Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Yemenli Husiler, Kızıldeniz’de İsrail gemisi kaçırdı’: İsrail’e göre Türkiye’den yola çıkan bir gemiye el konuldu

'Yemenli Husiler, Kızıldeniz'de İsrail gemisi kaçırdı': İsrail'e göre Türkiye'den yola çıkan bir gemiye el konuldu


– İran bağlantılı Direniş Ekseni’ne dahil olan Yemen’deki Şii Husilerin (Ensarullah Hareketi) Kızıldeniz’de Galaxy Leader (Galaksi Lideri) isimli bir İsrail gemisini kaçırdığı iddia edildi. Al Arabiya, ilkin, “İsrail kaynaklarının Husilerin Kızıldeniz’de kısmen İsrail’e ait olan bir gemiye el koyduğunu söylediği” haberini geçti. Gemideki 22 kişi arasında İsrail vatandaşı bulunmadığı aktarıldı.

Al Arabiya, ardından, “İsrail ordusu, Yemenli Husilerin Kızıldeniz’in güneyinde Türkiye’den Hindistan’a gitmekte olan bir kargo gemisine el koyduğunu, geminin İsrail’e ait olmadığını ve mürettebatında İsrailli bulunmadığını söyledi” haberini geçti.

İSRAİL ORDUSU: KÜRESEL SONUÇLARI OLAN ÇOK VAHİM BİR OLAY

İsrail ordusu şu paylaşımı yaptı: “Bir kargo gemisinin Kızıldeniz’in güneyinde Yemen yakınlarında Husiler tarafından kaçırılması, küresel sonuçları olan çok vahim bir olaydır. İsrailliler hariç çeşitli milletlerden sivillerin görev yaptığı gemi, Türkiye’den Hindistan’a doğru yola çıktı. Bu bir İsrail gemisi değildir.”

NETANYAHU DOĞRUDAN İRAN’I SUÇLADI

Bunu İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Husiler yerine doğrudan İran’ı suçlayan açıklaması takip etti. Netanyahu’nın ofisi, adını vermediği bir gemiye el konulduğunu, İsrail’in bu geminin mülkiyeti, operasyonu veya uluslararası mürettebatının oluşumuyla ilgisinin olmadığını söyledi. “Gemide İsrailli yoktu” denilen açıklamada, “Bu, İran’ın özgür dünyanın vatandaşlarına karşı saldırganlığının arttığını temsil eden bir başka İran terör eylemidir ve küresel nakliye yollarının güvenliği açısından uluslararası sonuçlar doğurmaktadır” iddiasında bulunuldu.

AL MAYADEEN: 52 KİŞİLİK MÜRETTEBAT GÖZALTINDA

Direniş Ekseni’ndeki Lübnan örgütü Hizbullah’la bağlantılı Al Mayadeen ise Kızıldeniz’de Bahama bayraklı, ama İsrail bağlantılı bir gemide bulunan 52 kişilik mürettebatın gemiye müdahale eden ve ele geçiren Yemen deniz kuvvetleri tarafından gözaltına alındığını duyurdu. Yemenli resmi bir kaynak haberi doğruladı.

Suudi medyası de Yemen’deki Husi güçlerinin İsrail bağlantılı Galaxy Leader gemisine el koyduğunu duyurdu.

İSRAİL BASINI: İSRAİLLİ İŞADAMI RAMİ UNGAR’A AİT

İsrail basınına göre geminin sahibi, ‘Rami’ adıyla anılan İsrailli işadamı Abraham Unger’e ait bir İngiliz şirketi. Haberlerde “Yemenliler tarafından ele geçirilen geminin İsrailli işadamı Rami Ungar’a ait olduğu anlaşılıyor. Türkiye’nin güneyindeki bir limandan Hindistan’ın batısındaki bir limana doğru yol alan gemi araç taşıyordu” denildi.

ABD’nin NBC News kanalı da Yemenli Husilerin İsrail gemisine helikopterle asker indirerek kontrolü sağladığı haberini geçti.

Kaçırma eyleminden önce sabah saatlerinde Husilerin askeri sözcüsü Yahya es Seri, grubun Telegram kanalından, İsrail şirketlerinin sahip olduğu veya işlettiği veya İsrail bayrağı taşıyan tüm gemileri hedef alacaklarını duyurdu. Açıklamada Kızıldeniz’de aşağıdaki gemi türlerinin tamamının hedef alınmaya başlanacağı belirtildi:

1) İsrail bayrağını taşıyan gemiler

2) İsrail şirketlerinin işlettiği gemiler

3) İsrail şirketlerine ait gemiler

Açıklamada tüm dünya ülkelerine şu çağrı yapıldı:

A) Bu gemilerin mürettebatında çalışan vatandaşlarınızı geri çekin.

B) Bu gemilerle nakliye yapmaktan veya bu gemilerle işlem yapmaktan kaçının.

C) Gemilerinize bu gemilerden uzak durmalarını söyleyin.

ABDULLAHİYAN: DİRENİŞ GRUPLARINDAN AKILLI BASKI

Husilerin İsrail gemisi kaçırdığı haberine koşut İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’dan Direniş Ekseni ile ilgili açıklama geldi. Abdullahiyan, “Direniş gruplarının İsrail ile destekçileri üzerindeki baskıyı akıllı şekilde ayarladığı, baskı için daha henüz aktive edilmemiş kapasiteye sahip olduğunu” söyledi.

HAMANEY’DEN MAL, ENERJİ GÖNDERİLMEMESİ ÇAĞRISI

Öncesinde bugün İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, “Öncelikle Siyonist rejimin hayati damarının kesilmesi ve İslami devletlerin enerji ile malların bu rejime ulaşmasını engellemesi gerekiyor” diye konuştu. Hamaney, “İslami devletlerin Siyonist rejimle siyasi ilişkilerini en azından sınırlı bir süre için kesmesi gerek” çağrısı yaptı.

HUSİLER GAZZE İÇİN İSRAİL’E KARŞI SEFERBER

Husilerin lideri Abdülmelik el Husi, salı günkü açıklamasında, güçlerinin İsrail’e daha fazla saldırı düzenleyeceği ve Kızıldeniz ile Bab el Mendeb Boğazı’ndaki İsrail gemilerini hedef alabilecekleri konusunda uyarmıştı. Husi lideri, “Kızıldeniz’de, özellikle Bab el Mendeb ile Yemen bölgesel sularının yakınında bulunan İsrail gemilerini sürekli izlemek ve aramak için gözlerimiz açık” demişti.

Husilerin bu ay İsrail’e karşı çok sayıda füze ve insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirmesi, İsrail – Filistinli savaşının Ortadoğu’nun geneline yayılma riskini pekiştirmişti.

2015’ten bu yana Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyonun askeri müdahalesine karşı savaşan Husiler, on binlerce savaşçı ve devasa balistik füze ile silahlı insansız hava aracı cephaneliğiyle Arap Yarımadası’nda büyük bir askeri güç olarak ortaya çıktı. Grup, Yemen’in kuzeyini ve Kızıldeniz kıyılarını kontrol ediyor. (Al Arabiya, Al Mayadeen, The Cradle, Reuters, Dış Haberler)

Kaynak:
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version