Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Boğaziçi Üniversitesi’nde tepkiler sonuç verdi: İİBF dağıtılmadı ama Fen-Edebiyat Fakültesi ikiye bölündü


Türkiye’nin en gözde yüksek öğrenim kurumlarının başında gelen Boğaziçi Üniversitesi’nin en prestijli bölümlerini barındıran İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi’nin (İİBF) dağıtılması planından şimdilik vazgeçildi.

Bugün öğle saatlerinde toplanan Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nun ilk gündem maddesi Türkiye’nin en yüksek puan alınarak girilen işletme, iktisat ve siyaset bilimi/uluslararası ilişkiler bölümlerini bünyesinde bulunduran İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi’nin dağıtılarak işletme bölümünün Yönetim Bilimleri Fakültesi’ne, diğer iki bölümünün de Fen-Edebiyat Fakültesi’nin bölünmesiyle kurulacak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne bağlanmasıydı.

BÜMED: “Boğaziçi ruhuna aykırı plan derhal geri çekilmeli”

Ancak bu hazırlığın dün duyulmasıyla birlikte Boğaziçi Üniversitesi’ndeki birçok öğretim üyesi, öğrenciler ve mezunlar tepkilerini göstermeye başladı.

Yaklaşık 20 bin üyesi bulunan Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği, sosyal medya hesaplarından yaptığı çağrılarda senato üyelerine üniversitenin en prestijli fakültelerinden biri olarak bilinen İktisadi İdari Bilimleri Fakültesi’nin ortadan kaldırılmasına karşı çıkma çağrısında bulundu.

Açıklamada, “Boğaziçi Üniversitesi üç yılda, örneği görülmemiş bir saldırı altında kalmıştır. Bu saldırının en son ve en ciddi adımı, İİBF’nin kapatılarak işlevsiz hale getirilmesi tehdididir. Mezunlar olarak, Boğaziçi ruhuna aykırı olan bu keyfi ve temelsiz planın derhal geri çekilmesi çağrısında bulunuyoruz. Senatodaki öğretim üyelerimizden, bu tarihi anda özgür ve özerk bir akademik ortamın gerektirdiği sorumlulukla hareket etmelerini bekliyoruz” denildi.

Boğaziçili öğrenciler: “Kayyum elini fakültemden çek”

Senatonun toplanmasına dakikalar kala uzun süredir kampüste toplu bir eylem yapmayan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri rektörlük binasının önünde biraraya geldi.

Ellerinde “Fakülteme dokunma” yazılı döviz bulunan yaklaşık 1000 öğrenci, “Kayyum rektör istemiyoruz”, “Yaşasın öğrenci dayanışması”, “Kayyum elini fakültemden çek” şeklinde sloganlar attı.

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu bu koşullar altında toplandı.

Rektör İnci’den “geri adım”

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Rektör Naci İnci toplantı gündeminde ilk madde olarak yer alan İİBF’nin dağıtılması konusunu bir “vizyon” olarak gördüğünü, asıl hedefinin İşletme Okulu kurmak olduğunu ancak bu konuda şimdilik ısrarcı olmadığını söyleyerek gündemden çıkardı.

İsmini vermeyen bir Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi, “Bu açık bir geri adım. Çünkü Rektör İnci dün İİBF’yi kaldırmakta kararlıydı. Ama bugün İİBF’yi dağıtma ve İşletme Okulu kurma fikrinden vazgeçti. Bu kararından çark etmesi, yönetimdeki gücünü olumsuz etkileyecektir” dedi.

Senatodaki oylamada aralarında İİBF Dekanı’nın da bulunduğu 7 üye aleyhte oy kullandı

Profesör İnci daha sonra Fen-Edebiyat Fakültesi’nin bölünerek Edebiyat Fakültesi yerine İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi kurulması, henüz sekiz ay önce kurulmuş olan ve bu toplantıya kadar iktisat ve uluslararası ilişkiler bölümlerinin içine katılması öngörülen Yönetim Bilimleri Fakültesi’nin lağvedilerek, bu fakülte içindeki turizm işletmeciliği, uluslararası ticaret ve yönetişim bilim sistemlerinin yeni kurulacak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’ne katılması tekliflerini senatörlerin oylarına sundu.

