Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Beklentiler, tahminler; yeni asgari ücret ne kadar olacak?

TÜİK’e göre Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 7,6 büyüdü


HABER İNCELEME | TR724 EKONOMİ

Doğrudan 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücrette ikinci toplantı yapıldı. Her hangi bir rakam konuşulmadı. Taraflar önümüzdeki günlerde bir kez daha bir araya gelecek. Üçüncü toplantıda rakamların konuşulması bekleniyor.

Toplantıda iş verenin aklındaki rakamın da paylaşılması bekleniyor. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

İşverenlerin teklifinin net 14 bin TL civarında olması bekleniyor. Bugün için asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. İşçi kesimi ise 17 bin liranın altındaki rakamlara sıcak bakmıyor. Net asgari ücretin 17 bin lira olması demek, brüt ücretin 20 bin liraya çıkması demek. Bunun işverene maliyeti ise 23 bin 500 lira…

Peki asgari ücret 17 bin TL olur mu?

Asgari ücret görüşmelerinde sürecin tamamlanması için 31 Aralık son tarih. Ancak beklenti yeni ücretin bu tarihten önce açıklanması. 

Gelecek yıl için asgari ücrete 1 kez zam yapılacağı açıklanmıştı. Dolayısıyla bu zammın yüzde 35’in üzerinde olma ihtimali çok yüksek. Merkez Bankası’nın bir yıl sonrası için enflasyon tahmininin de yüzde 36 olduğu düşünüldüğünde asgari ücretin en azından yüzde 40 oranında artacağını söylemek mümkün.

Bu durumda asgari ücretin net olarak en azından 15 bin 500 TL civarında olacağını söyleyebiliriz. Refah payı ve yılda bir kez zam yapalacağını da düşündüğünüzde zam oranı yüzde 50’yi görebilir mi; bu da ihtimal dahilinde. Bu durumda da asgari ücret 17 bin 103 liraya çıkmış oluyor. Böyle bir durumda bir işçinin işverene maliyeti ise 23 bin 500 liraya yükseliyor.

Milyonlarca insanı yakından ilgilendiriyor

Hükümetin ekonomi politikaları asgari ücretin ‘genel ücret’ haline getirdi. Resmi verilere göre ülkenin yarısı asgari ücretle çalışıyor. Resmi olmayan verilere göre ise bu oran yüzde 60’ın da üzerinde. Avrupa’da ise asgari ücretler çalışanların oranı yüzde 3-5 civarında değişiyor.

Yasal mevzuattaki birçok düzenlemede ölçü olarak kabul edilen asgari ücret, her vatandaşı yakından ilgilendiriyor. Ücretli çalışanlar açısından da yapılan zam oranlarının referans olarak kabul edildiği için önemli bir kesimi etkiliyecek yeni asgari ücret rakamıyla işsizlik maaşı, kıdem tazminatı, GSS primleri, askerlik ve doğum borçlanması, isteğe bağlı sigorta primleri, staj ücretleri, asgari ücretlilerin rapor ücretlerinin de aralarında olduğu birçok kalemde tutarlar değişecek.

İşsizlik ödeneği de artacak

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version