Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Cumartesi Anneleri’nin haklı taleplerinin arkasında durmaya devam edeceğiz’


HABER MERKEZİ – Cumartesi Anneleri’ne destek için farklı kentlerde yapılan açıklamalarda, “Cumartesi Anneleri’nin haklı taleplerinin arkasında durmaya devam edeceğiz” mesajı verildi.

 

Kaybedilen ve katledilen yakınları için yıllardır mücadele verip baskı, yasak, şiddet ve engellemelerle karşılaşan Cumartesi Anneleri’ne destek için farklı kentlerde açıklamalar yapıldı

 

MERSİN 

 

Mersin’de İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) şubeleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları’na destek amacıyla Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) il ve ilçe örgütleri, Mersin Çevre Platformu üyelerinin de aralarında olduğu birçok kurum temsilcisi katıldı. 

 

“Cumartesi Anneleri yalnız değildir” pankartı açıldığı açıklamada, ilk olarak İHD Mersin Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci konuştu. 

 

‘ISRARLI MÜCADELE ANAYASAL HAKLARIN KULLANIMINI SAĞLIYOR’

 

Galatasaray Meydanı’nda 30 hafta boyunca insanların ters kelepçelerle gözaltına alındığını hatırlatan Keçeci, buna karşı Türkiye’nin birçok ilinde yürütülen kararlı mücadele sonucunda Galatasaray Meydanı’nın annelere yeniden açıldığını ifade etti. Keçeci, devamında şunları ifade etti: “Bu haftadan itibaren sadece basın açıklaması ve gösteri yürüyüşleri hakkında devletin kısıtlaması, anayasal güvence altına alının hakların kısıtlanması noktasında basın açıklaması yapacağız. 16 Aralık Cumartesi günü Şenyaşar Ailesi aramızda olacak. O basın açıklamasında da adaleti anlatacağız burada. Şunu gördük ki ısrarlı mücadele ve birlikte dayanışma bizim anayasal haklarımızın kullanılmasını sağlayabiliyor.” 

 

‘CUMARTESİ ANNELERİNİN ARKASINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

 

ÖHD avukatlarından Özgür Çağlar ise konuşmasında toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkının Anayasal güvence ile korunduğunu kaydetti. Bu hakkın kullanımının izne tabi olmadığını vurgulayan Çağlar, “Bu hak toplumun ve insanların ihtiyacıdır. Cumartesi Anneleri’nin haklı taleplerinin arkasında durmaya devam edeceğiz” dedi. 

 

HATAY

 

İHD İskenderun Şubesi de, 10 Aralık İnsan Hakları Haftası nedeniyle konteynerda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda insan hakları savunucusunun katıldığı açıklamada basın metnini İHD Şube Eş Başkanı Coşkun Selçuk okudu. 

Ülkede giderek derinleşen hak ihlallerine ve adaletsizliğe dikkat çeken Selçuk, “İktidarlar eliyle gerçekleştiği için önlenebilir olan Türkiye ve dünyadaki bu kötücül sürecin son bulması ve barışçıl, demokratik, insan haklarına dayalı bir ortak yaşam idealini geliştirmek için çok daha fazla çaba göstereceğimizi buradan bir kez daha ilan ediyoruz” dedi.

 

RIHA

 

Riha’da da İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi, Cumartesi Anneleri ile dayanışmak amacıyla açıklama yaptı. Riha Barosu önünde yapılan açıklamaya İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, kayıp yakını ve aynı zamanda İHD Colamêrg Şube yöneticisi Eren Baskın, İHD Semsûr şubesi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Milletvekili Dilan Kunt Ayan, Riha Baro Başkanı Abdullah Öncel Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) ile birçok kurum temsilcisi katıldı. 

 

Açıklama metnini İHD Şube Yöneticisi Avukat Nahide Aslan Polat okudu. Polat, Riha’nın Girê Sor (Siverek) ilçesinde 1990 yılında taksicilik yaptığı sırada kaçırılan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Adnan Bağca’nın (32) akıbetini sordu. 

 

COLEMÊRG 

 

İHD Colemêrg Şubesi, Gever (Yüksekova) ilçe merkezinde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya İHD yöneticileri, Gever Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve HEDEP yöneticileri katılım sağladı. Fotoğraf ve pankartların açıldığı açıklamada İHD Colemêrg Şube Sekreteri Pınar Zengin konuştu. Açıklamada, Şemzînan’da (Şemdinli) Ormancık mezrasında Temmuz 1994’te Jandarma tarafından katledilen Hayrullah Öztürk’ün akıbeti sorularak, yaşam hikayesi okundu. 

 

Açıklama yapılan oturma eylemiyle son buldu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version