Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Politika faizi 6 ayda yüzde 40’a çıkarıldı; suçlu kim?

Politika faizi 6 ayda yüzde 40’a çıkarıldı; suçlu kim?


YUSUF DERELİ | HABER İNCELEME

Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin de üzerinde bir kararla politika faizini yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkardı. Politika faizinde yıllık bileşik faiz yüzde 49 seviyesine yükseldi. Türkiye 2021’den bu yana ilk kez pozitif reel faiz bölgesine geçmiş oldu. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Kurul dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır.” ifadeleri dikkat çekti.

Söz konusu cümleler politika faiz artışlarının sonuna gelindiğine işaret ediyor. Ekonomistlere göre aralık ayında da belki 250-300 baz puanlık bir artış söz konusu olabilir. Fazlası mümkün gözükmüyor. ‘Ekonomist’ olduğunu iddia eden Erdoğan’ın da daha fazlasına tahammül etmesi pek mümkün değil… Gelecek yıl piyasaların enflasyon beklentisi de yüzde 44 civarında.

Neredeyse bütün ekonomistlere göre yeni ekonomi yönetimi eskisine oranla çok daha doğru işler yapıyor ve daha rasyonel adımlar atıyor. Politika faizini yüzde 8,5’tan aldılar; yüzde 40’a kadar çıkardılar. Hem de altı ayda!

Bir ülkede faizlerin yüzde 40’a çıkarılması sevinilecek bir şey değil; zira faizlerin yükselmesi demek ekonominin soğuması, borçlanma maliyetinin artması, yatırımların riskli hale gelmesi demek. Kredi faiz oranlarının yüzde 40’ları aştığı bir ortamda kim yatırım yapmak ister?

Ancak MB bu adımları atmaya mecbur bırakıldı…

Bugün enflasyon patladı ve politika faizi yüzde 40’a kadar çıkarıldıysa bunun tek bir sorumlusu var; Tayyip Erdoğan…

Murat Çetinkaya, Temmuz 2019’da MB başkanlığından alındığında faizler yüzde 24’tü… Enflasyon ise yüzde 19,9. Erdoğan, ‘faiz sebep, enflasyon sonuç’ tezini ispatlamak için politika faizlerinin indirilmesi talimatını verdi. Çetinkaya buna direndi. Bu nedenle görevden alındı. “Laf dinlemiyordu, görevden aldık.” dedi, Çetinkaya’yı hedef gösterdi.

Yerine getirilen Murat Uysal, tarihin en fazla faiz indiren MB başkanı oldu. Faizi 12 puan indirdi. Ancak ekonomi tepe taklak oldu. MB’nın rezervleri eridi, enflasyon patladı. Onun ömrü de uzun sürmedi ve koltuğunu Naci Ağbal’a bıraktı. Ağbal ise faizleri yüzde 19’a kadar yükseltti. Doğru işler yaptı ancak o da bir gece yarısı kararnamesiyle görevden alındı ve yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi.

Şahap Kavcıoğlu da Erdoğan’ın talimatıyla faizleri yüzde 19’den yüzde 8,5’e kadar çekti. ‘Ben talimatlara uyar koltuğumu korurum’ dedi. Ancak enflasyon daha da azdı ve resmi verilere göre bile yüzde 85’leri gördü.

Bunun üzerine çaresiz kalan rejim önce Mehmet Şimşek ekonominin başına getirdi, ardından Hafize Gaye Erkan MB’na atandı.

Faizler 6 ayda yüzde 40’a kadar çıkarıldı.

Yüzde 24’e, hatta yüzde 19’a tepki göstererek bir gece yarısı kararnamesiyle Murat Çetinkaya ve Naci Ağbal’ı görevden alan Erdoğan, 6 ayda faizleri yüzde 8,5’ten yüzde 40’a kadar çıkaran Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan’a ‘tek’ laf edemiyor…

Edemiyor çünkü çaresiz… Kasa tam takır…

Ne diyordu Tayyip Erdoğan 21 Nisan 2023’de meydanlarda yaptığı konuşmasında; “Bu kardeşiniz iktidarda olduğu sürece faiz yükselemez, faiz devamlı düşecektir.”

Erdoğan bunu söylediğinde politika faizi yüzde 8,5’ti, bugün yüzde 40! Erdoğan’dan ‘çıt’ yok!

17 Kasım 2021’deki konuşmasında ise aynen şunları söylemişti: “Bakın tekrar açık, net söylüyorum: Arkadaşlar, faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Şunu bir defa bilmemiz lâzım. Bu konuda nass (dinin hükümleri) ortada. Nass ortada olduğuna göre, sana bana ne oluyor?”

Dinin hükümleri artık geçersiz mi?

Bir kişinin kişisel kaprisleri ve saplantısı nedeniyle koca bir ülke açlığa ve yoksulluğa mahkum oldu. Enflasyon patladı, insanlar ev kiralarını bile ödeyemez hale geldi ancak kimseden hesap sorulamıyor.

Hiç kimse, “Ekonominin sorumlusu benim ben!” diye meydanlarda höyküren Erdoğan’a, “Madem bu faizleri artıracaktınız, bütün dünyada enflasyonist bir rüzgar eserken neden indirim rallisine başladınız? Halkı neden bile isteye yoksulluğa sürüklediniz? Enflasyonu neden patlattınız? Madem enflasyonun sebebi yüksek faiz, o zaman neden 6 ayda politika faizini yüzde 8,5’tan yüzde 40’a çıkardınız?” diyemiyor…

Bütün yetki onda ama asla sorumluluk almıyor; sanki bütün bu yaşanan sefaletin sorumlusu Erdoğan değilmiş gibi yapıyoruz! Sanki Erdoğan hiç, “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur. Faizler düşünce enflasyonda düşecek, göreceksiniz!” dememiş gibi davranıyoruz…

Memleket koca bir tiyatro sahnesi ve bizler de içindeki figüranlar gibiyiz!

Sahne ne zaman kapanacak, hep birlikte göreceğiz…

 

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version