Bazı senatörler bu tekliflerde usul hatası olduğunu, önce bunların fakültelerinde konuşulması, ardından da Senato’ya sunulması gerektiğini söyleyerek itiraz etti.

Rektör İnci ise bu görüşleri, fakültelerdeki akademisyenlere baskı yapıldığı gerekçesiyle reddetti.

Daha sonra yapılan oylamada 7’ye karşı 16 oyla teklif kabul edildi.

21 üyesi bulunan senatoda Rektör Naci İnci’nin aynı zamanda henüz öğrencisi bulunmayan Hukuk Fakültesi Dekan Vekili, Atatürk Enstitüsü Müdürü Sevtap Demirci’nin de Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdür Vekili olması nedeniyle 23 oy kullanıldı.

Karşı oy kullananlar arasında Rektör İnci tarafından geçtiğimiz Ocak ayında İİBF Dekanı olarak atanan Profesör Murat Önder de bulunuyor.

12 bölüm de Fen-Edebiyat Fakültesi’nin bölünmesine onay vermedi

VOA Türkçe’nin Fen-Edebiyat Fakültesi’ndeki kaynaklarından öğrendiğine göre, senato toplantısı öncesi fakültede bulunan 12 bölüme Fen-Edebiyat Fakültesi’nin bölünmesi konusundaki görüşleri soruldu ve tüm bölümler fakülte yönetimine olumsuz görüş bildirdi.

Senatonun aldığı kararlar, Yüksek Öğretim Kurumu tarafından onaylanması halinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderilecek. Cumhurbaşkanı da yeni fakülte kurulması, kapatılan fakültedeki üç bölümün yeni kurulacak fakülteye bağlanması kararlarını onaylarsa senatodaki değişiklikler, Cumhurbaşkanı Kararı olarak Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Boğaziçi’ndeki üç fakülte hangi bölümlere sahip olacak?

Değişikliğin yürürlüğe girmesi halinde Boğaziçi Üniversitesi’ndeki Fen Fakültesi fizik, kimya, matematik ve moleküler biyoloji ile genetik bölümlerini içerirken, yeni kurulan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde psikoloji, sosyoloji, tarih, felsefe, Türk dili ve edebiyatı, Batı dilleri ve edebiyatları, çeviribilimi ve dilbilimi bölümleri yer alacak.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde ise iktisat, işletme, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, turizm işletmeciliği, uluslararası ticaret ve yönetim bilişim sistemleri bölümleri bulunacak.

Boğaziçi Üniversitesi’nde ne olmuştu?

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki “özgür ve özerk üniversite” talebi 2 Ocak 2021’te Resmi Gazete’de yayınlanan bir kararla Profesör Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasıyla başladı. Dışarıdan rektör atanmasına karşı çıkan Boğaziçililer bu atamaya karşı tepki gösterdi. 4 Ocak’ta “Kayyum rektöre hayır” yürüyüşü yapıldı.

Ertesi gün 5 Ocak’ta Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri rektörlük binasına sırtlarını dönerek Çarşamba günü 735. kez yaptıkları “Kabul etmiyoruz”, “İtaat etmiyoruz” eylemlerini başlattı.

Prof. Melih Bulu 15 Temmuz 2021’de görevden alındı, yerine hocaların kendi aralarında yaptıkları oylamada en düşük oyu alan Rektör Yardımcısı Prof. Naci İnci’nin ataması yapıldı. Akademisyenler Prof. İnci’nin de rektörlüğüne “özgür ve özerk üniversite” talebiyle örtüşmeyen bir atamayla geldiği için karşı çıkıyor.

Exit mobile version