Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Ukrayna askeri istihbarat teşkilatında zehirlenme: Başkanın eşi hastanede tedavi gördü’

'Ukrayna askeri istihbarat teşkilatında zehirlenme: Başkanın eşi hastanede tedavi gördü'


– Ukrayna medyasına göre uzun süredir sağlığının kötüye gitmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan Marianna Budanova’ya ağır metal zehirlenmesi teşhisi konuldu. Hastanede tedavisi tamamlanan, ama tıbbi gözetim altında tutulacak olan Ukrayna askeri istihbarat teşkilatı başkanının eşinin durumuyla ilgili “cinayet teşebbüsü” soruşturması açıldığı belirtildi.

İddia edilen zehirlenmenin ne zaman gerçekleştiği, kasıtlı olup olmadığı, arkasında kimin olduğuna dair net ifadelere yer vermeyen Ukrayna basını, Rusya’nın “özel harekat” başlattığı 24 Şubat 2022’den beri Marianna Budanova’nın eşi Kirill Budanov’a yönelik en az 10 suikast girişimi yapıldığını ileri sürdü.

Bir kaynak “Bu maddeler hiçbir şekilde günlük yaşamda veya askeri işlerde kullanılmıyor. Mevcudiyetleri, belirli bir kişiyi zehirlemeye yönelik kasıtlı bir girişimin işareti olabilir” diye konuştu. Bir diğer kaynak “Zehirin muhtemelen Marianna Budanova’nın yemeğine konulduğunu ve birçok GUR personelinin de zehirlendiğini” öne sürdü.

Haberlerde zehirlenmenin hangi ağır metallerden kaynaklandığı, asıl hedefin General Budanov olup olmadığı, failin Rusya olduğunun düşünülüp düşünülmediğine değinilmedi.

30 yaşındaki Marianna Budanova’nın 2014’ten beri evli olduğu Ukrayna Savunma Bakanlığı İstihbarat Ana Müdürlüğü Başkanı Kirill Budanov, 21 aydır süren savaşta Rusya kuvvetlerine yönelik gizli operasyonları yönetiyor ve Ukrayna basınında “Rusya’ya misilleme çabalarının perde arkasındaki beyin” olarak tasvir ediliyor.

Reuters’e göre Ukrayna’nın askeri istihbarat ve iç güvenlik servisleri yorum taleplerine yanıt vermedi.

Daha önce Moskova, Rus bir blog yazarı ile bir gazetecinin Rusya topraklarında öldürülmesinden Ukrayna gizli servislerini sorumlu tutmuş, Kiev bu ölümlerle ilgisi olduğunu reddetmişti.

Budanov ise “Ukrayna’nın tam zaferine kadar dünyanın her yerinde Rusları öldürmeye devam edeceğini’ söylemişti.

GUR Başkanı, Rusya’yla savaşın başlamasından beri eşinin kendisiyle birlikte ofisinde yaşadığını söylemişti. Marianna Budanova, Haziran 2021’den bu yana spor ve gençlik politikası alanında yolsuzluğun önlenmesi konusunda Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko’ya danışmanlık da yapıyor.

Zehirlenme iddiası aynı zamanda Batılı müttefiklerinin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den yüz çevirdiği ve yerine geçirecek halef aradığı haberlerinin patlak verdiği dönemde geldi. (Reuters, BBC, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version