Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Dünden bugüne; bitirme planları hiç bitmedi!

Dünden bugüne; bitirme planları hiç bitmedi!


İDRİS GÜRSOY | YORUM

Tek parti, Milli Şef dönemi. 1943 yılı Ağustos ayının son günlerinde Nur talebelerine yönelik bir operasyon başlatıldı. Türkiye’nin her tarafından 126 insan tutuklandı. Said Nursi ve talebeleri Denizli Hapishanesi’ne sevk edildi. Evlerde ele geçirilen kitaplara, risalelere el kondu. Kurban tefsirlerinde suç unsuru arandı!

Bilirkişilerin hazırladığı menfi rapora Bediüzzman, “İlim ehli değiller.” gerekçesiyle itiraz etti. Mahkeme, adildi; dini ilimlere vakıf yeni bilirkişiler tayin ederek yeni bir rapor hazırlattı. Risalelerde “suç” bulunamadı.

15 Haziran 1944’te Denizli Ağır Ceza Mahkemesi, Bediüzzaman ve talebelerinin beraatına karar verdi. Bu bir hukuk zaferiydi. Ama keyfi uygulamalar sürecekti. Yeni planlar devreye sokuldu.

Bütün talebeleri tahliye edilip evlerine dönerken Bediüzzaman, Denizli’de alıkondu. 47 gün bir otelde kaldı, kimse ile görüştürülmedi. Sonunda Ankara’dan gelen kanunsuz emirle, Afyon Emirdağ’ına sürgün edildi.

Kur’an müfessiri, Emirdağ’da ağır tecrit ve baskı altındaydı. Kimse ile görüşmesine izin yoktu. Tarihçe-i Hayatta, anlatıyor: “Emirdağ’da on gün içinde Afyon Valisi ve Emniyet müdürü ve cumhuriyet savcısı 5 defa ilçeye geldi. Onu takip edenlere ilave 5 polis hafiyesi daha görevlendirildi. Kaldığım evin üzerinden sürekli helikopter uçuruluyordu.“

Bununla da yetinilmedi. Postaneye mektuplarının müsadere edilmesi emri verildi.
Evine baskın yapıldı, kapı kırılarak içeri girildi, kitapları yerlere atıldı. Kılık kıyafetine karışıldı. Zorla şapka giydirilmek istendi. Başındaki sarık çıkarılarak elleri kelepçeli sokaklarda dolaştırılması düşünülüyordu.

Peki amaçları neydi?

Bediüzzaman’a göre; baskılarla, tahrik edilecek, “Şeyh Said ve Menemen hadisesinin on misli bir hadise çıkarılacaktı.”

Ancak başaramadılar.

Said Nursi, kanunsuz ve keyfi bütün baskılara dayandı; “Biz bütün kuvvetimizle anarşiliğe bir seddi Zülkarneyn gibi bir seddi Kurani tesisine çalışıyoruz.“ diyordu. Ömrünü Kur’an hizmetinde geçirdi.

Dünden bugüne bitirme planları ise hiç bitmedi…

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version