Türkiye’deki işveren kesimini Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve işçi kesimini en fazla üyeye sahip konfederasyon olması gerekçesiyle TÜRK-İŞ’in temsil ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını gerçekleştirdi.
İlk görüşmede herhangi bir rakamın konuşulmadığı açıklanan Komisyon’un 18 Aralık Pazartesi saat 13.30’da yeniden toplanacağı açıklandı.
2022 ve 2023 yıllarının aksine 1 Ocak itibariyle geçerli olacak asgari ücret için 1 Temmuz’da ara zam yapılmaması eğilimi gündemde. Nedeni, 2024 yılında enflasyonda düşüş sağlanacağı beklentisi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün “Enflasyonun ateşi de düşmeye başladı. Aldığımız tedbirlerin pozitif etkileri piyasada daha fazla hissediliyor. Önümüzdeki aylardan itibaren daha iyi oranlarla karşılaşacağız” mesajını verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısının açılışında, “Asgari ücretin çalışanları enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Niyetimiz asgari ücreti mutabakatla tespit etmektir. Komisyon asgari ücreti belirlerken ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır. İşçilerin geçim şartlarını göz önünde bulunduracağız” dedi.
Son bir yılda yüzde 107’lik zamla işçiyi enflasyona ezdirmediklerini söyleyen Işıkhan, işçi kesimine refah artışından pay verildiğini kaydetti.
İşveren tarafı adına TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol ise vergi dilimlerinde düzenleme beklentisini açıklayarak, “Süreci en hızlı şekilde, dengeli rakam ve mutabakatla tamamlama arzusundayız” ifadesini kullandı.
TÜRK-İŞ, dört işçi ile masada
Beş kişilik TÜRK-İŞ heyetinde bu yıl ilk kez dört işçi yer aldı. Heyetteki kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçi, müzakere masasına oturdu.
TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay’ın, asgari ücret pazarlığını 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olan 14 bin 25 liradan başlatacaklarını mesajını verdiği bugünkü Komisyon toplantısında, TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar da vardı.
Ağar, “Asgari ücretin tespitinde öncelikle çalışanların geçim şartları göz önünde bulundurulmalı. Bir pazarlık ücreti değildir. Komisyonda bu yıl görev yapacak işçi kardeşlerimiz zorlu hayat şartlarını sizlerle paylaşacaktır. Asgari ücretin vergi dışı bırakılması işçi kesiminin talebiydi, bu geçen yıl uygulamaya girdi. Ancak vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Ücretlilerin vergiye esas tarifesi çok düşük kaldı. Fiyat artışları her alanda devam ediyor. Alınan tedbirler henüz işçinin mutfağına yansımamıştır. Asgari ücret aylardır açlık sınırının altındadır” diye konuştu.
Bugünkü ilk toplantıda masadaki işçilerce “geçim derdi” vurgusu yapıldığı öğrenildi ancak ayrıntılı bilgi paylaşılmadı.
Komisyon asgari ücret üzerine müzakere sürecini işaret ediyor. Ancak hükümet, işveren görüşünü dikkate alarak ücret ilan edebilir.
Sokaktaki işçiler asgari ücret için neler düşünüyor?
Kamu Taşeron İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı İhsan Yıldız, asgari ücret rakamı 30 bin lira dahi olsa asıl meseleyi ekonomide iyileşme sağlanması olarak gördüğünü belirtti; Ankara ve İstanbul’daki kira artışlarını örnek gösterdi. TÜRK-İŞ’in işçiyi temsil ettiğini düşünmediğini de söyleyen Yıldız, asgari ücrete ilaveten işçiler için destek paketi açıklanması gerektiğini kaydetti.
Müzakere sürecinde yaşanacaklar merakla izlenirken VOA Türkçe, işçilere de mikrofon uzattı.
İşçi Erhan Üzer, “Ben kiracıyım. Bir ev kirası yani 8 bin lira olmuş. Asgari ücret şu anda 11 bin küsur. Asgari ücretin en az 20 bin lira olması lazım. Kim bu asgari ücretle nasıl geçinecek? Allah sonumuzu hayra çıkarsın diyorum ya gerçekten Türkiye’yi allak bullak ettiler” dedi.
İşçi İsmail Eracil, “Asgari ücretin şu anda nereden baksanız 20 bin lira olması lazım çünkü ev kirası 10 bin liradan başlıyor bizim mahallede. Çok zor, gerçekten çok zor. Şimdi asgari ücrete zam geldiği zaman biliyorsunuz gıdaya da zam geliyor. Petrole zam geliyor. Devletimiz dengeyi sağlamaya çalışıyor ama yine olan fakire oluyor. Denetleme yapılması lazım. Özellikle kiraların düşürülmesi lazım” diye konuştu.
Adını paylaşmayan ama asgari ücret artışından etkilendiğini belirten bir esnaf da, Ankara’da ortalama 12 bin liraya kiralık ev bulunduğunu anlatarak, “Bu yüzden dolayı en düşük 25 bin TL olması gerekiyor. Ama tabii bunu esnaf karşılayabilir mi? Bizler de bunu karşılayamayız. Bundan dolayı çoğu insanın işsiz kalacağını düşünüyorum. Allah yardımcımız olsun” dedi.