Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bloomberg: Rusya’nın aylık petrol geliri savaş öncesi seviyeleri aştı

Bloomberg: Rusya’nın aylık petrol geliri savaş öncesi seviyeleri aştı


Foto: Angus Bennett/Bloomberg

ENSAR NUR | TR724 HABER

G7 ülkelerinin Rusya’nın en büyük gelir kaynaklarından birine fiyat sınırı getirmesine rağmen Rus petrol ihracatı aylık 11 milyar dolara ulaştı. Moskova’nın petrol ihracatından elde ettiği aylık gelirin Ukrayna’nın işgali öncesine kıyasla daha fazla olması, savaş bütçesini kısıtlamaya yönelik tedbirlerin başarısız olduğunu gösteriyor.

Aralık 2022’de G7 ülkeleri Rus petrolüne varil başına 60 dolarlık bir fiyat sınırı getirirken, Avrupa Birliği de Kremlin’in Ukrayna’yı işgaline misilleme olarak Rusya’dan neredeyse tüm petrol ithalatını yasakladı.

Bloomberg’in Çarşamba günü ticaret verilerine dayandırdığı haberine göre, Moskova o tarihten bu yana petrol ihracatını Çin ve Hindistan’a yönlendirerek 2023 yılında günde yaklaşık 3,5 milyon varil petrol ihraç etti.

Bloomberg, Rusya Maliye Bakanlığı verilerine göre net petrol gelirlerinin Nisan ve Ekim ayları arasında neredeyse iki katına çıkarak 11,3 milyar dolara ulaştığını ve ülkenin o ayki toplam net bütçe gelirinin yüzde 31’ini oluşturduğunu söyledi.

Bu oranın Mayıs 2022’den bu yana ve Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden önceki yılın herhangi bir ayından bu yana en yüksek oran olduğu bildirildi.

Nakliye verilerine göre, 2023 yılında Rusya’nın tüm petrol sevkiyatlarının yüzde 20’sini Yunan gemileri taşıdı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version