Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kerkük Eğitim Müdürlüğü, okullardaki Kürtçe harf yasağını kaldırdı

Kerkük Eğitim Müdürlüğü, okullardaki Kürtçe harf yasağını kaldırdı

Irak’ta Kürtçe’nin Arapça ile birlikte resmi dil olmasına rağmen Kerkük’te okullara getirilmek istenen Kürtçe harf yasağı, tepkiler üzerine geri çekildi. Kerkük Eğitim Müdürlüğü, okullara kaydolan öğrencilerin isimlerindeki Kürtçe harflerin yerine Arapça harflerin kullanılmasını zorunlu kılan kararı iptal etti. Eğitim Müdürlüğü okullara gönderdiği yazıda, ilgili taraflarla temasa geçtikten sonra elektronik kayıt projesi programının yenilenmesine ve P, J, Ç, G, O, L, R, K, Ê harflerinin eklenmesine karar verildiğini bildirdi.

Rudaw’ın aktardığına göre, Kerkük İl Eğitim Müdürlüğü İlköğretim Denetleme Merkezi dün, kentteki ilkokullara 2023-2024 eğitim-öğretim yılı için elektronik kayıtların yakında açılacağını belirten bir yazı gönderdi. Talimatlardan biri de öğrencilerin isimlerini yazarken P, J, Ç, G, O, L, R, K, Ê harflerinin kullanılmaması yönündeydi. Kürtlerden yükselen itirazlar üzerine bu karardan geri adım atıldığı açıklandı.

Irak Anayasası’nın dördüncü maddesinin birinci fıkrasına göre Kürtçe, Arapçanın yanı sıra ülkenin resmi dili. Petrol zengini Kerkük’ün demografisini değiştirmek isteyen Saddam Hüseyin’in Baas rejimi, kente Kürtçeyi de yasaklamıştı. Kerkük’te Kürtçe 515 okul ve yuvada öğretiliyor. (Kaynak)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version