Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD ordusundan Osprey filosunu tamamen yere indirme kararı

ABD ordusundan Osprey filosunu tamamen yere indirme kararı


– ABD Hava Kuvvetleri, geçen hafta Japonya’da sekiz personelinin öldüğü kazanın ardından Boeing firmasının ürettiği V-22 Osprey helikopter filosunu tamamen yere indirdi. Helikopter ile uçak arasında bir geçiş formuna sahip olan bu askeri hava araçlarının giderek sıklaşan kazalarına ilişkin soruşturma tamamlanana dek, ABD’nin filosundaki 400’ü aşkın Osprey uçuş yapmayacak.

ABD Hava Kuvvetleri Özel Operasyonlar Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, kazanın sebebinin netleştirilmesi ve söz konusu filonun güvenliğinin garanti edilmesi için derinlemesine bir soruşturma yürütüleceği belirtildi. Açıklamaya göre, ön soruşturmada son kazaya “potansiyel bir malzeme sorununun” yol açtığı tespit edildi.

ABD’ye ait bir Osprey tipi hava aracı, geçen hafta eğitim uçuşu sırasında Japonya açıklarına denize çakılmıştı. Görgü tanıkları, Yamaguchi’deki Amerikan üssünden Okinawa’daki Kadena Hava Üssü’ne gitmekte olan aracın havada ters dönerek alev aldığını anlatmıştı. Osprey’deki sekiz personelden altısının cesedine ulaşılırken, diğer iki personel hâlâ bulunamadı.

Osprey tipi hava araçları bir helikopter gibi iniş ve kalkış yapacak şekilde tasarlanmış olmakla beraber, aynı zamanda sabit kanatlı uçaklar gibi ileri doğru hız yapabiliyor. ABD’de hava kuvvetlerinin yanı sıra, donanma ve deniz piyadelerinin envanterinde 400’ü aşkın Osprey bulunuyor.

On yıllar süren test uçuşlarının ardından ilk olarak 2007’de piyasaya sürülen bu araçların ölümlü kazaları ise dikkat çekiyor. Ospreyler için yapılan test veya eğitim uçuşlarında, bugüne dek 50 personelin öldüğü biliniyor. Ağustos ayında da Avustralya’da başka bir model Osprey bir askeri tatbikat sırasında düşmüş, üç Amerikan piyadesi ölürken 20 kişi yaralanmıştı. Kaliforniya’da da geçen sene bir Osprey’nin çöle düşmesi sonucu üç deniz piyadesi ölmüştü. ABD bu yılın başında da, pervanelerinde yaşanan sıkışma gerekçesiyle bazı V-22 Ospreyleri yere indirmişti.

ABD dışında Osprey kullanan tek ülke olarak Japonya da, geçen haftaki kazanın ertesi günü 14 araçlık filosunu yere indirmişti. Japonya, ABD’nin de ülkede Osprey kullanımını askıya almasını talep etmişti. ABD ordusu bu araçları, Japonya’daki üslerine malzeme tedarikinde ve personel transferinde kullanıyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version