Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Bildiri dağıtan gençlere dönük işkence emniyette devam etti


ÊLIH – Bildiri dağıtırken polis tarafından darp edilerek gözaltına alınan HEDEP’li gençlere dönük işkence, emniyette devam etti. Maruz kaldıkları şiddeti anlatan gençlerden Adnan Vural, aldıkları darp raporları ile polisler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Gençlik Meclisi’nin, 24 Aralık’ta Amed’de düzenleneceği kongre için 3 Aralık günü Êlih’te bildiri dağıtmak isteyen partili gençler, polisin şiddetine maruz kalmıştı. Sokak ortasında darp edilen Êlih Gençlik Meclisi üyeleri Mehmet Ali Teknal, Serhat Salman, Adnan Vural, Samet Aravin, Seyithan Çetel, Fatih Başaran, Eyüp Alphan, Mehmet Çiçek gözaltına alınıp Batman İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

Haklarında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet etmek”ten işlem yapılan gençler, ertesi gün serbest bırakıldı.

 

Polislerin sokak ortasında darp ettiği gençlerin götürüldükleri Emniyet’te de işkenceye maruz kaldığı ortaya çıktı.

 

‘İŞKENCESİYE MARUZ KALDIK’

 

Şiddet gören gençlerden Adnan Vural, yaşananları şöyle anlattı: “Biz kongreye katılım için Diyarbakır Caddesi üzerinde bildiri dağıtırken ilk olarak önümüz Yılmaz Güney Parkı’nda kesildi. Burada polis kimlik kontrolü yapmak istedi ve bildiri dağıtımını engellemek istedi. Biz bildiri dağıtımına devam ettik. Ancak bu sefer de Batmanpark AVM önünde önümüz kesildi. Burada hiçbir gerekçe gösterilmeden bildiri dağıtımının yasak olduğunu söylediler. Onlara diğer siyasi partilerin her gün burada çalışma yürüttüğünü, onlara dönük hiçbir engelleme girişiminin olmadığını söyledik. Yasağa dair valilik ya da savcılık kararı istedik, ancak hiçbirini göstermediler. Polislerden biri; ‘size bu kentte bildiri dağıttırmam’ diyerek hakaret etmeye başladı. Bu andan sonra polisin saldırısı başladı. Arkadaşlarımızla orada polisin işkencesine maruz kaldık.” 

 

GÖĞSÜNE GELEN TEKME VE BİBER GAZINDAN BAYILDI

 

Vural, gözaltına alındıktan sonra bindirildikleri polis aracı ve götürüldükleri Batman İl Emniyet Müdürlüğü’nde de darp edildiklerini paylaştı. Vural, “Emniyet’e götürülürken yolda ve emniyette fiziki şiddete maruz kaldık. Yakın mesafede yüzümüze biber gazı sıkıldı. Arkadaşlarımızdan biri göğsüne gelen tekme ve yoğun biber gazından kaynaklı bayıldı. Hastanede onu müşahede altına aldılar. Hepimiz hastaneden darp raporu aldık. Bacak, kol, sırt ve ayaklarımızda morluklar oluştu. Gözaltına alınırken ve emniyette ağza alınmayacak küfürler edildi. İşkenceye varan şiddet uygulandı” dedi.

 

Gözaltında iken ilk etapta avukatları ile görüşmelerinin de engellendiğini belirten Vural, kendilerine şiddet uygulayan polisler ve bu emri verenler hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

 

‘FAŞİZMLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK’

 

Her şeye rağmen Kongre’ye katılımın güçlü geçmesi için çalışmalarını büyüterek devam ettireceklerini kaydeden Vural, “Faşizme karşı mücadelemiz devam edecek. Sistemin bize dayattığı kölelik, asimilasyon, uyuşturucuya karşı alanlarda olmaya devam edeceğiz. Bu saldırılara karşın örgütlü gençlik ve direnen gençliği güçlendireceğiz. Kongrenin kitlesel geçmesi için çalışmamızı daha da büyüteceğiz” dedi.

 

MA/ Fethi Balaman

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version