Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yahudi akademisyenler ve öğrencilerden ‘Filistin’ çağrısı: Bu bir soykırımdır

Yahudi akademisyenler ve öğrencilerden ‘Filistin’ çağrısı: Bu bir soykırımdır

BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Hollanda’da akademik çevrelerde bulunan Yahudi öğretim görevlisi, araştırmacı ve öğrenciler, Filistinliler için adaletsizlik devam ettiği sürece, üniversitelerin İsrail’e karşı tavır almalı açıklamasında bulundu. Filistinlilere karşı bir soykırım yapıldığı belirtilen açıklamada, “Bu tür korkunç şiddetin sona ermesini istediğimiz için şu anda çok sayıda Filistinli sivilin hayatına mal olan intikam mantığıyla hareket etmeyi reddediyoruz.” denilidi.

Kamuoyuna açık çağrı, “Üniversiteler İsrail’e karşı tavır almalı” başlığıyla Hollanda’nın önemli gazetelerinden NRC Handelsblad’ta yayınlandı. Mektupta, “İsrail’in Gazze’deki iki milyondan fazla Filistinliye karşı yürüttüğü yıkıcı savaşa şiddetle karşı çıkıyoruz. İsrail bombardımanlarında binlerce çocuk da dahil olmak üzere çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesi, Gazze’nin temel ihtiyaç maddelerine tamamen kapatılması, İsrailli yetkililerin eylem ve açıklamaları, Filistinliler arasında ikinci bir ‘Nakba korkusunu’ haklı çıkarmaktadır. Bu ise Filistin nüfusuna yönelik etnik temizlik veya soykırımdır.” denildi.

Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırılarda çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduklarını belirten akademisyenler ve üniversite öğrenciler, söz konusu çağrıda şu ifadeleri kullandı:

IRKÇILIK, İSLAMOFİBİ, ANTİSEMİTİZİMİN VE DİĞER NEFRET SÖYLEMLERİNİN HER TÜRLÜ İFADESİNE KARŞIYIZ

Irkçılığın, İslamofobinin, antisemitizmin ve diğer nefret söylemlerinin her türlü ifadesine şiddetle karşı çıktıklarına vurgu yapan akademisyenler ve öğrenciler “İsrail’de ve yurtdışında Filistinlilerin hakları için ilkeli bir duruş sergileyen çok sayıda Yahudi’den ilham alıyoruz. İsrail’in eylemlerine karşı çıkan Yahudiler olarak, İsrail devletine yönelik eleştirileri veya Filistinlilerin haklarına bağlılığı antisemitizmle bir tutma girişimlerine karşı derin bir öfke duyuyoruz. Yönetim kurullarımızdan tehdit, kutuplaşma ve ayrımcılık ortamına karşı aktif bir şekilde çalışmalarını istiyoruz. Ancak bunu yapmak savaş karşıtı sesleri sansürlemek için bir ruhsat değildir. Güvenli bir öğrenim ortamı, savaşa ve adaletsizliğe karşı net bir duruşla çelişmez. Böyle bir duruşu ortak görevimiz olarak görüyoruz.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version