Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Borrell: Yalçınkaya kararının takipçisi olacağız

Borrell: Yalçınkaya kararının takipçisi olacağız

Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles (Foto: Frederick Florin / AFP)

BRÜKSEL TR724 | Avrupa Birliği (AB), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 26 Eylül’de aldığı Yüksel Yalçınkaya kararına üst düzeyde destek verdi. AB’nin Dışişleri Bakanı olarak bilinen Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, Yalçınkaya kararının takipçisi olacaklarını söyledi.

Brüksel merkezli Solidarity with Others İnsan Hakları Derneği’nin Yalçınkaya kararına ilişkin gönderdiği mektuba cevap veren Borrell, AB’nin dernekle aynı endişeleri paylaştığını ve Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Borrell adına mektubu AB Komisyonu’nun Türkiye Masası Şefi Bernard Brunet kaleme aldı.

Brunet, TR724’ün ulaştığı cevabi mektubunda, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ve yargı alanındaki geriye gidişten duydukları endişeyi Türk yetkililerine her seviyede dile getirdiklerine dikkat çekiyor. Avrupa Komisyonu’nun sonbaharda yayınlanan Türkiye raporunda temel hak ve hürriyetler ile yargı bağımsızlığının yok edilmiş olmasına ilişkin ciddi kaygılarını gündeme getirdiklerine vurgu yapıyor. Brunet, ‘Komisyon olarak terörle mücadele kanununun (TMK) AİHM içtihatları ile uyumlu olmadığını, TMK’nın seçici ve keyfi olarak uygulanmasının temel haklar üzerinde olumsuz etki yaptığını vurguladık’ diyor. Türkiye Masası şefi, TMK’nın gazetecileri, yazarları, avukatları, siyasetçileri, akademisyenleri, insan hakları savunucularını ve eleştirel sesleri tutuklamak için kullanılmasına son verilmesini talep ettiklerini ifade ediyor.

8 bin 500 müracaatın 1000 kişilik ilk bölümü gönderildi

AİHM’nin 18 Aralık’ta, “terör örgütü” üyeliğinden hüküm giyenlerin Bylock kullanımı ile ilgili 1000 başvuruyu kapsayan 10 vaka konusunda Türk hükümetinin uyardığına işaret eden mektupta, ‘Sözkonusu 1000 başvuru, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin. 6 ve 7. maddelerine ilişkin yapılan şikayetleri içeren 8 bin 500 müracaatın ilk grubunu teşkil etmektedir.’ denildi. Brunet, ‘Türkiye’de hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve temel hürriyetlere ilişkin gelişmeleri yakından takip edeceğimiz ve AİHM’nin ilgili kararlarına 2024 yıllık raporunda değineceğimiz konusunda sizleri temin ederim’ ifadesini kullandı. AB’nin Türk yetkililer ile yapılacak temaslarda bu konuların gündeme getirecekleri vurgulandı.

TR724’ün konuya ilişkin sorusuna cevap veren Borrell’in sözcüsü Peter Stano ise AİHM kararlarının uygulanmasını yakından takip ettiklerini, konunun Türk yetkililer ile yapılacak görüşmelerde gündeme getirileceğini kaydetti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version