Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuzey ısınıyor, Finlandiya Rusya sınırını kapattı

Kuzey ısınıyor, Finlandiya Rusya sınırını kapattı

TARKAN TEKTEN | HELSİNKİ TR724

Finlandiya’nın NATO’ya katılımının ardından ABD ile Savunma İşbirliği Anlaşması DAC’ı imzalamak istemesi Rusya’yı kızdırdı. Rusya da buna karşılık Finlandiya’ya yönelik bazı yıpratıcı tedbirlere başvurmaya başladı.

Finlandiya’dan yayın yapan www.haberfin.com sitesinin haberine göre, Rusya pazar gününden beri Finlandiya’nın en işlek sınır kapılarından belgeleri olmayan Rusya ve Ukrayna dışında 3. ülke vatandaşlarının geçişine izin vermeye başladı. Finlandiya Hükümeti doğu sınırından ülkeye girmeye çalışan sığınmacılar ile ilgili olarak toplandı ve güvenlik tedbirlerini ele aldı. Toplantı sonunda Finlandiya Rusya arasındaki en işlek dört sınır kapısı İmatra, Niirala, Nuijama ve Vaalima’nın geçişlere tamamen kapatıldığı açıklandı. Karar cumayı cumartesiye bağlayan gece uygulamaya girdi ve 18 Şubat 2024’e kadar sürecek. Kuzey bölgelerindeki dört sınır kapısı ise şimdilik hizmet vermeye devam edecek.

Hükümet ortağı aşırı sağcı Gerçek Finler Partisi Lideri ve Başbakan Yardımcısı Riikka Purra önlemlerin yetersiz kalması durumunda diğer sınır kapılarının da kapatılabileceğini açıkladı. Kuzey bölgelerindeki sınır kapılarında henüz bir hareketlilik yok.

Rusya ile Finlandiya arasında 1340 km’lik bir kara sınırı bulunuyor.

Finlandiya Rusya sınırına dikenli tel örüyor

Finlandiya Rusya ile yaklaşık 1300 kilometrelik bir kara sınırına sahip. Yasa dışı geçişleri engellemek için Finlandiya sınırın bazı bölgelerine dikenli tel örmeye başladı.

Uzmanlar Rusya’nın resmi sınır kapılarından bu şekilde geçişlere izin vermesini Finlandiya’ya açık bir mesaj olarak değerlendiriyorlar. Sınır kapılarından eksik belgeli kişilerin geçişine izin veren Rusya’nın ülkeye yasadışı yollardan girmek isteyenleri engellemeyeceğine dair bir işaret olarak algılanması gerektiğini belirtiyor.

Sığınmacılar ara bölgede kalabilir mi?

Rusya, sığınmacıların geçişine izin vermeye devam ederse Finlandiya Sınır Muhafız Birlikleri sığınmacıların geçişini fiziki olarak engellemeye çalışacak. Sığınmacıların ara bölgede sıkışıp kalmasının mümkün değil. Finlandiya sınır kapılarını kapattığını ilan ettiği için ara bölgede kalanlar Rusya’nın sorumluluğunda oluyor. Ancak Finlandiya’nın bu olaya insani olarak kayıtsız kalmayacağı düşünülüyor.

Bisikletle geçişlere izin verilmiyor

Finlandiya’ya yaya olarak veya bisiklet ile girişlere izin verilmiyor. Ülkeye giriş yapmak için araç kullanmak gerekiyor.

Finlandiya göçmen akınına karşına hazırlıklara başladı ve Rusya sınırına yakın mülteci kamplarını boşalttı. Sınır kapılarına ulaşım için otobüsler gönderdi.

Rusya belgeleri eksik olanların geçişine izin vermiyordu

Rusya daha önceden eksik belgeleri olanların sınır geçişine izin vermiyordu. Finlandiya Savunma Bakanı Antti Häkkänen Eylül ayından beri 280 kişinin eksik belgelerle Finlandiya’ya geldiğini açıkladı.

Finlandiya’nın kamu yayın kuruluşu Yle bu sayının az olduğunu, küresel açıdan bir önem teşkil etmese de Litvanya, Polonya, Estonya ve Finlandiya gibi ülkelerin özellikle iç kamuoyunda rahatsızlıklara ve ciddi tepkilere neden olabileceğini belirtiyor. Rusya da zaten bunu amaçlıyor.

Finlandiya dost olmayan ülke kategorisinde

Finlandiya Rusya’nın dost olmayan ülkeler kategorisinde yer alıyor. Finlandiya Rusya’ya göre düşman NATO ittifakının üyesi aynı zamanda Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteğinde bulunuyor.

Rusya Estonya’ya karşı da göçmen kartını oynamaya başladı

Rusya perşembe gününden itibaren belgeleri eksik olan sığınmacıların Estonya’ya girişine de izin vermeye başladı. Ancak sınırı geçenler Estonya’ya iltica talebinde bulunmadıkları için geri çevrildiler.

Eston yetkililer gerekirse sınır kapılarını kısmen veya tamamen kapatabileceklerini açıkladı. Finlandiya’daki olayları takip ettiklerini ve koordineli çalıştıklarını da belirtti.

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version