Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

SAVAŞ SUÇU KANITLANDI | Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in ‘beyaz fosfor’ bombası kullandığını belgeledi

İsrail ‘savaş suçu’ işliyor; “Gazze’de fosforlu bomba kullanılıyor” iddiası

İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırılarında yasaklı olan ‘beyaz fosfor’ bombası kullandığı delilleriyle ortaya kondu. Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarında beyaz fosfor kullandığına dair kanıtları paylaştı.

Uluslararası Af Örgütünden yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in 16 Ekim’de ‘sivil ayrımı gözetmeksizin’ Lübnan’ın sınır hattındaki Dahayra beldesine yaptığı saldırının hukuka aykırı olduğu için savaş suçu olarak soruşturulması gerektiği bildirildi. Açıklamaya göre, İsrail’in Lübnan’a düzenlediği bombardımanlarda şu ana kadar en az 4 sivil ve 48 Hizbullah üyesi öldürüldü. Açıklamada, beyaz fosfor kullanımının uluslararası insancıl hukuk kapsamında sınırlandırıldığı hatırlatıldı. Şu ifadeler kullanıldı: “Her ne kadar yasal kullanımları olsa da neden olduğu yangın ve dumanın yayılma olasılığının yüksek olması nedeniyle asla sivil yerleşim alanlarına veya sivil altyapıya yakın bir yere ateşlenmemelidir. Siviller ve sivil nesneler ile savaşçılar ve askeri hedefler arasında ayrım yapmayan bu tür saldırılar ayrım gözetmez ve dolayısıyla yasaktır.”

ATILDIĞI ALANDA YANGIN ÇIKARIYOR

Açıklamada, çoğunlukla yoğun bir duman perdesi oluşturmak ve hedefleri işaretlemek için kullanılan yangın çıkarıcı bir madde olan beyaz fosforun, havaya maruz kaldığında son derece yüksek sıcaklıklara ulaştığı ve genellikle atıldığı alanda yangın başlattığı aktarıldı.

Beyaz fosforun insanlarda solunum hasarı, organ yetmezliği ve tedavisi son derece zor olan ve suyla söndürülemeyen yanıklar dahil korkunç yaralanmalara yol açtığı bildirilirken, bu silahın kullanımı sonucu vücudun sadece yüzde 10’unu etkilese bile genellikle ölümcül sonuçları olduğu vurgulandı.

LABORATUVARDA YAPILAN TESTLERLE DOĞRULANDI

Uluslararası Af Örgütünce incelenen delillerin, İsrail’in sivillerin yaşadığı bir bölge olan Dahayra’ya düzenlediği saldırılarında beyaz fosfor kullandığını gösterdiği ifade edilen açıklamada, “Uluslararası Af Örgütü Kriz Kanıt Laboratuvarı, 16 Ekim’de Dahayra’ya beyaz fosfor mermisinin kullanıldığını gösteren video ve fotoğrafları doğruladı.” bilgisine yer verildi. Açıklamada, Örgüte bağlı araştırmacıların, teyit için Dahayra Belediye Başkanı’nın yanı sıra bir belde sakini, bir ilk yardım görevlisi ve yaralı sivillerin tedavi gördüğü hastanede çalışan bir acil servis doktoru ile görüştüğü belirtildi.

Ekibin, 10-16 Ekim’de Dahayra ile sınır beldeleri Al-Mari ve Aita al-Chaab’a yönelik saldırılarda da beyaz fosfor kullanıldığını gösteren ikna edici kanıtlar topladığı; bu saldırıların video ve fotoğraflarını doğruladığı kaydedildi. Açıklamada, beyaz fosforun, kullanıldıktan haftalar sonra bile oksijene maruz kaldığında tekrar alev alabildiği vurgulandı.

BU BİR SAVAŞ SUÇU OLARAK SORUŞTURULMALIDIR

Beyaz fosforun sivillerin yaşadığı bölgelerde asla kullanılmaması gerektiği ifade edilen açıklamada, “Dahayra’da sivillerin yaralanmasına ve sivil nesnelerin zarar görmesine neden olan bu saldırı, ayrım gözetmeyen ve dolayısıyla hukuka aykırı bir saldırıdır. Bu bir savaş suçu olarak soruşturulmalıdır.” ifadesi vurgulandı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail’in Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullandığını duyurmuştu. HRW’den yapılan açıklamada, “İsrail, Gazze ve Lübnan’daki askeri operasyonlarında beyaz fosfor kullanarak sivilleri ciddi ve uzun süreli yaralanma riskiyle karşı karşıya bıraktı.” ifadesine yer verilmişti.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version