Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Syriza’dan dokuz vekil daha istifa etti: ‘Yeni parti kurabilirler’

Syriza'dan dokuz vekil daha istifa etti: 'Yeni parti kurabilirler'


Komşu Yunanistan’da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak’ta (Syriza), ağır seçim yenilgisi sonrası yeni lider Stefanos Kasselakis’e tepki olarak başlayan bölünme sürüyor. Eski maliye bakanı Öklid Çakalotos’un liderliğindeki ‘Şemsiye’ grubunun Kasselakis’i sağ eğilimli popülizmle suçlayıp partiden ayrılması sonrası dokuz vekil daha partiden istifa kararı aldı.

HANGİ VEKİLLER İSTİFA ETTİ?

Syriza iktidarında bakanlık yapmış isimlerin de aralarında bulunduğu dokuz milletvekili, parti sekreterliğine gönderdikleri mektupla istifa kararlarını açıkladı. Efi Ahçioğlu, Sia Anagnostopulu, Nasos İliopulos, Dimitris Canakopulos, Meropi Cufi, Theano Fotiu, Aleksis Hariçis’in yanı sıra Hüseyin Zeybek ve Özgür Ferhat da partiden ayrıldı.

‘PARTİNİN YENİ LİDERİ SORUNUN SİYASİ ÖZÜNÜ KAVRAMIYOR’

Milletvekilleri açıklamada, mayıs ve hazirandaki genel seçimlerin muhafazakâr Yeni Demokrasi Hareketi’ni güçlü bir biçimde iktidara getirdiğine dikkati çekerek, ülkedeki siyasi eksenin sağa ve aşırı sağa kaydığı uyarısında bulundu.

“Syriza bir parçalanma krizi yaşıyor” denilen açıklamada, Kaselakis’in çelişkili tutumlar sergilediği ve sol ilkelerden ideolojik olarak uzaklaştığı eleştirisi getirildi. Açıklamada, “Partinin yeni lideri ve lider kadrosu sorunun siyasi özünü kavrayıp tartışmayı reddediyor” denildi; Kaselakis için “Demokratik şekilde seçildi ancak antidemokratik şekilde yoluna devam ediyor. Partiyi parçalıyor” değerlendirmesi yapıldı.

SYRIZA: TARİH YARGILAYACAK

Syriza ise dokuz vekilin Kasselakis’in liderliğini kabul etmemesine tepki göstererek “Onları tarih yargılayacak” açıklaması yaptı. Yazılı açıklamada, istifanın parti kurullarının dışında, siyasi bir tartışma ve somut bir anlaşmazlık da olmadan geldiği savunularak, “Şu açık ki, bugün Haziran 2023’te listelerinden seçildikleri partiden ayrılanlar tek ‘anlaşmazlığı’, genel başkanın aday gösterildiği parti için seçimlerin sonuçları ve on binlerce Syriza üyesinin demokratik kararı ile yaşıyorlar” denildi. Syriza,”Şu soru hâlâ yanıtsız: Onları, halkın verdiği yetkiye saygısızlık etmeye yönlendiren sebepler ve amaçlar neydi? Bunu tarih yargılayacak” ifadelerini kullandı.

‘YENİ PARTİ KURABİLİRLER’

Syriza, Haziran 2023’te düzenlenen genel seçimlerde 300 sandalyelik mecliste sadece 47 milletvekili kazabilmişti. İki milletvekilinin kasım başında partiden ayrılması ve bu son kopuşla birlikte, partinin sandalye sayısı 36’ya düştü.

Reuters ajansı, Syriza’dan ayrılan vekillerin bir meclis grubu kurabilecek sayıda olduğunu, önümüzdeki sene düzenlenecek Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde de yeni bir kurabileceklerini belirtti.

NİÇİN ELEŞTİRİLİYOR?

Kaselakis, seçim yenilgisi sonrası eylülde yapılan başkanlık seçimlerinde en yakın rakibi Ahçioğlu’nu geride bırakarak liderlik koltuğuna oturmuştu. Ancak aday olmadan önce partiyle hiçbir bağlantısı bulunmaması, geçmişte ABD’de yaşamış eski bir Goldman Sachs çalışanı ve gemi sahibi olması, ayrıca ideolojisinin genel olarak belirsiz bulunması gibi sebeplerle parti içinde eleştiriliyordu. Syriza içinde bazı isimler Kasselakis’i, ABD’nin eski başkanı Donald Trump ve İtalya’daki popülist Beş Yıldızlı partinin kurucusu komedyen Beppe Grillo’ya da benzetmişti.

ÇİPRAS’IN DAVETİYLE ADAY OLDU

Daha önce milletvekilliği veya bakanlık görevinde bulunmayan Kaselakis, parti ile 2021’de tanışmıştı. Kaselakis, Syriza’yı 2015’te iktidara taşıyan eski lideri Aleksis Çipras’ın davetiyle Mayıs ve Haziran 2023 genel seçimlerinde milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti.

Matematikteki başarısı dolayısıyla tam burslu öğrenci olarak 14 yaşında ABD’ye göç eden, finans, ekonomi eğitimi alan 35 yaşındaki Kaselakis bir süre Goldman Sachs’ta çalışmış ve ardından deniz taşımacılığı alanında kendi firmasını kurmuştu.

ELEŞTİREL VEKİLLERE İHRAÇ GİRİŞİMİ

Kaselakis, 23 Ekim gece yarısında sosyal medyada açıklama yaparak, Partinin en eski üyelerinden olan ve iktidarları döneminde farklı bakanlık görevlerinde bulunan Panos Skurletis, Dimitris Viças ve Nikos Filis’in beş yılı aşkın süredir televizyon kanallarına verdikleri demeçlerde Syriza’ya muhalefet ettikleri gerekçesiyle partiden ihracını istemişti. Pepi Perka ve Öklid Çakalotos da kasımda SYRIZA’dan ayrılmaları sonucu parti meclis grubu dışında kalmıştı.

Syriza Selanik Gençlik Kolları’ndan 20 Kasım’da yapılan yazılı açıklamadaysa, Kaselakis’in bazı milletvekillerini partiden ihraç etmesi, önemli pozisyonlara liyakatsız kişileri ataması ve partinin İsrail yanlısı açıklamalar yapmasına tepki gösterilmişti. Açıklamada, üyelerin “çoğunluğunun” partiden ayrılma kararı aldığı belirtilmişti.

Temmuz 2019’daki genel seçimde yüzde 31,53 oyla ana muhalefete yerleşen SYRIZA, her ne kadar bu konumunu korusa da oy oranında önemli düşüş yaşanmıştı. Mayıs 2023 genel seçiminde yüzde 20,07 olan oy oranı 25 Haziran’daki sonuçlarla yüzde 18’in altına düşmüştü.

Syriza son anketlere göre de, sosyalist PASOK’un gerisine düşerek üçüncü sıraya geriledi. (DIŞ HABERLER, AA)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version