Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Media Matters, X’te Nazi içeriği takip eden reklam görüntüsü almak için algoritmayı manipüle etti’

Elon Musk duyurdu: Sosyal medya platformu X'te engelleme özelliği kalkacak


– Ekim 2022’de Twitter’ı (yeni adıyla X) “mutlak ifade özgürlüğü” sloganıyla satın alan ABD’li yüksek teknoloji devi Elon Musk, liberal örgütlerle arasındaki ihtilafların uzantısı olan reklam vericilerle krizde yeni bir aşamaya girdi.

Elon Musk’ın “Yahudilerin beyazlara karşı nefreti körüklediği ve azınlık sürülerinin göçünü desteklediğine” dair tartışmalı bir gönderiye katıldığını ifade etmesinin ertesi günü, kar amacı gütmeyen medya izleme örgütü Media Matters’ın “X’te Naziler ve Adolf Hitler’le ilgili gönderilerin yanında büyük markaların reklamlarının göründüğünü” iddia eden raporu yayımlandı. Bunun üzerine IBM, Apple, Disney gibi pek çok büyük Amerikan şirketi sosyal medya platformuna reklam vermeyi durdurmaya giderken, X de Media Matters’a iftira davası açtı.

Teksas Bölge Mahkemesi’nde açılan davada X tarafı Media Matters’a şu suçlamalarda bulundu:

– Bilerek ve kötü niyetli olarak, reklamları sanki platformda tipik X kullanıcılarının yaşadığı durummuş gibi nefret dolu materyallerin yanında tasvir etti.

– Reklamverenlerin ücretli gönderilerinin ırkçı ve Nazi yanlısı içeriklerin yakınında görüntülerini oluşturmak için platformdaki algoritmaları manipüle etti.

– Bu yan yana gelmeler, üretilmiş ve inorganik olduğundan son derecede nadir.

– Media Matters, bunu, aşırı uç içerik üreticilerini takip eden X hesaplarını ve X’in büyük reklamverenlerinin sahip olduğu hesapları kullanarak yaptı; bu da yan yana karşılaştırmalar üretmeyi amaçlayan bir beslemeye yol açtı. Media Matters, bunların ekran görüntüsünü aldı.

‘BÖYLE BİR ŞEY GÖREN TEK BİR GERÇEK KULLANICI YOK’

– IBM, Comcast ve Oracle reklamları, yalnızca bir izleyici için nefret dolu içerikle birlikte gösterildi, o izleyici de Media Matters’dı. X platformunun tek bir gerçek kullanıcısı bile bu tür içeriğin yanında IBM, Comcast veya Oracle’ın reklamlarını görmedi. Media Matters bunu yalnızca X’in algoritmalarını yukarıda açıklandığı gibi manipüle ederek başardı. Ve Apple’ın durumunda, 500 milyondan fazla aktif kullanıcıdan yalnızca 2’si, reklamı raporda söylenen aşırı uç içeriğin yanında gördü, o ikisinden en az biri Media Matters’tı.

‘AMAÇ, X’İ YOK ETMEK’

– Media Matters’ın raporu, X’e ve işine zarar verme niyetiyle, reklamverenleri platformdan uzaklaştırıp X’i yok etmek amacıyla X’teki tipik deneyimi kasten yanlış aktardı.

‘VERİ, MANİPÜLASYONU YENER’

X CEO’su Linda Yaccarino da “Veriler, manipülasyon veya iddialara karşı galip gelir. Manipüle edilmeyin. X’in yanında olun” paylaşımını yaptı.

MEDİA MATTERS: RAPORUMUZUN ARKASINDAYIZ

Media Matters ise raporunun arkasında durduğunu duyurdu. STK başkanı Angelo Carusone, “Bu, X’i eleştirenleri zorbalıkla susturmaya yönelik anlamsız bir dava. Media Matters raporunun arkasında duruyor ve mahkemede kazanmayı sabırsızlıkla bekliyor” dedi.

TEKSAS EYALETİ YÖNETİMİ’NDEN MEDİA MATTERS’A SORUŞTURMA

Buan karşılık Teksas Eyaleti Başsavcısı Ken Paxton, sözkonusu STK’nin X hakkındaki verileri manipüle ettiği iddialarından “son derece rahatsız” olduğunu söyleyerek ofisinin Media Matters hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Reuters’e göre Musk’ın Ekim 2022’de Twitter’ı 44 milyar dolara satın almasından beri platformun Amerikan reklam geliri, her ay önceki yılın aynı dönemine göre en az yüzde 55 azaldı.

‘ÇALIŞANLARDAN MALİ AÇIDAN SORUMLU DAVRANMALARI İSTENDİ’

Hal böyleyken, X CEO’su Linda Yaccarino’nun çalışanlardan “mali açıdan mümkün olduğunca sorumlu davranmalarını istediği” belirtildi.

ABD medyasının adı açıklanmayan X çalışanlarına dayandırdığı habere göre X CEO’su, bu yorumu, reklam gelirlerindeki kayıpla ilgili herkesin katıldığı bir toplantı sırasında yaptı. Yaccarino’nun, bir çalışanın yardım etmek için ne yapabileceklerini sorması üzerine bu yanıtı verdiği aktarıldı.

Buna göre Yaccarino “Sözleşmelerle uğraşıyorsanız, herhangi biriyle pazarlık yapıyorsanız, şunu bilin ki, (reklam alımlarındaki) ara, şirketteki her türlü harcamayla ilgili olduğundan, daha spesifik bir disipline ve çalışkanlığa neden olur” diyerek ekledi:

“Ve elbette şirkete yeni gelir getirmek için kafa kafaya verin.” (Reuters, Sky News, Sputnikglobe, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version