Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tahliyeleri engellenen tutsaklar için açıklama: Hukuksuzluk hakim kılınıyor


 

İSTANBUL – Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi, yaptıkları açıklama ile sudan gerekçelerle infazları yakılarak tahliyeleri engellenen tutsaklara dikkat çekti. TDİ Eş Sözcüsü Abdulmelik Yalçın, “Hukukun hiçbir biçimde işlemediği bir düzen hakim kılınmaya çalışılıyor” dedi. 

 

Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), cezaevlerindeki İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) tarafından tahliyeleri engellenen tutsaklar Ali Şen, Dilan Oynaş ve Hatice Çalıhan için İnsan Hakları Derneği (İHD)İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Tutsakların ailelerinin de katıldığı açıklamaya, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) Eşbaşkanı Dilek Demir Sönmez ile dernek yöneticileri de destek verdi.

 

“İnfaz yakmalara son” pankartının asıldığı toplantıda açıklamayı TDİ Eş Sözcüsü Abdulmelik Yalçın yaptı.

 

TAHLİYESİ 26 AYDIR ENGELLENİYOR

 

Açıklamadan önce toplantıda konuşan Dilan Oynaş’ın babası Vahap Oynaş, kızının tahliyesinin 26 aydır engellendiğini belirterek, verilen kararların hukuksuz olduğunu dile getirdi. Baba Oynaş, “İmralı Cezaevi’nde bulunan Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit tüm cezaevlerine yansıyor. Biz de Adalet Bakanlığı’na ve tüm siyasi partilere çağrıda bulunuyoruz; bu infaz yakmaları durdurmaları gerekiyor” dedi.

 

‘PİŞMANLIK’ DAYATMASI 

 

Ardından açıklamayı okuyan TDİ Eş Sözcüsü Abdulmelik Yalçın, infazlarını tamamlayan tutsakların tahliyelerinin cezaevi yönetimlerinin keyfi kararlarıyla engellendiğini söyledi. Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutulan ve 24 Ekim’de tahliye olması gereken Ali Şen’in “Pişman mısın?” ve “Siyasal çalışmalara devam edecek misin?” sorularıyla  pişmanlık dayatmasına maruz kaldığını belirten Yalçın, neticede ise keyfi ve hukuksuz bir kararla tahliyesinin 6 ay engellendiğini kaydetti. 

 

Ankara Sincan Kapalı Kadın Cezaevi’nde tutulan gazeteci Dilan Oynaş’ın tahliyesinin 4’üncü kez engellendiğini belirten Yalçın, “Gazeteci olan Dilan Oynaş, 26 Nisan 2022 tarihinde tahliye olacaktı. Ancak İdare ve Gözlem Kurulu’nun hazırladığı rapor nedeniyle infazı yakıldı. 21 Temmuz 2022’de ikinci kez kurula çıkan Oynaş, bu kez de dayatılan ‘pişmanlığı’ kabul etmediği için infazı yakılarak ve tahliyesi 6 ay uzatıldı. 21 Ocak’ta üçüncü kez toplanan İdare ve Gözlem Kurulu, Oynaş’a verilen disiplin cezasını gerekçe göstererek tahliyesini engelledi. Son olarak 27 Mart’ta toplanan kurul, bir kez daha ‘pişmanlık’ dayatmasını kabul etmediği için Oynaş’ın tahliyesini engelleyerek 6 ay daha uzattı” diye belirtti. 

 

‘CEZALANDIRMA ARACI’

 

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Hatice Çalıhan’ın 13 yıldır tutsak olduğunu ve 3 Haziran’da infazını tamamlamasına rağmen tahliye edilmediğini hatırlatan Yalçın, şöyle devam etti: “Çalıhan’ın tahliyesi, ‘Okur yazar olmayıp, eğitimi ile ilgili herhangi bir eğitim programına dahil edilmediği’ iddiasıyla yakıldı. 2021 yılı başında yürürlüğe giren yasayla hapishanelerde oluşturulan kurullar, politik tutsakların infazlarını yakmak için bahaneler üretiyor. Her gün bir yenisine tanık olduğumuz onlarca örnek var ki; disiplin soruşturmaları ve infaz yakmalar artık sudan bahanelerin birer gerekçesi olarak tutsaklar üzerinde birer cezalandırma aracına dönüştü, dönüşmeye de devam ediyor. Hapishanelerde her türlü baskı, tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamalarını arttıran devlet, infaz yakma politikası ile açık ki içeri girenin dışarı çıkamadığı, hukukun hiçbir biçimde işlemediği bir düzeni hâkim kılmaya çalışıyor.”

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version