Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Nöbetlerinden vicdani çağrı: Herkes elini taşın altına koymalı


HABER MERKEZİ –  4 kente sürdürülen Adalet Nöbetleri’ne katılanlar, Kürt sorununun çözümünü ve Türkiye’nin demokratikleşmesi için vicdan sahibi herkesi ellerini taşın altına koymaya ve eylemleri sahiplenmeye davet etti.

 

İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununa çözüm talebiyle cezaevlerinde dönüşümlü açlık grevinde bulunan tutsaklarla dayanışmak amacıyla 4 kentte başlatılan Adalet Nöbetleri devam etti.

 

AMED

 

Amed’de Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti, 6’ncı gününde devam etti. 

 

Nöbetin sürdüğü HEDEP Rêzan İlçe Örgütü binasındaki salona “Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için zindanlara ses olalım”, “Ji dayikên lehengan, hezar silav ji bo zindanan. Em ê bi hêza xwe tecrîdê bişkînin û jiyana azad ava bikin” pankartları asıldı. Eylemde yer alanların üzerlerinde Kürtçe ve Türkçe olarak “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükler yer aldı. 

 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), HEDEP ve 78’ler Girişimleri temsilcileri nöbettekilere ziyarette bulundu. Ziyaretçiler de üzerlerini yine aynı önlüklerden giydi.

 

Eylemciler, tecridin kırılması için herkesi birlikte mücadele etmeye davet etti. Eylemde yer alan kime annelerin ellerinde şişlerle örgü örmeleri göze çarptı. Anneler örecekleri kazak ve yelekleri cezaevindeki tutsaklara göndereceklerini söyledi. Eylem, annelerin söyledikleri klamlar ve halayla son buldu. 

 

 

MERSİN

 

Cezaevlerinde açlık grevi eylemlerini sürdüren tutsaklarla dayanışmak üzere Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği’nin (Çukurova TUAY-DER) başlattığı Adalet Nöbeti de devam etti.

Dernek binasında süren nöbette, Barış Anneleri ile kime sivil toplum örgütü temsilcileri yer aldı.

 

‘ADALET NÖBETLERİ AKADEMİLERE DÖNÜŞTÜRÜLECEK’

 

Nöbet’te konuşan Çukurova TUAY-DER Eşbaşkanı Ergin Altuntaş, bugünkü Adalet Nöbeti’ni Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan açlık grevindeki kadın tutsaklara atfettiklerini dile getirdi. Cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin 13’ncü gününde sürdüğüne dikkat çeken Altuntaş, “Adalet Nöbetleri kurumlarımızın, halkımızın atılımıyla devam ediyor. Bundan sonraki süreçte nöbetlerin içeriğini doldurarak, Önderlik düşüncelerinin buralara yansıtılacağı akademilere dönüştürme, eğitimlerle devam ettirme planlamamız var” dedi. 

 

Altuntaş, daha sonra Tarsus Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki tutsakların kamuoyuna yönelik mesajlarını paylaştı. Mesajda şunlar kaydedildi: “Açlık grevimiz dönüşümlü olarak devam ediyor. Başta Adalet Nöbeti’ndeki anneler olmak üzere Adalet Nöbeti’ni selamlıyoruz. Önderlik başta olmak üzere buradan tüm zindanlara selamlarımızı gönderiyoruz. Başaracağız.”

 

Nöbet sırasında stranlar seslendirilip, Amed ve Wan kentlerindeki nöbet eylemleri ile görüntülü bağlantılar kuruldu. Karşılıklı dayanışma mesajları iletilip birlikte stranlar seslendirildi.

 

ADANA 

 

Adana’daki Adalet Nöbeti eyleminde de Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşturulması talebi haykırılmaya devam edildi.

 

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) binasında devam eden eyleme bugün Barış Anneleri Meclisi üyeleri, TJA aktivistleri, DBP, HEDEP ve HDP yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

 

Nöbete katılanlar, herkesi tecrit politikasına karşı açlık grevinde bulunan tutsaklar için ses çıkarmaya davet etti.

 

İmralı tecridinin tüm topluma sirayet ettiğini söyleyen AATUHAY-DER Yöneticisi Sait Sündük, siyasi tutsakların başlattığı eyleme herkesin sahip çıkmasını istedi. Sündük, “Kürt sorununun çözümünü ve Türkiye’nin demokratikleşmesini istiyorsak, tecrit kırılmalıdır” diye seslendi. Nöbet, erbaneler eşliğinde klamlarla sürdü.

 

WAN

 

Wan TUHAY-DER’in başlattığı Adalet Nöbeti de 5’inci gününde kararlılıkla sürüyor. DBP Wan il binasında yapılan ‘Adalet Nöbetine’, HEDEP, DBP ve Wan Tevgera Jinên Azad (TJA), MEBYA-DER üyeleri ve kentteki sivil toplum örgüt temsilcileri destek ziyaretinde bulundu. Ziyaretler gelen yurttaşlar sık sık, “Bijî berxwedana zindana”, “Jin Jiyan Azadî” sloganları attı.

 

 

‘TECRİDİ KIRMANIN YOLU DİRENİŞTEN GEÇER’

 

Yapılan destek ziyaretinde konuşan HEDEP Wan milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ise başlatılan açlık grevleri eylemlerinin, sadece tutsaklar ve ailelerinin omuzlarında yürümemesi gerektiğini belirterek, “Herkes elini taşın altına koyması ve vicdan sahibi herkesin eylemlere sahiplenmesi gerekiyor. 15 Şubat’a kadar dönüşümlü olacak olan grevleri süresiz ve dönüşümsüz olmadan başarıya ulaştırarak, tecridi kırmamız gerekiyor. Ne yapıp ne edip tecridi kırıp, ortadan kaldırmamız gerekiyor. Tecridi kırmanın yolu ise direnişimizden geçiyor. Mücadelemizi ve direnişimizi yükseltirsek başarıya ulaşacağına inanıyoruz. Tüm tutsakları ve ailelerini saygıyla selamlıyorum” dedi.

 

 

Nöbete gün boyu ziyaretler sürerken, aileler ise destek ziyaretine gelen yurttaşlara teşekkürlerini ileterek, herkesi grevlere ve nöbet eylemlerine güçlü destek çağrısında bulundu.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version