Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sierra Leone’de kışla saldırısı ve hapishane baskınının ardından sokağa çıkma yasağı

Sierra Leone'de kışla saldırısı ve hapishane baskınının ardından sokağa çıkma yasağı


– BBC, Sierra Leone’de kimliği belirsiz silahlı kişilerin başkent Freetown’da başkanlık konutunun yakınındaki bir askeri kışlaya saldırması ve silah seslerinin yükselmesinin ardından, Central Padema Road hapishanesindeki tutukluların serbest kaldığını duyurdu.

Reuters’e isminin gizli kalması kaydıyla konuşan üst düzey bir yetkili, Freetown’daki merkezi hapishanenin açık olduğunu ve bazı mahkumların kaçtığını söyledi.

2 BİNDEN FAZLA MAHKUM BULUNUYORDU

ABD Dışişleri Bakanlığı raporuna göre, 324 mahkumu barındıracak şekilde tasarlanan hapishanede 2019’da 2 binden fazla mahkum bulunuyordu.

Kaç kişinin kaçtığı belli değil, ancak sosyal medyada paylaşılan videolarda çok sayıda kişinin cezaevi bölgesinden kaçtığı görülüyor ve arka planda silah sesleri duyuluyor.

DURUM KONTROL ALTINDA MI?

Hükümet, kimliği belirsiz silahlı kişilerin Freetown’daki Wilberforce askeri kışlasına saldırıp cephaneliğe girmeye çalışmasının ardından derhal sokağa çıkma yasağı ilan ettiğini açıkladı.

Hükümet açıklamasında “güvenlik güçlerinin durumu kontrol altında tuttuğu” dile getirildi. Enformasyon Bakanlığı, Batı Afrika ülkesinin halkına evde kalmalarını “kuvvetle” tavsiye etti.

Devlet Başkanı Julius Maada Bio, “ülkede sükunetin sağlandığı ve silahlı kişilerin tamamını bulmak için insan avı başlatıldığına” dair açıklama yaptı.

BBC’nin Freetown muhabiri Umaru Fofana ise kentte hâlâ karışıklığın yaşandığını belirtti.

‘SİERRA LEONE’Yİ TEMİZLEME’ SLOGANLARI

Fofana, ele geçirilen bir polis aracında ağır silahlar taşıyan askerlerin yanından geçtiğini, “Sierra Leone’yi temizleme” sloganları atanlar gördüğünü söyledi.

Reuters muhabiri de Freetown’un kışla yakınındaki boş sokaklarında ara sıra silah seslerinin duyulabildiğini aktardı.

Haberde askeri kıyafetli maskeli adamlardan birinin, araçla uzaklaşmadan önce, “Bu toplumu temizleyeceğiz. Neyin peşinde olduğumuzu biliyoruz. Biz normal işlerini yapması gereken sıradan sivillerin peşinde değiliz” dediği aktarıldı.

TARTIŞMALI SEÇİMLERDEN SONRA ÜLKE KARIŞTI

Sierra Leone’de haziran ayında düzenlenen seçimlerin ikinci tura kalmasından az farkla dönülmüş ve Julius Maada Bio yeniden devlet başkanı seçilmişti. Tartışmalı seçimin sonucu ana muhalefet adayı tarafından reddedilmişti. Maada Bio, ağustos ayında altı polis memurunun ve en az 21 sivilin ölümüyle sonuçlanan hükümet karşıtı protestoların hükümeti devirmeye yönelik bir girişim olduğunu söylemişti. Çok sayıda asker tutuklanıp devlet başkanına darbe planlamakla suçlanmıştı.

ECOWAS VE ABD’DEN TEPKİ

Son olayların ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Sierra Leone’de bazı kişilerin “silah edinme ve anayasal düzeni bozma” girişimini kınadı. ABD’nin Freetown Büyükelçiliği bu tür eylemlerin “haklı olmadığına” dair açıklama yaptı.

BÖLGEDE 4 YILDA 8 ASKERİ DARBE

Batı ve Orta Afrika’da 2020’den bu yana 8 askeri darbe yaşandı. Son dönemde Sierra Leone’nin komşusu Gine dahil Batı ve Orta Afrika’daki bir dizi ülke, darbe sonrası askeri yönetim altına girdi. (BBC, Reuters, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version