Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Almanya’nın eski maliye bakanı Wolfgang Schäuble öldü

Almanya'nın eski maliye bakanı Wolfgang Schäuble öldü


Almanya siyasetinin en tanınmış isimlerinden biri olan Wolfgang Schäuble 81 yaşında öldü. Partisi merkez sağcı Hristiyan Demokratlar (CDU), 50 yıldan uzun zamandır milletvekili olan Schaeuble’nin dün gece huzur içinde öldüğünü duyurdu.

Ülkenin en uzun süreli siyasi kariyerlerinden birine sahip olan ve Almanya’nın birleşmesi sürecindeki müzakereleri yöneten Schäuble, 1965’ten beri üyesi olduğu CDU’dan ilk kez 1972’de milletvekili seçilmişti. Adı sık sık ülkenin en popüler siyasetçileri ve geleceğin olası başbakanları arasında anılsa da, güvenlik odaklı politikaları savunması nedeniyle insan hakları savunucuları tarafından da sertçe eleştirilmişti.

Schäuble, Hristiyan Demokrat Birliğin 1998 federal seçimlerindeki yenilgisinden sonra akıl hocası Helmut Kohl’un yerine CDU liderliğine gelmiş ama iki yıl sonra partisindeki bağış skandalı nedeniyle istifa etmişti. 2005 yılında ise Başbakan Angela Merkel’in kabinesinde içişleri bakanlığını üstlenmiş, 2009’da geldiği maliye bakanlığında ise sekiz yıl kalmış ve Merkel’den sonra “Almanya’nın en güçlü ikinci kişisi” olarak anılmıştı.

Schäuble, euro bölgesi krizinde güney Avrupa ülkelerine karşı izlediği sert çizgi ve hem Yunanistan’a borç verilmesindeki rolü, hem de bu borçların ödemesi için daha fazla süre tanınması yönünde IMFden gelen çağrıları reddetmesiyle de hatırlanıyor. Eski maliye bakanının 2014 bütçesi, Almanya’nın 1969’dan beri ilk kez sıfır borçlanma ile sonuçlanmıştı. Bu gelişme, CDU’nun seçim kampanyalarının en önemli maddelerinden biri olagelmişti.

Schäuble, Almanya’nın yeniden birleşmesi sonrasındaki bir seçim kampanyası etkinliğinde kendisine üç el ateş edilen 1990’dan beri tekerlekli sandalye kullanıyordu.

Eski maliye bakanının ölümünün ardından başsağlığı mesajları yağıyor. CDU lideri Friedrich Merz, “En iyi dostumu ve siyasetteki danışmanımı kaybettim” derken, Başbakan Olaf Scholz da Almanya’nın “tutkulu bir siyasetçiyi ve ısrarlı bir demokratı kaybettiğini” belirtti. Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire ise “O bir dost, sadık ve güvenilir bir ortak, Almanya ile Fransa arasındaki dostluğun yorulmaz bir destekçisiydi” mesajını paylaştı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version