı kapsamında Atina’da bulunan Erdoğan, Yunan mevkidaşı Katerina Sakelaropulu ile görüştü; ardından Miçotakis ile ortak basın toplantısı düzendi.

Miçotakis ile Ege ve Doğu Akdeniz konularını ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Dışişleri Bakanlarımızın bu konudaki çalışmaları kararlı şekilde ele almalarını istedik. Mevcut sorunlarımızı yapıcı diyalog, iyi komşuluk ve uluslararası hukuk çerçevesinde müşterek çabalarla çözüme kavuşturmak samimi temennimizdir.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Kıbrıs meselesinin adadaki gerçekler temelinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüme kavuşturulması tüm bölgenin yararına olacaktır.” dedi.

Ege’deki Yunan adalarına 7 günlük vize serbestisi konusunu da ele alan liderler, ikili ticarette 10 milyar dolar hedefi koyduklarını duyurdu.

“Aramızda çözülemeyecek hiçbir sorun yok”

Komşuluk ilişkilerinin geliştirillmesine vurgu yapan Erdoğan, “Bizler aynı denizi, aynı coğrafyayı, aynı iklimi hatta bir çok alanda aynı kültürü paylaşan iki komşu ülkeyiz. İki kardeş arasında dahi anlaşmazlıklar olabilirken iki komşu arasında görüş ayrılıklarının yaşanması gayet doğaldır. Mesele bunları çözme iradesidir.” diye konuştu.

Atina ve Ankara arasında sorunların barış yoluyla çözülebileceğinin altını çizen Erdoğan, “Biz Ege’yi bir barış ve işbirliği denizi haline getirelim istiyoruz. Türkiye-Yunanistan olarak atacağımız ortak adımlarla tüm dünyaya örnek olalım arzusundayız. Açık söylüyorum bizim aramızda çözülemeyecek kadar hiçbir sorun yok. Yeter ki hüsnüniyetle hareket edelim, büyük resme odaklanalım, denizi geçip derede boğulanlardan olmayalım. Sayın Kiryakos’un da bizimle aynı kanaati paylaştığını görmekten ayrıca büyük bir memnuniyet duyuyorum.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan ile işbirliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Erdoğan, “Üst düzey temasların devamı çerçevesinde aramızdaki diyalog kanallarının her seviyede açık tutulmasının önemini vurguladık.” dedi.

“Ticaret hacmi 10 milyar dolara çıkarılacak”

Erdoğan, iki ülke arasında yaklaşık 5 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmasında mutabık kalındığını kaydetti.

İpsala-Kipi Sınır Kapısında ikinci köprü inşası gibi ulaştırma projelerinin önemine işaret eden Erdoğan, “Ayrıca gerek turizm, gerek kültürel alanda ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.” dedi.

İki ülkede bulunan azınlıklar konusunda da mesaj veren Erdoğan, “Yunanistan’daki Türk azınlığı ve ülkemizdeki Rum azınlığı beşeri ve kültürel zenginliğimizin yapı taşlarıdır. Azınlıkların huzur ve refahının artması ilişkilerimizi olumlu yönde etkileyecektir. Batı Trakya Türk azınlığının durumunda uluslararası hukukun gerektirdiği iyileştirmelerin yapılması yönündeki beklentilerimizi ifade ettim.” şeklinde konuştu.

“Gazze’de garantör olmak istiyoruz”

Miçotakis ile Gazze krizini de ele aldıklarını belirten Erdoğan, “Türkiye olarak adil bir barışın uygulanması noktasında garantör olarak sorumluluk almaya hazır olduğumuzu açıkladık.” dedi.

Erdoğan, “Yaşananların Gazze halkının toplu şekilde cezalandırılmasına dönüştürülmesi çoğunluğu çocuk ve kadın 17 bin masum Filistinli sivilin katledilmesi vicdanları yaralamaktadır. Uluslararası toplum işlenmekte olan insanlık ve savaş suçları karşısında sessiz kalmamalıdır. Kalıcı ateşkesin bir an evvel tesisi, insani yardımların engelsiz akışının temini hepimizin önceliği olmalıdır. Son gelişmelerle birlikte 1967 sınırlarında bağımsız, egemen, toprak bütünlüğüne haiz Filistin Devleti’nin tesisinin artık kaçınılmaz olduğunu bir kez daha gördük.” diye konuştu.

Yunan adaları için 7 günlük turist vizesi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Yunan adalarında Türk vatandaşlarına 7 günlük turist vizesi sağlanması konusunu görüştüklerini kaydetti.

Türk öğrencilerle Avrupalı öğrenciler arasında yakın bir işbirliğinin sağlanması için vizeden muaf tutulması meselesini ele aldıklarını belirten Miçotakis, “Ege’deki bütün yıl boyunca 7 günlük süreyle vizeden muaf tutarak Türk vatandaşlarının Ege’deki Yunan adalarını ziyaret etme serbestisini ele aldık” dedi.

Doğu Akdeniz’de güvenlik ve barışı tehdit eden durumların yaşandığını hatırlatan Miçotakis, “İki ülkenin çok iyi bir şekilde bir arada, çok sakin bir ortamda ilişkilerini devam ettirmesi çok önemli. Her bir tarafın yaşadığı sorunlara çözüm yaratabilmek çok önem arz ediyor.” diye konuştu.

REKLAM

Miçotakis, hem Yunanistan’da hem de Türkiye’de bu ortak yaklaşıma katılmayan birçok kesimin mevcut olduğunu vurgulayarak, “Ancak, sınırdaş olan iki ülke yan yana ve beraber hareket etmek zorundadır. İkimiz de daha sakin sularda, güzel bir esintiyle ilerleyen geminin kaptanı olarak güzel bir gelecek yaratmak zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Yunanistan ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu eşlik etti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version