Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM’den bir ihlal kararı daha; Türkiye, 57 bin 500 Euro tazminat ödeyecek

AİHM’den bir ihlal kararı daha; Türkiye, 57 bin 500 Euro tazminat ödeyecek


Türkiye ile ilgili verilen ‘ihlal’ kararlarına her ay bir yenisi daha ekleniyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bir davada daha ‘ihlal’ kararı verdi. AİHM, tutukluluk şartlarındaki muamele nedeniyle başvuru yapan kişilerden 8’i hakkında, tutuklu bulundukları yerin 3 metrekareden az olması nedeniyle; 1’i hakkında da, ailesinden uzak bir cezaevinde tutulması nedeniyle ‘ihlal’ kararı verdi. Türkiye toplamda 57 bin 500 Eudo tazminat ödemeye mahkum edildi.

Hukukçu Rumesya Budak, konuyla ilgili paylaşımında, “AİHM İlerde vd v. Türkiye kararıyla darbe girişimi sonrası cezaevi nüfusu artışına bağlı, tutukluluk koşullarındaki insanlık dışı muameleler sonucu, 8 başvurucunun tutuklu bulundukları yerin 3m2’den az olması sebebiyle md.3’ün ihlal edildiğine karar verdi. Ayrıca bir başvurucu için ailesinden uzak bir cezaevinde tutulması nedeniyle 8. maddenin de ihlal edildiğine hükmetti. Başvuruculara 2.300 Euro ile 10.900 Euro arasında değişen miktartlarda manevi tazminat ödenmesine karar verildi. İhlal kararı ve tazminatla sonuçlanan bu başvuruların, AİHM’in de kararda yer verdiği üzere, Anayasa Mahkemesi tarafından hiçbir gerekçe sunulmadan matbu şekilde tek sayfayla reddedildiğini de not düşmek gerek.” ifadelerini kullanıldı.

Karar linki…

İnsan hakları savunucusu ve hukukçu Dr. Oktay Bahadır, konuyla ilgili paylaşımında, “AİHM, cezaevi koşullarına dair ‘İlerde ve Diğerleri’ kararını bugün açıkladı. Başvuranlar, Sözleşme’nin 3. maddesi (insanlık dışı muamele yasağı) kapsamında, özellikle aşırı kalabalık nedeniyle kötü cezaevi koşullarından şikayetçi etmişlerdir. İki başvuran ayrıca, 8. madde (özel ve aile yaşamına saygı hakkı) kapsamında, ailelerinden uzak cezaevinde tutulmalarından şikâyet etmişleridir. AİHM, sekiz başvuran açısından 3. maddenin, bir başvuran açısından ise 8. maddenin ihlali edildiğine hükmetti. Ayrıca, 2 bin 300 – 10 bin 900 Euro arasında değişen miktarlarda manevi tazminat ve beş başvurana 1,000’er Euro yargılama masrafı ödenmesine karar verdi.” ifadelerini kullandı.


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version