Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Amedliler saldırılara tepkili: Savaş suçudur


AMED – Kuzey ve Doğu Suriye’ye dönük saldırılara tepkili olan Amed’teki yurttaşlar, sivil alanlara dönük saldırıların “savaş suçu” olduğunu vurguladı. 

 

Türkiye, Federe Kurdistan Bölgesi’nin Metina ve Hakûrkê alanlarında yaşanan çatışmalarda 12 askerin yaşamını yitirmesi ardından Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını arttırdı. Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik 23 Aralık’ta gerçekleştirilen saldırılarda 8 kişi katledildi, 18 kişi yaralandı. Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi tarafından saldırılara dair dün açıklanan bilançoda, saldırılar sonrasında 2 bin 200 köy ve kasabanın karanlıkta kaldığını duyurdu.  Açıklamada, Türkiye’nin 7 savaş uçağı ve 33 insansız hava aracıyla bölgeye yönelik 40 saldırı gerçekleştirdiği belirtildi. 

 

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarda, sivil yerleşim alanları, altyapı ve hastanelerde hedef alındı. Saldırılara dair Amed’de mikrofon uzattığımız yurttaşlar, saldırılara tepki gösterdi. 

 

‘KÜRTLER BİRLİK OLMALI’

 

Savaş istemediklerini belirten Ekrem Yıldız, “Bu savaş ne zamana kadar sürecek?” diye sordu. Savaşın 40 yıldır sürdüğüne dikkat çeken Yıldız, “Bu öldürülen askerlerin hepsi fakir, bizim Kürtler gibi… Bu ölen insanların hepsi fakir insanlar, zenginlerin çocukları ölmüyor. Savaş hep zulümdür, zorbalıktır. Suriye’de, Irak’ta ne işimiz var? Sınırımız belli. Bu ölen insanların sebebi kimse, Allah haklarını bırakmasın onlarda” dedi. 

 

Kürtlerin birlik olması gerektiğini, başka türlü savaşın durdurulamayacağının altını çizen Yıldız, “Yüz yıldır bu zulmün altındayız. Çözüm olması gerekiyor. Çözüm Ankara’da. Siyasetçilerin oturması gerekiyor. Hak, hukuk, adalet olmadıkça bu iş çözülmez. 40 yıldır insanlar öldürülüyor, ‘Bitirdik’ diyorlar. Bunlar niye öldürülüyor? Bu insanların suçu ne?” ifadelerini kullandı.  

 

‘BARIŞ, BARIŞ, BARIŞ…’

 

“Savaş dursun, insanlar ölmesin” diyen Mehmet Yıldız, barış çağrısında bulundu. Savaşın durmasından ve barışın sağlanmasından daha güzel bir şeyin olmadığını vurgulayan Yıldız, “Kardeş kardeşi öldürüyor. Rojava’da her yerde savaş var. Barış, barış, barış…” diye kaydetti.

 

Üzüntüden televizyon dahi izleyemediklerini belirten Hanımşah Çelik, “Derdimiz büyük. Kardeş gibi yaşamak istiyoruz. Hainlik, savaş olmasın istiyoruz. Çoluk çocuk mahvoldu. Allah zalimlerin boynunu kırsın. Savaş olmasını istemiyoruz” diyerek, barış çağrısında bulundu.

 

‘ÇÖZÜM İMRALI’DA’

 

İktidarın Kürtler üzerinden siyaset yaptığını dile getiren Murat Seyar, “Askerler ölüyor, fakir fukaralar. Kaç askerin öldürüldüğünü de söylemiyorlar. Sivillerin yerlerini bombalıyorlar, depolarını, elektriklerini, petrollerini bombalıyorlar. Onlar üzerinden sindirme politikası yürütüyorlar. Bizim de birliğimiz yok. Rojava’yı bırakmışlar, Filistin derdine düşmüşler. Rojava’da akşama kadar insanlar ölüyor, neden sesini çıkarmıyorsun? Bir olmadığımız müddetçe, bir bir gideceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

Savaşın durdurulması için tek çözümün PKK Lideri Abdullah Öcalan olduğunu vurgulayan Seyar, “İmralı’nın kapısı açılsın, diyalogu kursunlar, otursunlar, bu kanı durdursunlar. Diyalog kurulmadıkça her gün ölümler olmaya devam edecek. İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşmeden bu iş çözülmez” diye kaydetti.

 

“Biz insanız. Zulüm nereden gelirse gelsin insan zulmü kabul etmez” diyen Mehmet Kanadıoğlu, “Çözüm Süreci”ni hatırlatarak, “Ondan sonra bir oyun oldu, barış süreci askıya alındı, savaşlar yapıldı” dedi. 

 

‘SAVAŞ SUÇUDUR’

 

Sivil insanlara yönelik saldırıların katliam olduğunu dile getiren Fikret Özgün ise, “Bu bir savaş suçudur, kim yapıyorsa cezalandırılmalıdır. Hele ki, Rojava’da katledilen sivillerse, çocuklarsa…” diye kaydetti. Özgün, Filistin’e dönük saldırıları da kınayarak, ses yükseltilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

 

‘ROJAVA SAHİPSİZ DEĞİL’

 

Karadeniz’den Amed’e yerleşen Yücel Yıldız da Rojava’ya dönük saldırılara tepki gösterdi. Yıldız, “Bazı insanlar İsrail’e ‘kahrolsun’ diyorlar ya, öncelikle nasıl Filistin’de insanlar varsa Rojava’da da var. Filistin’e yardım ediyorsan, destekliyorsan Rojava’da da insanlar var. Orada çocuklar katledildi, insanlar öldü, anneler, babalar öldü. Ellerini vicdanlarına koysunlar… Orada hastaneler, evler bombalandı. İnsanlar toprağa girdi. Ben buna gerçekten saygı duymuyorum. Rojava sahipsiz değil. Sen Filistin’e destek veriyorsan, Rojava’ya da vereceksin. Onlarda sahipsiz değil” şeklinde konuştu. 

 

Yıldız, Kuzey ve Doğu Suriye’deki savaşın durması için Kürtlerin birlik olması gerektiğini sözlerine ekleyerek, “3-5 kişiyle savaş durdurulmaz. Birlik ve beraberlik lazım. Kürtler-Türkler birlik olsun, ırkçılığın anlamı yok” dedi.

 

MA / Rukiye Adıgüzel – Eylem Akdağ

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version