Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AİHM, sınırda öldürülen Ermenistan askerleri için Azerbaycan’ı tazminata mahkum etti

AİHM ByLock bağlantılı 1000 davayı Ankara'ya tebliğ etti


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), bir Azerbaycan askerinin barış zamanında sınırı geçerek üç Ermenistan askerini öldürülmesinin ardından “etkili bir soruşturma yapmadığı” gerekçesiyle Bakü’yü mahkum etti.

euronews Türkçe’nin haberine göre AİHM, ölen Ermenistan askerlerinin yakınlarının 2017 yılında yaptığı ortak başvuruyu dün karara bağladı. Başvuruyu yapanlar, 29 Aralık 2016 sabahı erken saatlerde Ermenistan sınırını geçerek dokuz askerin konuşlandığı Bitlis köyünde ikisi silahsız üç Ermenistan askerini öldürdükten sonra kendisi de ardından çıkan çatışmada hayatını kaydeden Azerbaycan askeri hakkında “etkili bir soruşturma açmadığı” ve ölen bu asker için daha sonra ülkedeki “ulusal kahramanlık” ödülü verdiği gerekçesiyle Bakü’yü suçlamıştı. Azerbaycan ise Ermeni askerlerinin ortak sınırda Azerbaycan askerlerini pusuya düşürmesi sonucu çatışma çıktığı yolunda savunma yapmıştı.

AİHS’İN YAŞAM HAKKI MADDESİ İHLAL EDİLDİ

AİHM gerekçeli kararında, Azerbaycan askerinin kendi sınırı dışında gelişen bu olayla ilgili Bakü yönetimini suçlu bularak maddi tazminat ödemeye mahkum etti. Bakü’nün savunmasında getirdiği gerekçeleri haksız bulan AİHM, Azerbaycan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) yaşama hakkıyla ilgili 2. maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Gerekçeli kararda Bakü’nün etkili bir soruşturma yapmadığı görüşüne varıldı. Karar gereği, Azerbaycan, öldürülen askerlerin yakınlarına manevi tazminat olarak 32 bin euro, masraf ve giderler için ise 5 bin 560 euro ödeyecek. (Kaynak)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version