Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Amerika’nın en çok sansürlenen adamı’ X’e geri döndü

'Amerika'nın en çok sansürlenen adamı' X'e geri döndü


– Ekim 2022’de Twitter’ı satın alıp adını X olarak değiştiren Elon Musk, sosyal medya platformunun başına geçmeden önce hesabı yasak yiyen Alex Jones için anket düzenledi. Ve ankete katılan 2 milyon kullanıcının yaklaşık yüzde 70’inin yasağın kalkması yönündeki oyunu hayata geçirdi.

2012 SANDY HOOK KATLİAMINA ‘DÜZMECE’ DEMİŞTİ

ABD’de Infowars isimli web sitesi ve talk şovda anlattığı komplo teorileriyle tanınan Alex Jones, en büyük tepkiyi, 2012’de Sandy Hook okulunda düzenlenen ve 20 çocuk ile 6 yetişkinin canını alan silahlı saldırının “düzmece” olduğu iddiasını yıllarca savunduğu için çekmişti.

‘SİLAHLARIMIZI ELİMİZDEN ALMAK İÇİN HÜKÜMET KOMPLOSU’

Sandy Hook katliamının “ABD’lilerin silahlarını elinden almak için sahnelenmiş bir hükümet komplosu olduğu ve aslında kimsenin ölmediğini” iddia eden Jones, 20 çocuk kurbanın ailelerinin de “kriz aktörleri olduğunu, bazısının gerçekte hiç yaşamadığını” ileri sürmüştü.

1.5 MİLYAR DOLAR TAZMİNAT KARARIYLA GELEN İFLAS

Mahkemelerin asılsız iddialarıyla kurbanların yakınlarının taciz ve ölüm tehditlerine maruz kalmalarına neden olduğu gerekçesiyle geçen yıl 1.5 milyar dolar tazminat ödemesine hükmettiği Jones, o dönemde Sandy Hook saldırısının “yüzde 100 gerçek olduğunu kabul ettiğini” dile getirdi. Tazminatı ödeyemediği için mali iflasını ilan edip temyize gideceğini de söyledi.

TÜM BÜYÜK PLATFORMLARDAN ATILDI

Twitter’da “kötü niyetli davranışlara ilişkin kuralları” ihlal ettiği için 2018 yılında yasaklanan komplo teorisyeni, YouTube ve Facebook dahil diğer tüm büyük platformlardan da çıkarıldı.

MUSK ‘ÇOCUK ÖLÜMÜ SUİİSTİMAL EDİLEMEZ’ DEMİŞTİ

Twitter’ı satın aldığında ilkin Jones’un destekçilerinin hesabının yeniden etkinleştirilmesi yönündeki çağrılarını reddeden Musk, 2002 yılında 10 haftalık bebeğinin ölümünün yasağı kaldırmama motivasyonu olduğuna işaret ederek “Çocukların ölümünü kazanç, politika veya şöhret için kullanan hiç kimseye merhametim yok” demişti.

TRUMP ANKETİ GİBİ OLDU

Ancak sonunda önceki ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabının yeniden etkinleştirilmesi kararında kullandığı yönteme başvuran Musk, geçen yıl Trump anketinde yaptığı gibi “halkın sesi tanrının sesidir” anlamına gelen Latince ifade “Vox Populi, Vox Dei” eşliğinde dün kullanıcılardan Jones’un geri dönmesine izin verilip verilmeyeceğine dair oy vermelerini istedi.

DESTEKÇİLERİNİ YASAĞIN KALKMASINA OY VERMEYE ÇAĞIRDI

Musk’ın anketi yayımlamasının ardından, komplo teorisyeni, destekçilerini yasağın kaldırılması yönünde oy kullanmaya çağırdığı bir videoyu internette paylaştı. Anketin bitiminden saatler sonra Jones’un hesabı eski durumuna döndürüldü.

MUSK: ASIL MESELE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Dün bir kullanıcıya yanıt verirken, Jones’un Sandy Hook hakkındaki açıklamalarına “kesinlikle” katılmadığını söyleyen Musk, “Ama biz ifade özgürlüğüne inanan bir platform muyuz, değil miyiz” diye sordu.

‘İLKELER PARADAN DAHA ÖNEMLİ’

X, nefret içeriği iddiaları üzerinden dev şirketlerin reklam boykotuna maruz kalırken, Musk, Jones’un halk oyuyla geri dönüşünün “mali açıdan platform için kötü” olacağını, ancak “ilkelerin paradan daha önemli olduğunu” dile getirdi.

Tesla, SpaceX ve X’in patronu, platformu Yahudi karşıtı içerikle ilgili kaygıları nedeniyle boykot ettiklerini söyleyen büyük reklamverenleri geçen ay kendisine “şantaj” girişimiyle suçlamıştı.

TUCKER CARLSON’IN YAPTIĞI RÖPORTAJIN ETKİSİ

Musk’ın Jones hakkındaki görüşleri, bir süredir X’te kendi programını yayımlayan eski Fox News sunucusu Tucker Carlson’un bu hafta başında komplo teorisyeniyle röportaj yapmasının ardından yumuşamışa benziyor.

Konuğunu “İngilizce dilinde en çok sansürlenen adam” olarak tanıtan Carlson’ın bir saat sohbet ettiği Jones, Musk’ın kendisinin X’e geri dönmesine izin vermesi halinde, ABD’deki İsrail lobisinin bir numaralı örgütü ADL ve diğerlerinin Twitter’ı gerçekten kapatabileceklerini anladığını söyledi. Daha önce ADL, “X’in yaygın nefret söylemine tolerans gösterdiği” suçlamasında bulunarak Musk’la çatışmıştı. (BBC, RT, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version