Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AP Türkiye Raportörü: Türkiye’de hukukun üstünlüğü konusunda değişim yok


HABER MERKEZİ – Tutuklu DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun yargılandığı davaya dikkati çeken AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, Türkiye’de “Gazetecilere yönelik böylesi tacizlerin devam ettiği” birçok örneğin olduğunu kaydetti.

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sánchez Amor, 2 Aralık’tan bu yana Türkiye’de bulunduğu temaslara gözlemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Amor, Temel görevinin Türkiye’nin Avrupa Birliğine (AB) üyelik sürecini gözlemlemek olduğuna vurgu yaparak, bu sürecin özünün “insan hakları ve hukukun üstünlüğü” olduğuna dikkati çekti. Amor, “Maalesef bunu söylemek durumundayım. Bu konuda, hukukun üstünlüğüyle ilgili bir değişimin olmadığı ya da eksiklikler olduğunu ifade etmem lazım. Bu hukukun üstünlüğü konusu, bizim temel kaygılarımızı oluşturuyor” dedi. 

 

CUMURTESİ ANNELERİ’NE YÖNELİK KARAR

 

Cumartesi günü Cumartesi Anneleri ile birlikte Galatasaray Meydanı’na giden Amor, Cumartesi Annelerinin “hakikat ve adalet arayış yolundaki çabaları” ile dayanışmanın yanı sıra “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uyulmasıyla ilgili kurumsal bir meseleden dolayı” bu eyleme katıldığını ifade etti. AYM’nin “hak ihlali” kararına rağmen gözaltında kaybolan yakınlarının akıbetini sormak için eylem yapan Cumartesi Anneleri’nin eylemine haftalarca polis tarafından izin verilmemesine işaret eden Amor, “Polis AYM’nin kararına itiraz edebiliyorsa, burada hukukun üstünlüğü ya da yargıyla ilgili yaşanan krize yönelik derin bir anlam çıkıyor. Mevcut durumu da düşündüğümüzde, yani Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi üyelerine yönelik şikâyette bulunma durumunu değerlendirdiğimizde burada, Türkiye’deki mevcut durumun ne kadar standartların dışında olduğunu görebiliyoruz” şeklinde konuştu.

 

MÜFTÜOĞLU’NUN YARINKİ DURUŞMASINI HATIRLATTI

 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) Editörü Dicle Müftüoğlu’nun yarın görülecek duruşmasını da hatırlatan Amor, Türkiye’de “gazetecilere, LGBTİ’lere, siyasetçilere, her alandan aktivistlere, milletvekillerine yönelik böylesi tacizlerin devam ettiği” birçok örneğin olduğunu kaydetti. Amor, “Türkiye, Avrupa Birliği’ne girmekle ilgili siyasi istişareler sürecine dahil olmak istiyorsa bu hususu dikkatlice gözden geçirmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

 

BORRELL’İN TÜRKİYE RAPORU

 

Türkiye’deki mevcut durum dikkate alındığında, “Türkiye-Avrupa Birliği açısından yeni bir alana, yeni bir yöne doğru geçişle ilgili işaretler, emareler olabiliyor” diyen Amor, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Joseph Borrell’in geçen hafta açıkladığı Türkiye raporuna ilişkin şunları söyledi: “Sayın Borrell’in raporu, Türkiye’nin AB’ye giriş süreciyle ilgili bir rapor değil. Türkiye’nin AB’ye giriş süreciyle ilgili rapor, Avrupa Parlamentosu’nun ve Avrupa Konseyi’nin raporları. Sayın Borrell’in raporu ise bu sürece paralel olarak Türkiye ile yürütülebilecek iş birliğine yönelik. Bu raporda kimi ihtilaflara, hemfikir olunmayan hususlara rağmen Türkiye ile AB arasındaki iyi ilişkinin, iş birliğinin mümkün olabildiği kadar devam edebileceği ifade ediliyor. Örneğin Sayın Cumhurbaşkanı’nın Yunanistan’a yaptığı ziyaret gibi son zamanlardaki olumlu durumlara rağmen bu ilişki hâlâ kırılgan düzeyde.

Borrell’in raporunun “Türkiye ile ilişkiler için daha sürdürülebilir bir ortam yaratmayı, oluşturmayı amaçlıyor. Tam da bu sebeple bahsettiğim rapor, bir anda ani, köklü bir değişiklik yerine ilerlenebilecek bir alana yönelik atıflarda bulunuyor” diyen Amor, raporda yer alan ilerleme hattına yönelik ifadeler “Türkiye ile AB ilişkilerinde yeni bir ton arayışının ifadesi olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu gibi konularda köklü veya hızlı bir U dönüşü değil ama ilişkilerde yeni bir ton, yeni bir safha, yeni bir alan bakıyoruz. Raportör olarak kişisel görüşüm ise bu raporda bahsedilen bazı hususları konuşmaya hızlıca başlarsak bu alanda ilerlemek ve bununla ilgili daha yapıcı bir ortam sağlamak mümkün olabilir” ifadelerini kullandı. 

 

VİZE SERBESTİSİYLE İLGİLİ SÜREÇ

 

Vize serbestisiyle ilgili sürecin hızla başlaması gerektiğine işaret eden Amor, Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi konusunun da hızla başlanabilecek bir diğer konu olduğunu söyledi. Amor, “Eğer Türkiye, AB’ye iyi bir komşu olmak istiyorsa izlemesi gereken yol, Sayın Borrell’in raporunda yazan ama Türkiye, AB’ye üye olmak istiyorsa o zaman izlemesi gereken, Avrupa Parlamentosu’nun ve Avrupa Komisyonu’nun raporu olacak. Bunlar iki birbirine paralel husus gibi. Yani iyi bir komşu olmak ve aynı zamanda AB üyesi olmak ama koşulları, standartları ve izlediği yollar birbirinden farklı” diye belirtti. 

 

AMOR’UN TÜRKİYE’DEKİ TEMASLARI

 

Türkiye’deki temasları kapsamında Cumartesi Anneleri ile birlikte Galatarasay Meydanı’na giden Amor, Türkiye Belediyeler Birliği’nin Kayseri’deki yerel forumuna katıldı. Temasları çerçevesinde Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’ne (TÜSİAD) gittiğini ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret ettiğini belirten Amor, son olarak da İspanya Büyükelçiliği’nin davetiyle Global İlişkiler Forumu’na katıldığını anlattı.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version