Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Nöbetlerine ziyaretçi akını: Tecrit, toplumsal barışın önünde engel


HABER MERKEZİ – “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” talebiyle 5 kentte sürdürülen Adalet Nöbetlerine ziyaretçi akını oldu. Wan’daki nöbete destek ziyaretinde bulunan yerine kayyım atanan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı, “Ne zaman ki Kürt sorunu çözüme kavuşacak, Sayın Öcalan özgür olacak, o zaman barış ve demokrasi inşa olacaktır” ifadelerini kullandı.

Kürt meselesine dair çözümsüzlük politikalarının neden olduğu sorunların ortadan kalkması için politik aktör olarak işaret ettikleri PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” talebiyle başlatılan kampanyaya destek olarak başlatılan Adalet Nöbetleri sürdü.

 

MERSİN

 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği’nin (Çukurova TUAY-DER) başlattığı Adalet Nöbeti devam ediyor. Nöbete bugün Barış Anneleri ile Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Mersin Örgütü yöneticileri katıldı. 

 

Dernek binasında süren nöbet sırasında sık sık, “Jin, jiyan, azadî”, “Yaşasın zindanların özgürlüğü”, “Öndersiz yaşam olmaz” sloganları atıldı. 

 

Sürdürdükleri nöbet eylemine dair konuşan Çukurova TUAY-DER Eş Başkanı Ergin Altuntaş, açlık grevinde olan tutuklulara yönelik baskıların arttığını ve süngerli odanın dayatıldığını ifade etti. Altuntaş, “Hiçbir siyasi tutsak geri adım atmayacak, annelerin direnişi de buradan devam edecektir” dedi. 

 

Nöbette yer alan tutsak ailelerinin bir kısmı Adana’daki Adalet Nöbeti’ni ziyaret etmek üzere doğru yola çıktı.

 

ADANA

 

Adana’daki Adalet Nöbeti eylemi ise her gün yeni katılımcılar ve desteklerle büyüyor.

 

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan nöbet eylemini bugün Barış Anneleri, kentteki bazı sivil toplum örgütü temsilcileri ile yurttaşlar ziyaret edip desteklerini sundu.

 

Özgürlüğünü talep ettikleri PKK Lideri Abdullah Öcalan ile birlikte kendilerinin de tecrit altında olduğunu ifade eden Barış Annesi Refika Akın, tek isteklerinin Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanıp ülkeye barışın gelmesi olduğunu kaydetti. Kürt oldukları için yıllardır her türlü baskı ve işkenceye maruz kaldıklarını belirten Akın, barış istedikleri için katledilseler de, barışın sağlanması için sonuna kadar mücadele edeceklerini vurguladı.

 

 

WAN

 

Wan’da ise tutsak ailelerince kurulmuş olan Wan TUHAY-DER’in öncülük ettiği Adalet Nöbeti sürdü. 16’ncı gününe giren nöbet eylemine bugün DEM Parti Wan İl Yönetimi ile DEM Gençlik Meclisi Üyeleri, Payîzava (Gürpınar) ve Artemêt (Edremit) ilçe yöneticileri ziyarette bulundu. 

 

Gelenler “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atarak açlık grevi eylemlerine destek oldu.

 

‘TECRİT TOPLUMSAL BARIŞIN ÖNÜNDE BİR ENGEL’

 

Ziyarette konuşan yerine kayyım atanan Wan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı, Öcalan üzerindeki tecridin toplumsal barışı engellediğini dile getirerek, “Bize diyorlar ki ‘Neden tecrit karşısında duruyorsunuz?’ Çünkü tecrit, barışın ve demokrasinin önünde engeldir. Öcalan ile görüşmeler sağlandığında, çözüm sürecine girildiğinde tek bir damla kan bile dökülmedi. Ne zaman ki Kürt sorunu çözüme kavuşacak, Sayın Öcalan özgür olacak, o zaman barış ve demokrasi inşa olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

‘AÇLIK GREVİ EYLEMLERİNİ SELAMLIYORUZ’

 

Cezaevlerinde tecride karşı, Kürt sorununun çözümü talebiyle başlatılan açlık grevi eylemlerinin örnek bir direniş olduğunu ifade eden Avcı, “Şu an tecrit, bütün alanlara sirayet etmiş. Tecride karşı durmak, savaşa karşı durmaktır, tecride karşı durmak kanın dökülmesine karşı durmaktır. Cezaevlerinde ciddi bir mücadele hattı kurulmuş durumda. Yüzlerce, binlerce arkadaşımız cezaevlerinde tecride karşı direniyor. Bugün milyonlar bu direnişe ortak olmalı” diyerek, açlık grevi eylemcilerini selamladı.

 

 

AMED

 

Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde Amed’de sürdürülen Adalet Nöbeti de 17’nci gününde devam etti. DEM Parti Rêzan (Bağlar) İlçe Örgütü binasında sürdürülen nöbet eyleminde yer alanlar, destek için gelen ziyaretçilere eylemleri hakkında bilgi verdi. 

 

Nöbet eyleminde yer alan isimlerden Meryem Turan, cezaevlerinde açlık grevinde olan tutsaklar gibi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin bir an önce kaldırılmasını ve özgürlük koşullarının sağlanmasına talep ettiklerini söyledi. Turan, “Onurlu bir barış ve halkların birlikteliğini istiyoruz. Cezaevlerinde cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. ” dedi. 

 

Nöbette yer alanlar ve destekçiler sık sık Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıp, stranlar seslendirdi.

 

İSTANBUL 

 

İstanbul’da başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 8’inci gününü geride bıraktı. DEM Parti Bağcılar ilçe binasında sürdürülen eylemde, Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı yelekler giyildi. Eylemde, sık sık “Biji berxwedana zindana”, “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı. Ayrıca eylemde, Kürtçe stranlar alkışlar eşliğinde söylendi.

  

Destek ziyaretlerinin ilk günkü yoğunlukta devam ettiği eylemi, PKK’nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan’ın kardeşi Serap Mutlu Doğan ziyaret etti. Doğan, eylemin olduğu salona girerken, coşku ile karşılandı. Eylem, halaylar, zılgıtlar ile devam ederken, tutsakların gönderdiği mesajlar okundu. 

 

TUTSAKLARDAN MESAJ

 

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevindeki tutsakların gönderdiği mesaj şöyle: “Başta Kürt halkı olmak üzere, Arap, Alevi, Süryani, Ermeni halkların haklarını ellerinden almak istiyor.  İmralı’da uygulanan tecrit tamamıyla var olan halkalara uygulanan tecrittir. Bu tecride karşı önemli olan mücadele, insanlığını savunmaktır” ifadeleri kullanıldı. Tecrit politikalarının kınandığı mektupta, “Bizler mücadele ruhumuzu  önderlikte buluyoruz.” 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version