Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

KULİS | En düşük emekli aylığı 10 bin TL mi olacak?

En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’ye yükseltilmesi teklifi komisyonda kabul edildi


AKP rejiminin en fazla mağdur ettiği kesimlerin başında emekliler geliyor. 22 yıllık AKP iktidarında emekliler resmen açlık ve yokluğa mahkum edildi. Edinilen bilgilere göre iktidar partisinde yeni yılda emekli maaşlarıyla ilgili çalışma başladı.

Gazete Pencere yazarı Nuray Babacan’ın bugünkü köşe yazısından aktardığına, kulislerde en düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılacağı iddia ediliyor. Babacan, konuyla ilgili yazısında, “Meclis’te yeni yılın bütçe çalışmalarının başlamasıyla birlikte gözler, emeklilere verilecek zamma çevrildi. Yüksek enflasyon nedeniyle altı ay boyunca her an artış yapılacak umuduyla oyalanan emekliler için ocak ayının bekleneceğini duyurmuştuk. İşte o vakit geldi ve kulislerde yapılacak zamma ilişkin bilgiler dolaşmaya başladı. Söylenen o ki, zam oranı yüzde 50 civarında olacak. En düşük maaş ise 10 bin lira olarak belirlenecek.” diyor.

Günümüz Türkiye şartlarında en düşük emekli maaşının 10 bin TL’ye tamamlanması hiç bir anlam ifade etmiyor. Zira enflasyon çok daha yüksek ve emeklilerin alım gücü yerlerde sürünüyor.

Hali hazırda en düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya tamamlanıyor.

2003 yılında 1,5 milyon olan çalışan ve iş arayan emekli sayısı 2023 itibariyle 5 milyona dayandı. Hatta aştığı bile söyleniyor. Devletten aldıkları maaşla geçinemeyen insanlar, 65-70 yaşından sonra yeniden çalışmak zorunda kalıyor.

Sendikaların raporlarına göre Türkiye’deki 14 milyona yakın emeklinin yüzde 80’inden fazlası ‘açlık’ sınırının altında maaş alıyor.

2002’de net asgari ücret 184 lirayken, en düşük emekli aylığı 252 liraydı… Yani en düşük emekli aylığı bile asgari ücretin üzerindeydi. Bugün ise asgari ücret 11 bin 402 lirayken, en düşük emekli aylığı sadece 7 bin 500 lira! Aynı oranla artmış olsaydı en düşük emekli maaşı bugün 15 bin 600 lira olacaktı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version