Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Arjantin’in Trump’ı yemin töreniyle göreve başladı: ‘Ekonomiye şok terapisinden başka yol yok’

Arjantin'in Trump'ı yemin töreniyle göreve başladı: 'Ekonomiye şok terapisinden başka yol yok'


– Latin Amerika’nın önde gelen ülkelerinden Arjantin’de 19 Kasım devlet başkanlığı seçimi ikinci turunu ezici zaferle kazanan Javier Milei, dün yemin töreniyle resmen göreve başladı. Kendisini “anarko kapitalist” olarak tanımlayan, Trump hayranlığını saklamayan, aşırı sağcı siyasi çizgiden konuşan Milei, yemin töreninde “şok tedavisi” ‘müjdesini’ verdi. Arjantinlileri “Para yok” diye uyarıp haşin kemer sıkma önlemlerine bağlılığını teyit eden Milei, “keskin ve acı verici bir mali şoktan başka alternatif olmadığını” savundu.

ASTROLOG KIZ KARDEŞİ KARİNA’NIN TAVSİYESİYLE

Dün Buenos Aires’te debdebeli gösteriler eşliğinde başkanlığa başlayan 53 yaşındaki eski ekonomist ve TV yorumcusu, kendisine siyasete atılmasını, başkan adayı olmasını tavsiye eden ve yeni yönetiminin perde arkasında etkili rol oynaması beklenen astrolog kız kardeşi Karina ile birlikte başkanlık sarayına doğru düzenlenen geçit töreni sırasında destekçilerine el salladı.

BAŞKANLIK ASASINA 5 KÖPEĞİNİN GRAVÜRLERİ İŞLENDİ

Törende 5 köpeğinin gravürleriyle kişiselleştirilen mavi beyaz başkanlık kuşak ve asası takdim edilen Milei, balkon konuşmasında kampanya sloganlarını tekrarladı.

‘YÜZDE 15 BİN ENFLASYON, 100 MİLYAR DOLARLIK BORÇ BOMBASI’ SOPASI

İktidara olağanüstü yükselişini, seleflerinden farklı bir ekonomik yola girme kararlılığına dair şüpheye yer bırakmayan bir konuşmayla taçlandıran Milei, Arjantinlileri “eğer kontrol altına alınmazsa enflasyonun yıllık yüzde 15 bine ulaşabileceği, yanısıra 100 milyar dolarlık borç bombasının patlayabileceği” söylemiyle korkuttuktan sonra ‘acı ilacı’ takdim etti.

‘KEMER SIKMA VE ŞOK TEDAVİSİNİN ALTERNATİFİ YOK’

“Büyük kamu borçlarını azaltmak ve halihazırda yüzde 140’ın üzerinde seyreden enflasyonu düşürmek için tasarlanan derin harcama kesintileriyle on yıllardır süren çöküşü tersine çevireceğini, kesintiler yoluyla ülkenin GSYH’sinin yüzde 5’ine eşdeğer bir mali düzenlemenin özel sektörün değil, devletin sorumluluğunda olacağını” söyleyen Arjantin’in yeni lideri, “Sonuç olarak kemer sıkma politikaları ve şok tedavisinin alternatifi yok” diyerek ekledi:

“Kısa vadede durumun daha da kötüleşeceğini biliyoruz. Ancak daha sonra çabalarımızın meyvelerini göreceğiz.”

TRUMP SLOGANIYLA

Önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın meşhur sloganını yankılayarak “Arjantin’i yeniden ayağa kaldıracağız ve yeniden muhteşem yapacağız… Bugün biz iyi Arjantinliler, popülist gecenin sona erdiğini, müreffeh ve liberal bir Arjantin’in yeniden doğuşunu ilan ediyoruz” sözleriyle kalabalığa coşkuyu verdi.

Tören kapsamında kız kardeşi Karina Milei de devlet başkanı genel sekreterliği görevine yemin ederek başladı.

