Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuzey ve Doğu Suriye’de 25 Kasım eylem takvimi açıklandı


HABER MERKEZİ – Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu, “Her türlü işgal ve şiddete karşı jin, jiyan, azadî” sloganıyla gerçekleştireceği 25 Kasım eylemlerinin takvimini açıkladı.

 

Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Hareketleri ve Örgütleri Ortak Eylem Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle hazırladıkları programa ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Kadınlara yönelik şiddete karşı cevabımız; kadınların iradesini baltalamaya, rollerini ötekileştirmeye, varlıklarını silmeye, onların büyük direnişlerine meydan okumaya çalışan ataerkil, otoriter ve kapitalist rejimlerin zihniyetine karşı sesimizi yükseltmek olacaktır” ifadeleri yer aldı. 

 

‘MİRABEL KARDEŞLER YOL GÖSTERİCİ’

 

Özgür bir yaşama kavuşmak ve meşru hakları etmek için mücadelelerinin devam edeceğinin kaydedildiği açıklamada, 25 Kasım’ın tarihine işaret edildi. Mirabel kardeşlerin 25 Kasım 1960 tarihinde dönemin zalimlerine karşı eşsiz bir mücadele verdiğinin vurgulandığı açıklamada, Mirabel kardeşlerin bugün tüm dünyada mücadele yürüten tüm kadınlara gerçek bir rol model, umut ve yol gösterici olduğu belirtildi.

 

‘EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜK ARTIYOR’

 

Erkek şiddetine karşı duran, faşizme ve işgale karşı mücadele eden tüm kadınların bu tür politikaları yıkabilecek güçte olduğunun altı çizilen açıklamada, “İran rejiminin ve tüm ülkelerin cezaevlerinde tecride, işkenceye ve kendilerine yönelik idam cezalarına karşı direnen tüm kadın siyasi tutukluları selamlıyoruz. Ataerkil sisteminin imhayı tırmandırdığını gördükçe, egemen erkek zihniyetinin hedeflerinden geri adım atmayacağı daha hızlı ve daha şiddetli bir şekilde kendini yeniden ürettiğini açıkça gösteren bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Buna karşı kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin de her ülkede arttığını görüyoruz” denildi. 

 

‘KADINLAR ÖZGÜRLÜKLERİ İÇİN ÖRGÜTLENİYOR’

 

Yaşanan çatışmalar ve savaşların kadınların acılarını daha da arttırdığına işaret edilen açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Kadınlara yönelik her türlü ihlal veya vahşi uygulamalara karşı mücadelemizin dönemini yeniliyoruz. Suriye, Irak, İran, Türkiye, Afganistan, Libya, Filistin gibi ülkelerde yürütülen savaşlarda kadınlar hâlâ her türlü şiddet ve adaletsizliğe karşı özgürlükleri için örgütleniyor, mücadele ediyor ve haklarını savunuyor. Kadınlar elde ettiği başarılara rağmen hâlâ kendilerine zarar vermek amacıyla hazırlanan birçok komploya maruz kalıyor. Suriye’de Baas rejiminin politikaları, Türk işgali ve onun çeteleri hâlâ kadın gerçekliği için tehdit oluşturuyor. Özellikle kadınlar işgal altındaki Efrin, Serêkanîyê, Girê Spi, Cerablus, Ezaz ve El Bab gibi bölgelerde neredeyse her gün baskı ve imha yöntemlerine maruz kalıyorlar.”

 

Açıklamada, 13-25 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikler de şöyle sıralandı: 

 

“* Ayın 14’ünden 19’una kadar komünlerde, köylerde, kamplarda ve kurumlarda seminerler verilecek.

 

* Ayın 18’inde Kadın Savunma Birlikleri, Cezîrê bölgesinde meşaleli yürüyüş yapacak.

 

* Erkeklere yönelik tüm alanlarda 3 gün eğitim düzenlenecek.

 

* Ayın 24’ünde dijital medyada hashtag kampanyası başlatılacaktır.

 

* Suriye ve Ortadoğu düzeyinde ve sosyal paylaşım sitelerinde toplantılar yapılacak.

 

* Kuzey ve Doğu Suriye’nin tüm bölgelerinde “Şiddete Yeter” adlı tiyatro gösterisi sunulacak.

 

* Jinwar’a bir dizi ziyaret gerçekleştirilecek.

 

* Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile ilgili tanıtım broşürleri yayınlanacak.

 

* Genç kadınlara yönelik bisiklet turu düzenlenecek, şiddet ve işgale karşı sloganlar atılacak.

 

* Hilala Zêrîn ayın 14’ünde Kuzey ve Doğu Suriye genelinde fotoğraf sergisi açacak.

 

* Her kadın hareketi ve örgütü kendi programına göre çeşitli etkinlik yürütecek.

 

* Kuzey ve Doğu Suriye’de Kantonlar düzeyinde toplu yürüyüşler düzenlenecek.”

 

Açıklama, “Jin jiyan azadî” sloganıyla sona erdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version