Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mêrdîn’de 25 Kasım etkinlikleri


MÊRDÎN – KESK Mêrdîn Kadın Meclisi, “çocuk istismarı” paneli düzenlerken, Mezopotamya Kültür Sanat Derneği de 25 Kasım kapsamında tiyatro düzenledi.

KESK Mêrdîn Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü kapsamında panel düzenledi. KESK’e bağlı sendika şubelerinin bulunduğu binada bulunan konferans salonunda gerçekleştirilen panelde “Çocuk İstismarı” ele alındı. 

İlk olarak Psikolog Siyamend Aslan söz alarak sunum yaparken, çocuk istismarının ne olduğu ve ne şekilde yaşandığı konularında bilgi verdi. Çocuk istismarının psikolojik, fiziksel ve cinsel olarak yapıldığını kaydeden Aslan, çocuk istismarının yüzde 70’e varan oranda çocuğun birinci derece yakınları tarafından uygulandığını kaydetti. Medyada çocuk istismarı konusunda özellikle fail yerine mağdurun özne haline getirilmeye çalışıldığını kaydeden Aslan, bunun yanlış olduğunu aksine failin teşhir edilerek, caydırıcı tutum alınması gerektiğini söyledi. Cezaların da artırılması gerektiğini ifade eden Aslan, mevcut durumda cezasızlığın bir politika halinde uygulandığını söyledi. 

‘EN BÜYÜK TEHLİKE İÇERİDE’

Ardından söz alan avukat Dilan Koç da, çocuk istismarının hukuki boyutunu ele aldı. Türkiye’de işlenen cinsel suçların yüzde 47’sinin çocuklara dönük olduğunu, mağdurların yüzde 90’ının faillerinin tanıdıkları kişiler olduğunu kaydeden Koç, “Bu nedenle en büyük tehlike dışarıda değil, ama içeride” dedi. İstismara uğrayan çocukların yüzde 30’unun yaşlarının 2 ile 5, yüzde 30’luk kısmının da 6 ile 10 yaş arasında olduğuna da dikkat çeken Koç, “Bu yaşlardaki çocuklar her ne kadar toplumda korunması gereken çocuklar iken ve toplum tarafından bu yaşlardaki çocuklara dönük yönelimler lanetlense de ne yazık ki, oranlara baktığımızda en fazla istismar edilen yaş aralığı bu yaşlar” dedi. 

TİYATRO ETKİNLİĞİ

Mezopotamya Kültür ve Sanat Derneği de, Qoser ilçesindeki binalarında 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla “Gölge Oyunu”nu ile birlikte kadına yönelik erkek şiddeti ve tecrit politikalarına dikkat çeken skeçler sergilendi. Çok sayıda kişinin izlediği oyunlar izleyicilerden beğeni topladı.

Oyunların bitiminde konuşan dernek sanatçılarından Sema Özel Asi, tüm izleyicilere teşekkürlerini sunarak, “Bizler de 25 Kasım dolayısıyla oyunlarımızda kadına yönelik şiddeti konu almak istedik. Dünyanın her yerinde kadınlar direniyor, mücadele ediyor. Erkek ve devlet şiddetine karşı yeni bir yaşam örmeye çalışıyor. Biz de oyunlarımızda bu şiddet ve bu şiddet karşısındaki kadın mücadelesini yansıtmak istedik” dedi.  

Program konuşmaların ardından sona erdi. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version