Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Liderler son sözlerini söyledi; Hollanda yarın sandık başında

Liderler son sözlerini söyledi; Hollanda yarın sandık başında


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Hollanda Temsilciler Meclisi’nde 150 milletvekilini belirlemek için 13,3 milyon seçmen 22 Kasım Çarşamba günü (yarın) sandık başında olacak. Seçim çalışmasının son gününde iktidara yakın partilerin lideri Hollanda devlet televizyonu NOS EenVandaag’da canlı yayında bir araya geldi.

Liberal Parti (VVD) lideri Dilan Yeşilgöz,  Özgürlük Partisi lideri (PVV) Geert Wilders, Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) lideri Pieter Omtzigt ve Yeşil Sol-İşçi Partisi Genel Başkanı Frans Timmermans ve Demokrat 66 Partisi lideri Rob Jetten, merak edilen konulardaki görüşlerini canlı yayında tartıştı. Tartışmayı stüdyoda yaklaşık 5 bin kişi izledi. Parti liderleri arasında zaman zaman gergin ve sert tartışmalar yaşandı.

Geçtiğimiz hafta sonu duyurulan anketlerde Özgürlük Partisi’nin yükselişte olduğu açıkça ortaya çıktı. Son seçim öncesinde aynı tabloyu gösteren yeni bir anket yayınlandı. Geert Wilders’in partisi, anket göstergesinde Dilan Yeşilgöz liderliğindeki VVD’nin önünde yer alıyor. Aynı zamanda Yeni Sosyal Sözleşme Partisi de seçmen kaybediyor.

287 bin Türk seçmen oy kullanacak

Hollanda’da yaşayan 480 bin Türkiye kökenli Hollanda vatandaşından 287 bini oy kullanma hakkına sahip. Farklı partilerden Türkiye kökenli adaylar da bulunuyor. Sıralamalarda ancak tercihli oylarda seçilecek adaylar da yer alıyor. Hollanda halkı 1918’den bugüne kadar 30. ulusal seçimi için oylarını kullanacak. Bu parlamento seçimlerine 26 parti katılıyor.

İstasyonlarda oy kullanılacak

Hollanda’da 352 belediye ve Karayip Hollandasında 3 özel belediyesi Bonaire, St. Eustatius ve Saba’da da seçim sandıkları kuruldu. Bunun yanında seçmenler 50 tren istasyonunda oy kullanabilecekler.

Utrecht Central, Bilthoven, Den Bosch, Hilversum, Leiden Central, Amsterdam Central, Amersfoort Central, The Hague Central, The Hague HS ve Groningen gibi büyük istasyonlarda ve ayrıca Gilze-Rijen, Meppel, Nijverdal ve Almere gibi istasyonlarda sandıklar kurulacak.

Oy vermek için kaydolan yurtdışında yaşayan Hollanda vatandaşlarının sayısı ise yaklaşık 95 bin. Bu, önceki seçimlerden çok daha fazla. 2021’de ise bu sayı 85 bin olarak açıklanmıştı. Yetki belgesile bir kişi kendisi ile birlikte 3 oy kullanma hakkına sahip.

Göç ve aile birleşimi kısıtlaması koalisyonu dağıtmıştı

Hollanda’da Mark Rutte liderliğindeki Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birliği (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Hristiyan Birlik Partisi (CU) tarafından oluşturulan dörtlü koalisyon hükümeti, göçmen politikalarıyla ilgili müzakerelerde anlaşmaya varamadığı için dağılmıştı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version