Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tiryaki: Lafa gelince vatan, gerçekte uyuşturucu

Tiryaki: Lafa gelince vatan, gerçekte uyuşturucu


ANKARA – Ticaret Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde ‘uyuşturucu ile yakalanan Terörle Mücadele Derneği başkanı’ haberimizi gündeme taşıyan HEDEP’li vekil Mehmet Rüştü Tiryaki, “Lafa gelince vatan, millet, şehit, gazi, terörle mücadele. Gerçek hayatta uyuşturucu ile ticaret” sözleriyle iktidarın uyuşturucu ile mücadele politikasını eleştirdi. 

 

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Meclis Başkanlığı’na sunulan 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin görüşmeleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda devam etti. 

 

Komisyona sunulan Ticaret Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bütçe görüşmeleri esnasında söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Elîh Milletvekilli Mehmet Rüştü Tiryaki, Türkiye ile İsrail arasında ilişki ve ticaret hacmine dikkati çekti.

 

‘SAMİMİ DEĞİLSİNİZ’

 

Tiryaki, “Bir ülkeye terör, örgüt dedikten sonra en azından ticari ilişkilerinizi kesmeniz gerekmez mi? Ama soru sorun şu; bu sözlerinizde samimi değilsiniz. Hiç samimi olmadığınızı hepimiz biliyoruz. Bizler Filistin davasının haklı davasının her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Ama bir yandan çıkacaksınız ve milyon tane insanı Filistin için toplayıp, ‘İsrail devletine, ‘terör devleti’ diyeceksiniz, ‘Filistin halkının yanındayız’ diyeceksiniz ama hiçbir adım atmayacaksınız. Bu nedenle hiç samimi olmadığınızı düşünüyoruz” diye konuştu.

 

‘İHALESİZ VE PAZARLIKSIZ’

 

Dünyada deniz yoluyla yapılan ticaret hacminin diğer yollar ile yapılan ticaret hacmine göre çok yüksek olduğunu belirten Tiryaki, Türkiye’nin deniz ticaretinde kullandığı limanlar ile yaşanan yolsuzluklara ve usulsüzlere değindi. 

Tiryaki, “İhalesiz, herhangi bir pazarlık yapılmadan sadece bir kanun maddesi ile bu ülkenin kaynakları, limanları birilerine nasıl peşkeş çekiliyor burada kayda geçirmek istiyorum. Antalya Limanı, 1998 yıllında özelleştirildi. İşletme hakkı 2028 yıllına kadar Katarlı bir şirkete verildi. Bu anlaşma 2047’ye kadar sürecekti. Ancak bu kanun AYM tarafından iptal edildi. Alanya Limanı ile ilgili de AYM iptal kararı verdi. Bu limanlar pazarlıksız ve ihalesiz bir şekilde verilmişti. Yine Hopa Limanı 2046 yılına kadar, İstanbul Salı Pazarı Limanı, Galata Port Doğuş Grubuna 2062 yılına kadar ihalesiz ve pazarlıksız verilmiş olacaktı” dedi.

 

TUTUKLANAN DERNEK BAŞKANINI HATIRLATTI

 

Benzer durumdaki diğer limanlarla ilgili bilgiler verip Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a seslenen Tiryaki, “Bu konu ile ilgili bakışınız nedir? Siz de bu limanların pazarlıksız ve ihalesiz bir biçimde bu şekilde devredilmesini doğru buluyor musunuz? Politikalarınızda böyle bir plan var mı?” diye sordu. 

 

Türkiye’ye deniz yoluyla sokulan uyuşturucuya da değinen Tiryaki, MA’nın dün abonelerine servis ettiği, Amed’te 50 kilo uyuşturucu ile yakalanan Terörle Mücadele ve Vazife Kahramanları Şehit ve Gazi Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Şahin Aslan’ı anımsattı. 

 

Tiryaki, uyuşturucu ile yakalanan dernek başkanı üzerinden AKP’yi suçlayıp “Lafa gelince vatan, millet, şehit, gazi terörle mücadele. Gerçek hayatta uyuşturucu ile ticaret. Memleketin durumu böyle. Bunların hepsinin bürokratlarınız ile ilişkileri var” dedi. 

 

MHP MÜDAHELE ETMEYE ÇALIŞTI

 

Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanvekili MHP’li İsmail Faruk Aksu’nun, sözlerini sürdüren Tiryaki’ye müdahale etmek istemesi üzerine tartışma çıktı. 

 

Sözlerini sürdüren Tiryaki, “Gidin Diyarbakır aileleri yanında bu insanları görürsünüz. Sorun şu; kamu bir biçimde insanlara yol veriyor. Yoksa bu kadar pervasız bir biçimde böyle yapmazlardı. 4,9 ton uyuşturucu Kolombiya’da ele geçirildi. Bu uyuşturucu İstanbul’a gelecekti. İstanbul polisi bu uyuşturucunun alıcısı olan şirketin sahibini 16 ay sonra gözaltına aldı. Ondan sonra ne oldu bilmiyoruz. Serbest bile bırakılmış olabilir. Bu şekilde uyuşturucu ile mücadele olabilir mi? Piyasa değeri 265 milyon dolar olan bir uyuşturucudan bahsediyoruz. 7 buçuk milyar TL. Limanlar kevgire dönmese, gümrük kontrolleri bu kadar zayıf olmazsa böyle olur mu? 8 bin km öteden Türkiye’deki limanlara getirilir miydi?” ifadelerini kullandı.

 

UYUŞTURUCU MERKEZİ

 

Getirilen uyuşturucunun Orta Doğu’ya pazarlandığını söyleyen Tiryaki, “Uyuşturucu bu ülkede bırakın üniversiteleri, liseleri ortaokul ve ilkokulların bahçelerine kadar yayılmış durumda. Anadolu kentlerinin en büyük sorunları arasında uyuşturucu geliyor. Bu ülkenin geleceği, çocuklarımızın geleceği çalınıyor. Bu konuya özel bir hassasiyet gösterin. Türkiye dünyanın uyuşturucu merkezi haline geldi. Demek ki kamu otoritesinin bu konuda zaafı var. Kamunun içinde birileri bu işlere aracılık ediyor” dedi. 

 

‘SORUMLULUĞUNA ORTAKSINIZ’

 

Tiryaki, Türkiye’nin aynı zamanda uyuşturucu baronlarının üssü haline de geldiğini ifade etti. Tiryaki, “Kendi ülkelerinde yaşamak yerine Türkiye’de daha iyi koşullarda yaşayacakları düşünüyor olmalılar ve kimsenin onlara karışmayacağını düşündükleri için bu ülkede bu kadar rahat yaşıyorlar. Bu büyük bir sorundur. Bu sadece hükümetin değil hepimizin sorunudur. Bu konuda almadığınız her önlem ülkeye giren kilogram sorumluluğuna ortaksınız” diye konuştu. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version