Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Biden’dan İsrail’e yeni silah satışı: Kongre’yi baypas eden acil durum yetkisi ile onayladı

Biden'dan İsrail tanklarının mermi cephaneliğini dolduracak 500 milyon dolarlık satış için Kongre'ye baskı

Öldürülen Filistinlilerin sayısının 18 bine yaklaştığı Gazze’de acil ateşkes tasarısını Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde veto eden ABD yönetimi, İsrail’e 106,5 milyon dolar değerindeki 13 bin 981 adet tank mermisinin satışı için Kongre’yi baypas etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Kongre’de Cumhuriyetçilerle yaşanan anlaşmazlığın gölgesinde, tank mermilerinin İsrail’e hızla teslimi için acil durum yetkisinin kullanıldığını açıkladı. Öte yandan, Biden’ın İsrail’e Gazze’deki operasyonu 2023 sonundan önce bitirmesi için baskı yaptığı da iddia edildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bu adımı, Biden yönetiminin Ukrayna, İsrail ve Filistin Yönetimi’ne 106 milyar dolarlık yardım talebinin, Kongre’de konuyu ABD’nin göçmen politikasının sıkılaştırılması ve Meksika sınırındaki kısıtlamaların artırılması için pazarlığa dökmeye çalışan Cumhuriyetçiler tarafından bloke edilmesi üzerine geldi. Bazı Demokrat vekiller de, İsrail için ayrılması planlanan 14.3 milyar dolarlık yardımın, Benyamin Netanyahu hükümetinin sivil ölümleri azaltması şartına bağlanmasını talep etmişti.

Bu sebeplerle Kongre’den onay çıkmazken, ABD Dışişleri Bakanlığı, tank mermilerinin İsrail’e derhal teslim edilmesi için Silah İhracatı Kontrol Yasası’ndaki acil durum yetkisini kullandı. CBS News, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın “tank mermilerinin Amerikan ulusal güvenlik çıkarları çerçevesinde İsrail’e derhal tedarik edilmesi gerektiği” konusunda Kongre’ye bildirimde bulundu. Buna göre, tank mermileri satışı ABD ordusunun envanterinden yapılacak.

Öte yandan, Amerikan haber sitesi Politico’ya konuşan kaynaklar, Biden yönetiminin Gazze’deki operasyonu bitirmesi için İsrail’e yıl sonuna kadar süre tanıdığını ileri sürdü. İsmi açıklanmayan üç yetkili, Blinken’ın son Tel Aviv ziyaretinde bu mesajı vurguladığını söyledi. Politico’nun görüşüne başvurduğu üst düzey bir İsrailli yetkili ise “Bize Gazze’ye girmememiz için telkinde bulundular ama girdik” diyerek bu iddiaya karşı koydu. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version