Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Konferans katılımcıları çözüm için İmralı’ya işaret etti


AMED – DBP’nin coşkulu konferansına katılanlar, Kürt sorununun çözümü için PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini vurguladı. 

 

Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) “Örgütlü toplumla özgür yaşamı kuralım” şiarıyla önceki gün Amed’te büyük konferansını gerçekleştirdi. Katılımcılar, konferansta önce çıkan başlıklardan biri olan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasıyla ancak Kürt sorununun çözüme kavuşabileceğine vurgu yaptı. 

 

‘DEVLET SUÇ İŞLİYOR’

 

Halkların Eşitlik ve Demokratik Partisi (HEDEP) Bazîd (Doğubayazıt) İlçe Eşbaşakanı Mehmet Cemil Koç, her tutuklunun aile ve avukatlarıyla görüşme hakkı olduğuna işaret ederek, “Devlet, Sayın Öcalan üzerinde tecritle yasalarını ihlal ederek, suç işliyor” dedi. Kürt sorununun çözümü için 2013 ila 2015 yılları arasında başlatılan sürece değinen Koç, “O dönem çatışmalar durmuştu. Ne asker ne gerilla yaşamını yitirmedi. Barış havası oluştu. İmralı kapıları açıldığı anda güzel şeylerin olacağını herkes gördü. Sürecinin bitmesiyle tecrit başladı. Tekrardan savaş başladı. Bir yerde savaş varsa ekonomi kriz vardır” dedi. “Öcalan’ının fikirleri sadece Kürtler için değil, tüm Ortadoğu halkları için önemlidir” diyen Koç, tecridin kaldırılması için mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı. Koç, “Çözümün tek yolu İmralı’dadır. Öcalan’ının fiziki özgürlüğü için mücadele etmeliyiz” dedi. 

 

‘MUHATAP SAYIN ÖCALAN’DIR’

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin Kürt halkına dönük olduğunu söyleyen Mehmet Çetin, “Sayın Öcalan ile görüşmeler kesilmesi sonrası Kürt halkı ve kurumlarına yönelik baskılar arttı. Bu politikalar ret ve inkar siyasetinin devamıdır. 40 yıldır devam eden bir savaş var. Artık ölüm ve katliamlara yeter demeli. Sorunlar baskı ve şiddetle çözülmez. Çözümün yolu demokratik bir ortamda olur. Kürt sorununun çözümü için muhatap Sayın Öcalan’dır. Bu güç ve irade Sayın Öcalan’da var” şeklinde konuştu. 

 

Riha’nın Xalfetî (Halfeti) ilçesinden kongreye katılan Ali Altun, Kürt sorununun Kürtlere haklarının verilmemesinden kaynaklandığını ifade etti. Altun, haklarını alana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

 

‘İMRALI DUVARLARI YIKILMALIDIR’

 

Adana’nın Ceyhan ilçesinden konferansa katılan Tahir Özdemir, Kürt sorunu çözülmeden Ortadoğu’da hiçbir sorunun çözülemeyeceğine işaret etti. “Kürt sorunun çözümü için muhatap bellidir” diyen Özdemir, şunları söyledi: “Çözüm süreci yürütüldüğü dönemde ne asker ne de gerillalar yaşamını yitirmedi. O dönemde çözümün muhatabı Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan olarak kendini gösterdi. Ancak çözüm süreci birilerinin çıkarlarına ters geldiği için yeniden savaş başlatıldı. Çözümün yolu İmralı kapıların açılmasından geçer. Sayın Öcalan şahsında bugün Ortadoğu tecrit altındadır. Filistin’de, Suriye’de ve Başûrê Kurdistan’da devam eden savaş tecritle bağlantılıdır. İmralı duvarları yıkıldığı an sadece Kürt sorunu değil, aynı zamanda Ortadoğu sorunu da çözülecek. Bu nedenle tüm sivil toplum örgütleri ve halk tecridin kaldırılması için güçlü bir mücadele ortaya koymalıdır.”

 

Amed’in Xana Axpar (Çınar) İlçe Eşbaşkanı Semra Akyüz de, şunları söyledi: “Kürt sorununun çözümü kesinlikle Sayın Öcalan ile mümkündür. Sayın Öcalan Kapitalist Modernite’ye karşı Demokratik Modernite fikrini geliştirdi. Fikirleri ve çözüm önerileri bugün dünyaya yayılarak, toplumlara yol gösteriyor. Tecridin kaldırılması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için ne bedel gerekiyorsa onu vermeliyiz. Tecridin kırılması demek kadınların, gençlerin ve Kürtlerin kazanması demektir.”

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version