Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

DEM Parti: Türkiye geçmişindeki utançlarla yüzleşmeden demokratikleşemez

DEM Parti: Türkiye geçmişindeki utançlarla yüzleşmeden demokratikleşemez


ANKARA -DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu, Mereş Katliamında yaşamını yitirenleri anarak, “ Türkiye; geçmişindeki utançlarla yüzleşmeden, Aleviler, Kürtler ve bu toprağın zenginlikleri olan tüm azınlıklara karşı işlenmiş katliamlar açığa çıkarılmadan demokratikleşemez” dedi. 

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu, Mereş’te 19-26 Aralık 1978 tarihleri arasında gerçekleşen katliama dair yazılı açıklama yaptı. Komisyon eş sözcüleri Yüksel Mutlu ve Mahfuz Güleryüz imzası ile yapılan açıklamada, “Maraş Katliamında yitirdiklerimizi unutmadık, unutmayacağız” denildi.

 

 Açıklamada, 45 yıl önce Mereş’te Alevilere, Kürtlere ve solculara yönelik gerçekleşen katliamda resmi rakamlara göre 105, katliam tanıklarının aktarımlarına göre yüzlerce kişinin katledildiği, binlerce insanın yaralandığı, yüzlerce iş yerinin talan edildiği ve sağ kalanların ise göçe zorlandığı belirtilerek, “Maraş önemli oranda Alevisizleştirildi. Bu topraklar, aradan geçen bunca zaman içinde Alevilerin güven ve huzur içinde yaşayabildikleri bir ülke haline gelmedi” denildi.

 

‘KATLİAMIN ARKASINDAKİ GÜÇLER AÇIĞA ÇIKARTILMADI’

 

Derin devlet organizasyonu olan bu katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmadığı kaydedilen açıklamada, “Siyasi ve fiili sorumluluğu bulunan katliamın planlayıcıları tüm delillere rağmen yargılanmadılar. Katliamın mağdurlarının 3 avukatı faili meçhul cinayetlere kurban gitti. Bu katliamın faili olarak müebbet cezası alan caniler dahil yargılanan katillerin tamamı salıverildi” diye belirtildi. 

 

‘YENİ KATLİAMLAR YAŞAMAMAK İÇİN…’

 

Devletin tüm kesimlere karşı bir özür borçlu olduğunu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Maraş’ta katledilen canların birçoğunun cesetleri yığınlar halinde toplu mezarlara gömüldüğünden, ailelerin bugün halen başlarında acılarını yaşayacakları mezar yerleri bile yoktur. TBMM bünyesinde kurulacak Hakikat ve Adalet Komisyonu, Maraş Katliamı ve tarihimizdeki tüm insan hakları ihlallerini ve insanlık suçlarını aydınlatmak için önemli bir adım olacaktır. AKP-MHP iktidarı ve Meclis çoğunluğu, bu katliamın gerçeklerinin ortaya çıkarılmasını engellemekten vazgeçmelidir. Türkiye; geçmişindeki utançlarla yüzleşmeden, Aleviler, Kürtler ve bu toprağın zenginlikleri olan tüm azınlıklara karşı işlenmiş katliam ve tertipler açığa çıkarılmadan ve sorumlular tarih karşısında mahkûm edilmeden demokratikleşemez. Yeni katliamlar yaşamamak için Maraş’ın unutturulması yönündeki girişim ve çabaları asla kabullenmeyeceğiz. Maraş’ta yakınlarını yitiren canlarımızın her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz. Maraş’ta yitirilen canların acısını içimizde yaşıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version