Para birimi pesonun uzun zamandır serbest düşüş yaşadığı, enflasyonun yüzde 200’e doğru gittiği, yoksulluk seviyelerinin yüzde 40’a çıktığı, net döviz rezervlerinin 10 milyar dolara indiği Arjantin, IMF verilerine göre derin bir ekonomik durgunluk içinde.

SOLCULARA ELEKTRİKLİ TESTERE

Kürtaj hakları karşıtlığı, silah yasalarının serbestleştirilmesi, iklim değişikliğinin inkar edilmesi, rakipleri, Çin, Brezilya, Venezuela, Küba ve Arjantinli Papa Francis’e karşı küfür dolu tiratları içeren aşırı sağcı bir platformdan en yüksek makama zıplayan Milei, seçim kampanyasında sık sık elinde elektrikli testereyle görüntülendi. Pervasız açıklamalarıyla Trump ve önceki Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’ya benzetildi.

ARJANTİN KONGRESİ’NDE SIKI MUHALEFETLE KARŞILAŞACAK

Kampanya sırasında Arjantin’in para birimi pesoyu dolarla değiştireceğini ve merkez bankasıyla birlikte birçok hükümet dairesini lağvedeceğini vaat eden Milei, liderliğini yaptığı küçük sağcı ve libertaryen partiler koalisyonunun azınlıkta olduğu Arjantin Kongresi’nde büyük olasılıkla muhalefetle karşılaşacak.

İLK İCRAAT: BAKANLIK SAYISINI YARIYA İNDİRDİ

Milei ise yemin töreniyle göreve başlamasından birkaç saat sonra, bakanlık sayısını 18’den 9’a düşüren bir kararnameyi imzalayarak ülkeyi kampanya vaatlerindeki gibi yönetme niyetinde olduğunun sinyalini verdi. Ancak dün yemin töreni konuşmasında dolarizasyondan bahsetmedi. Reuters’e verdiği demeçte, Arjantin’in iklim değişikliğine ilişkin Paris Anlaşması’nın parçası olarak kalacağını söyledi.

ZELENSKİY’YE ÖZEL AĞIRLAMA

Yemin törenine katılanlar arasında Rusya’ya karşı savaşa küresel desteği artırmak için Latin Amerikalı liderlerle görüşme fırsatını değerlendiren Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de vardı.

Milei’nin başkanlık sarayında kucaklaşarak poz verdiğii kız kardeşini “Patron o” diyerek tanıştırdığı ve Yahudiliğin Yedi Kollu Şamdanını hediye ettiği Zelenskiy, daha sonra gazetecilere yeni başkanla Arjantin’in Ukrayna’yı desteklemesinin yollarını ele aldıklarını söyledi. Önceki Peronist iktidarlar, Ukrayna-Rusya savaşına karşı acil barışı savunuyordu.

BÜYÜKELÇİLİĞİ TEL AVİV’DEN KUDÜS’E TAŞIMAK İSTİYOR

Milei, seçimden kısa süre önce katıldığı bir programda, “Kiliseye gitmem, tapınağa giderim. Rahiple konuşmam, bana haham danışmanlık eder, Yahudi sayılırım, kan bağım eksik. Büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşımak istiyorum. Seçilirsem, ilk ziyaretim İsrail’e olacak” demişti. Seçilmesinin ardından Haham David Pinto Shlita’dan kutsama duası alıp başına kipa takmıştı.

EKONOMİ PROFESÖRLÜĞÜ VAR

Lisans eğitimini Belgrabo Üniversitesi’nde Ekonomi alanında tamamlayan Milei, yüksek lisans eğitimini Instituto de Desarrollo Económico y Social ve Torcuato di Tella üniversitelerinde aldı. 21 yıl boyunca makro ekonomi, ekonomik büyüme, mikro ekonomi ve ekonomistler için matematik alanında uzman bir profesör olan Milei, Arjantin televizyonlarında katıldığı programlarda yaptığı ekonomi yorumlarıyla ün kazandı. (BBC, Reuters, AA, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version