Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un misafiri olarak Berlin’de bulunan Yunan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ikili ilişkileri ve bölgesel konuları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Aralık ayında Yunanistan’da ağırlamak istediğini söyledi.
Başbakan Scholz ile buluşmasından önce, Konrad Adanauer Vakfı’nın düzenlediği bir toplantıya katılan Miçotakis, yaptığı konuşmada, “Ortadoğu’daki son krizden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’la iki kez görüştüm. İlişkilerimizi normalleştirmeye yönelik bir rota üzerinde anlaştık. Erdoğan’ın Hamas’la ilgili yorumlarına tamamen katılmıyorum ama bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Yunanistan’da ağırlamamak için bir neden değil” dedi.
“Zorlukları ele alarak olumlu bir gündem oluşturmak benim benimsediğim yaklaşımdır” şeklinde konuşan Miçotakis, Yunanistan ve Türkiye ilişkilerinin yanısıra, Avrupa Birliği ve Türkiye ilişkilerinin de ele alınması gerektiğini ifade etti.
Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Atina’da toplanacak
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı da Atina ile Ankara arasındaki 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının iki ülkenin anlaşmasıyla 7 Aralık’ta Atina’da düzenleneceğini duyurdu. İki liderinin buluşmasının bu toplantı kapsamında olabileceği belirtiliyor.
Scholz’den İsrail’e destek açıklaması
Alman ve Yunan başbakanlarının buluşmasında ise, ikili Avrupa ve güvenlik meseleleri hakkında görüş alışverişinde bulundukları belirtildi. Görüşme sonrasında iki lider basın toplantısında Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 17 Kasım’da Berlin’e gelecek olmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Scholz, Erdoğan’la Hamas konusundaki açıklamaları konusunu da konuşacağını belirtti.
Hamas’ın Almanya tarafından bir terör örgütü olarak tanımlandığını belirten Scholz, “İsrail’in Hamas’a karşı mücadele vermesini ve ortadan kaldırılmak istenmesi, sadece hakkı değil aynı zamanda görevi. Hamas’ın kendini toparlayıp, silah alarak İsrail’e yeniden saldırmasına müsaade edilemez. Bu yüzden bu durumda İsrail’i suçlamak manasızlıkdır. Ayrıca İsrail bir demokratik devlet. Bunu her fırsatta vurguluyoruz. İsrail, insan haklarına saygılı ve uluslararası yasaları dikkate alarak bir mücadele veriyor. Bunu bu görüşmemizde dile getireceğiz” dedi.
Olaf Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Cuma günü akşam yemeğinde ağırlayacak. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile de görüşecek.
Miçotakis ise basın toplantısında, son zamanlarda Yunanistan ve Türkiye arasında ilişkilerde olumlu gelişmeler yaşandığını belirtti.
Hükümetinin, AB ile Türkiye arasındaki göç anlaşmasının genişletilerek yenilenmesinden yana olduğunu söyleyen Başbakan, “Öncelikli hedefimiz insan tacirlerini engellemek olmalı. İnsanlar iki ülke arasındaki denizi aşmak için çok büyük tehlikelerle dolu bir yolculuk yapmak zorunda kalıyorlar. Bu insanların Yunanistan’a geçmesini engellememiz gerekiyor. Hedefimiz insan tacirlerinin, kimin Avrupa Birliği’ne gelebileceğine karar vermesini sonlandırmak olmalı” şeklinde konuştu.
Michel: “Gazze’deki trajediyi herkes görüyor”
Öte yandan dün akşam Berlin’de açıklama yapan Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları ile oluşan durumu “Herkes trajediyi görebiliyor” şeklinde tanımladı.
Hamas’ın sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını ve bunun bölgedeki durumu daha da zorlaştırdığını öne süren Michel, “Acilen insani yardım koridorları oluşturulmasına ihtiyaç var. Yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmesi için insani ara verilmesi gerekiyor” dedi.
Michel, İsrail askerleri ile Hamas arasındaki şiddetli çatışmalar nedeniyle faaliyetlerini devam ettiremez hale gelen Gazze’nin en büyük sağlık kuruluşu olan Şifa Hastanesi ile ilgili olaraksa, “Bölgede neler olup bittiğini değerlendirmek için henüz çok erken” diye konuştu.
AB Konseyi Başkanı Michel’in daveti üzerine Almanya Başbakanlığı’nda dün akşam düzenlenen yemeğe, Başbakan Scholz’un yanısıra Yunanistan Başbakanı Miçokatis, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Hristodulidis katıldı.
Toplantıyı değerlendiren Charles Michel, gündemi belirleyen konular hakkında, Berlin’de olduğu gibi daha sınırlı katılımlı toplantılar yoluyla görüş alışverişinde bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
Michel, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı kastederek, amacın zaten aynı görüşe sahip AB hükümet başkanlarını bir araya getirmek olmadığını, zıt fikirlerin tartışılması gerektiğini belirtti.
Orban, AB’nin genişlemesi ya da Scholz’un talep ettiği AB’de vergi ve dış politika kararlarında oybirliğinin kaldırılması konularında bir engel olarak görülüyor.