Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ücretli öğretmenler, asgari ücret kadar bile maaş alamıyor  

Ücretli öğretmenler, asgari ücret kadar bile maaş alamıyor  

YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME

AKP rejiminin en büyük ‘ayıplarından’ biri de ücretli öğretmenler. Rejim, ücretli öğretmenlere ‘köle’ muamelesi yapıyor, ‘ucuz’ iş gücü olarak görüyor. Haftalık 30 saat derse giren bir ücretli öğretmenin maaşı asgari ücret kadar bile değil…. Hali hazırda Türkiye genelinde 80 bin civarında ücretli öğretmen bulunuyor. Bunlardan 16 bini İstanbul’da görevlendirilmiş durumda.

‘Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin’ Cumhurbaşkanı Kararı, önceki gün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görevlendirilen öğretmenlerin ek ders ücretlerinde yüzde 25 artış sağlandı.

Peki bunun somut karşılığı ne? Ücretli öğretmenlerin maaşı ne kadar oldu? 

Ücretli Öğretmenler bir ay içerisinde kaç saat derse girerlerse o saat sayısının ek ders ücreti ile çarpımı kadar maaş alıyor. Yüzde 25’lik zamdan önce ders saat ücreti 60 liraydı. Şimdi 75 lira oldu. Haftada 30 saat derse giren bir öğretmenin alacağı maaş ise zam öncesi 7 bin 200 lira seviyelerindeydi. Şimdi ise bu rakam 9 bin 500 lira civarında olacak…

Velev ki 10 bin lira alsın…

Tabi bu noktada ücretli öğretmenlerin tamamının haftalık 30 saat derse girmediğini de hatırlatalım. 20-25 saat ancak derse girebilenler de var. Ayrıca tatil günlerinde de ücretli öğretmenlere para ödenmiyor. Dolayısıyla 9 bin TL maaş alabilen ücretli öğretmen sayısı çok sınırlı!

Peki Türkiye’de asgari ücret ne kadar? 11 bin 402 lira!

AKP hükümeti, öğretmenine asgari ücret kadar maaşı bile çok görüyor…  

Sayıştay’ın 2019 raporunda 138 bin 393 öğretmen açığı olduğu belirtiliyor. O günden bugüne yaklaşık 104 bin öğretmen ataması yapıldı, 43 bin civarında öğretmen de emekli oldu. Sayıştay’ın verilerine göre yaklaşık 78 bin öğretmen açığı var. Bakanlığa göre ise öğretmen açığı 68 bin. 500 binden fazla öğretmen ise atama bekliyor! Hatta bazı sendikalara göre rakam 600 binin bile üzerinde.

Peki ihtiyaç olduğu halde atama neden yapılmıyor? 

Bu sorunun çok basit bir cevabı var; bütçede para yok ve rejim, ücretli öğretmenleri ‘ucuz iş gücü’ olarak görüyor. Zira ücretli öğretmenler kadrolu meslektaşlarının aldığı maaşın ancak 3’te birini alıyor. Onu bile alamayanlar var!

Devlete maliyetleri ise kadrolu öğretmenlerin neredeyse 4’te biri kadar. Zira tatil günlerinde ücret ödenmiyor. SGK primleri 15 gün üzerinden yatıyor. Sosyal ve özlük hakları yok. Yaz tatili başladığında ise ‘işsiz’ kalıyorlar. Tazminat vs. ödemesi yapılmıyor!

Tam bir ‘köle’ düzeni… AKP rejimi yıllardır öğretmenleri ‘ücretli köle’ gibi çalıştırarak sömürüyor… Aynı işi yapan ücretli öğretmen, kadrolu meslektaşının aldığı maaşın üçte 1’i kadar ücret alıyor!

Kaynak: Tr724.com

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version