Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bu da oldu: Netanyahu, Putin’i Rusya’nın ‘İsrail karşıtı’ tutumu ve İran’la ilişkileri gerekçesiyle eleştirdi

Bu da oldu: Netanyahu, Putin'i Rusya'nın 'İsrail karşıtı' tutumu ve İran'la ilişkileri gerekçesiyle eleştirdi


– Bugün Gazze’de kalıcı ateşkese yönelik uluslararası baskılara meydan okuyan bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le gerçekleştirdiği 50 dakikalık telefon görüşmesi de gergin geçti.

Bugüne dek Moskova ile ilişkileri iyi tutmaya özen gösteren Netanyahu’nun müttefik görüntüsü çizdiği Putin’le telefon görüşmesinin ardından, İsrail tarafının açıklamasında, Başbakan’ın Rusya’nın Birleşmiş Milletler’deki (BM) diplomatik temsilcilerinin aldığı “İsrail karşıtı tutumlardan” duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirdiği belirtildi.

Açıklamada “İsrail’in uğradığı gibi bir terör saldırısına uğrayan herhangi bir ülkenin daha az güçle karşılık vermeyeceğini” savunan Netanyahu’nun Putin’e Rusya’nın İran’la “tehlikeli” işbirliğini “kesinlikle onaylamadığını” söylediği de vurgulandı.

RUSYA HEP ATEŞKES VE FİLİSTİN DEVLETİ MESAJLARI VERDİ

Cuma günü BM Güvenlik Konseyi’nde ABD tarafından veto edilen ateşkes tasarısına Rusya destek vermişti. Hamas’ın 7 Ekim İsrail saldırısıyla savaşın başlamasından beri Putin ve Rusya’nın resmi sözcüleri, ateşkes için çabalamanın yanısıra ihtilafı İsrail’in yanında Filistin devleti kurarak çözmenin gerekliliğini vurguladı. Hamas saldırısından 5 gün sonra, İsrail’in kendini savunma hakkına sahip olduğunu ilk kez dile getiren Putin, her açıklamasında ihtilaftan ABD diplomasisinin Ortadoğu’daki başarısızlığını sorumlu tuttu.

KREMLİN: GAZZE’DEKİ İNSANİ FELAKETE ODAKLANDILAR

Ekimde bir Hamas heyetini ağırlayan ve İran’la ilişkilerini geliştirmeye devam eden Kremlin’den yapılan açıklamada, telefon görüşmesinin Gazze’deki insani felaket odaklı olduğunu belirtildi.

‘TERÖRLE MÜCADELE SİVİLLER İÇİN FELAKETE YOL AÇMAMALI’

Açıklamaya göre görüşmede “terörün tüm tezahürlerinin reddedildiği ve kınandığı yönündeki ilkeli pozisyonu” teyit eden Putin, “aynı zamanda terörle mücadelenin siviller açısından böylesi ağır sonuçlara yol açmaması gerektiğini, bunun büyük önem taşıdığını” vurguladı.

Açıklamada Rus tarafının masum sivillerin acısını en aza indirmek ve çatışmayı azaltmak amacıyla elinden gelen her yardımı yapmaya istekli olduğunu belirttiği aktarıldı. İki liderin Rusya vatandaşlarının Gazze’den tahliye edilmesi ve Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin serbest bırakılması yönündeki ortak hedeflerini ele aldığı kaydedildi.

LAVROV: HAMAS SALDIRISI, FİLİSTİN HALKINI TOPLU CEZALANDIRMA GEREKÇESİ YAPILAMAZ

Bugün Netanyahu’nun alenen Rusya’yı eleştirirken, Doha Forumu’na sanal katılımı vesilesiyle konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail’in Hamas’ın 7 Ekim saldırısını Filistin halkına yönelik toplu cezalandırma gerekçesi olarak kullanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi:

“7 Ekim’de İsrail’e yönelik terör saldırısını güçlü bir şekilde kınadık. Aynı zamanda bu olayın, milyonlarca Filistinlinin ayrım gözetmeksizin bombardımanla toplu olarak cezalandırılması için kullanılmasının kabul edilebilir olduğuna inanmıyoruz.”

RUSYA’DAN GAZZE’YE ULUSLARARASI GÖZLEMCİ ÇAĞRISI

Gazze’de insani ara olabilmesi için sahada uluslararası gözlemciler bulunması gerektiğini belirten Lavrov, uluslararası bir gözlemci heyetinin insani durumu değerlendirmek üzere bölgeye gitmesi çağrısı yaparak ekledi:

“BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gözlemcilerin değerlendirilmesi için yetkisini kullanmasını önerdik, ancak şu ana kadar sonuç alamadık.”

PUTİN’İN ORTADOĞU’DAKİ MEKİK DİPLOMASİSİNİN ARDINDAN

Rusya’yı bölgedeki tüm büyük aktörlerle bağları olan önemli bir oyuncu olarak konumlandırmayı hedefleyen Putin, BM’ye bağlı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin hakkında çıkardığı yakalama emrinden bu yana Rusya sınırını aşan ilk ziyaretini geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan’a gerçekleştirdi. Ardından Moskova’ya dönüp Umman Veliaht Prensi Zey Yezin bin Heysem el Said ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’yi ağırladı. Burada Reisi, “İsrail’in Gazze’de insanlığa karşı suç işlediğini ve bunun adil olmayan küresel sistemin bir parçası olduğunu” söyledi.

‘ÇATIŞMANIN TÜM TARAFLARIYLA TEMASTA OLMAK LAZIM’

Moskova, ekim ayının sonunda örgütün siyasi büro başkan yardımcısı Musa Ebu Marzuk başkanlığındaki bir Hamas heyetini ağırlamasını, İsrail-Filistin çatışmasının tüm taraflarıyla temasların sürdürülmesinin gerekli olduğunu söyleyerek savundu. Lavrov, gazetecileri bilgilendirirken, Rusya’nın yalnızca Hamas’ın siyasi koluyla bağlarını sürdürdüğünü belirterek ekledi: “Tüm taraflarla temaslarımızı sürdürmeyi gerekli görüyoruz ve elbette İsrail ile diyaloğumuzu sürdüreceğiz.”

Rusya’nın İsrail, İran, Suriye, Hamas ve İsrail askeri işgali altındaki Batı Şeria’da sınırlı özyönetim uygulayan Filistin Yönetimi dahil Ortadoğu’daki tüm önemli oyuncularla bağları var. (Haaretz, Reuters, AA, Al Jazeera, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version