Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yarın açıklanacak; gözler Merkez Bankası’nın ‘faiz’ kararında

TCMB’ye göre enflasyonda vergi, TL değer kaybı ve ücret artışı etkili oldu


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz kararını yarın (perşembe) saat 14:00’te açıklayacak. Piyasalar MB’nın altıncı kez üst üste faiz artışı yapması bekleniyor. Ancak söz konusu artışın öncekiler gibi yüksek olması düşük ihtimal olarak görülüyor. Genel beklenti 250 baz puan artış. 26 Ekim’deki son toplantıda politika faizi yüzde 30’dan yüzde 35 düzeyine yükseltilmişti.

TCMB faiz kararını 23 Kasım Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacak. TCMB haziranda 650, temmuzda 250, ağustosta 750 baz puan, eylül ve ekimde 500’er olmak üzere beş toplantıda şahin hamlelerle toplam 2,650 baz puan faiz artırmıştı. Yabancı kurumlar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaşma döngüsünde kasım ayında tempoyu düşüreceğini belirtiyor.

Genel beklenti MB’nın politika faizinin 250 baz puan artırarak yüzde 37,5’e çıkarılacağı yönünde. 300 baz puanlık bir artış bekleyen kuruluşlar da var. Ancak onun üzerinde bir artış yapılacağı tahmin edilmiyor. Tahmin edildiği gibi politika faizi yüzde 37,5’e çıkarılırsa MB altı ayda faiz oranını 29 puan artırmış olacak.

Bir aşağı bir yukarı!

Murat Çetinkaya, Temmuz 2019’da MB başkanlığından alındığında faizler yüzde 24’tü… Yerine getirilen Murat Uysal, tarihin en fazla faiz indiren MB başkanı oldu. Faizi 12 puan indirdi. Ancak onun ömrü de uzun sürmedi ve koltuğunu Naci Ağbal’a bıraktı. Ağbal ise faizleri yüzde 19’a kadar yükseltti. O da bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alındı ve yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi. Kavcıoğlu da faizleri yüzde 8,5’e kadar çekti ancak enflasyon kontrol altına alınamadı. Ekonomi çöktü. Bunun üzerine Hafize Gaye Erkan göreve getirildi ve faizler yüzde 35’e kadar çıkarıldı. 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version